Přiřazení kláves

Odpovědět
Martinhora

7. 1. 2010, 7:46

Lze nějakým způsobem změnit v EMC nastavení - přiřazení kláves? Např. standart nastavení pro krok při jog-u je C-kontinuální, I - snižování kroku, Shift I - zvyšování kroku - rád bych to změnil dle svých potřeb. Ještě bych se rád zeptal, zda již někdo použil MPG ruční kodér z CNC Shopu ve spojení s EMC. Dík.
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

7. 1. 2010, 9:56

Enkoder heds z CNC shopu chodi bezvadne.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
bobik

7. 1. 2010, 10:06

Ahoj Radku

Byl bys ochoten sem dát nějaký zapojení bez použití mesa karty?
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

7. 1. 2010, 7:30

# Jog Pendant
loadrt encoder num_chan=1
loadrt mux4 count=1

addf encoder.capture-position servo-thread
addf encoder.update-counters base-thread
addf mux4.0 servo-thread

# for absolute mode (for every click you get a move ie, if you spin the dial it may keep moving after you stop the dial)
# default so does not need to be set
axis.N.jog-vel-mode 0

# for velocity mode (when you stop spinning the dial the axis stops)
# must be set for each axis
axis.N.jog-vel-mode 1

# "times 4 mode" one count per full quadrature cycle, instead of the usual one count per edge.
# mpg jog wheels often have a full quadrature cycle per "click". 0 for off and 1 for on.
setp encoder.0.x4-mode 0

setp mux4.0.in0 0.1
setp mux4.0.in1 0.01
setp mux4.0.in2 0.001

net scale1 mux4.0.sel0 <= parport.1.pin-09-in
net scale2 mux4.0.sel1 <= parport.1.pin-10-in

net pend-scale axis.0.jog-scale <= mux4.0.out
net pend-scale axis.1.jog-scale
net pend-scale axis.2.jog-scale

net mpg-a encoder.0.phase-A <= parport.1.pin-02-in
net mpg-b encoder.0.phase-B <= parport.1.pin-03-in

net mpg-x axis.0.jog-enable <= parport.1.pin-04-in
net mpg-y axis.1.jog-enable <= parport.1.pin-05-in
net mpg-z axis.2.jog-enable <= parport.1.pin-06-in

net pend-counts axis.0.jog-counts <= encoder.0.counts
net pend-counts axis.1.jog-counts
net pend-counts axis.2.jog-counts

-------------------------------------------------------------------
Na pin 2-3 se privede signal A a B z IRC kolecka. Prizemnenim pinu 4,5,6 se voli osy.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
Martinhora

8. 1. 2010, 7:22

Zeptám se hloupě tak se prosim na mě moc nezlobte. Kam se tohle zapíše? Musí se pak EMC zkompilovat? Uzemňovat ty piny přes nějaký odpor nebo nahulváta? Piny 9 a 10 přepínají velikost kroku ?
bobik

8. 1. 2010, 7:59

Rozumím tomu dobře, že pro ruční kolečku musí být další LPT port?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

8. 1. 2010, 8:04

rucni kolecko sezere samo o sobe nejmene 2 vstupni piny
ale pak jeste volba os a kroku
muze byt taky na obrazovce mysi ale neprijde mi to moc prakticke

k tomu konfigu
pise se to do prislusneho HAL configu

ty piny na vyber kroku jsou spravne
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
k

8. 1. 2010, 8:06

no pokial je na parporte este paru volnych pinov tak sa to ciastocne da narvat aj na prvy parport.

Realne ma parport 12 vystupov a 5 vstupov. (i ked z tych 12 vystupov je mozne cast pouzit ako vstup . ). Bezne je ze na vstup zapojite povedzme home switch a povedzme sondu .. takze ostanu 3 piny volne kde sa pokojne da koliesko t.j. jeho vystup A a B napojit. zial, neostava dost kontaktov na to, co je zapisane hore .. t.j. na prepinanie osi a prepinanie rozsahu.

Este k predchadzajucej otazke . EMC kompilovat netreba ..

prezrite si konfiguraciu svojeho stroja, subor .hal v nom popisuje zapojenie motorov na parport .. toto s "koleckom" sa v principe podobne dopise do HALu.
Martinhora

8. 1. 2010, 11:57

Pokud jsem to dobře pochopil tak výše uvedené se dopisuje do mého konfiguračního souboru (např. pokud ve stepconf mám název konfigurace MOJECNC tak to dopíšu do MOJECNC.HAL). Tento soubor se ale při příštím použití setpconf přepíše. Bude to fungovat i kdzyž to dopíšu do souboru CUSTOM.HAL - který se nepřepisuje? Kodér zatím nemám, abych to vyzkoušel ... Předpokládám použití druhého LPT v PCI. Ještě se jednou zeptám na to kostření pinů - je to nahulváta nebo přes odpor ... Dík
k

8. 1. 2010, 12:14

uzemnovat parport vstup je treba "natvrdo"

Pokial ide o prepisovanie konfigu a zachovavanie "stepconf" .. casom zistite ze stepconf je len na "rychle " rozbehanie masiny .. a skor ci neskor si v tej konfiguracii poupravujete kopec parametrov .. ktore stepconf jednoducho nevie nastavovat.

(Resp. spravte si kopiu konfiguracneho adresara . pohrajte sa v nej a zistite sam co vsetko sa da upravovat.. ak vznikne problem . jednoducho to opravte z kopie . )
RadekV

9. 1. 2010, 4:32

Martine, koukni na tohle vlakno http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?t=2430

Ted tak tyden resim, manualni ovladac. MPGkolecko, rotacni prepinac X,Y,Z, rotacni prepinac 0.1, 0.05, 0.01mm, rotacni feed override 0-120%, 6 tlacitek.

Krome tlacitek mam uz vse vyresene. Pouzil jsem na to dalsi LPT v rezimu IN, kdy mas k dispozici 13 vstupu. Vstupy spinam pres 470R odpory a krome MPG kolecka to ani nepotrebuje externi napajeni.

Do zacatku chci nalinkovat tlacitka na:
X-0
Y-0
Z-0
Z-probe (tady predpokladam, ze se asi nalinkuje podprogram, kterej momentalne manualne spoustim pro kalibraci vysky nastroje)

Kdyby nekdo vedel jak, prosim pomozte.

Diky Radek
Naposledy upravil(a) RadekV dne 14. 1. 2010, 7:59, celkem upraveno 1 x.
Martinhora

9. 1. 2010, 6:16

Takže prozatím jsem to zprovoznil přes USB numerickou klávesnici. A protože jsem nenašel způsob jak v EMC změnit přiřazení ovládacích kláves, tak jsem si trochu pomoh. Vyřešil jsem to tak, že přes XEV jsem zjistil kódy kláves na num klávesnici. Pak jsem přímo do souboru klávesnice dopsal přiřazení k jednotlivým klávesám. Vztekal jsem se s tím dva dny, ale výsledek je docela uspokojivej. Teď přes num. klávesnici ovládam nejen všechny tři osy (šipky ovládají osy X a Y, Osa Z - pgup,pgdn), ale i homování ,přepínání velikosti kroku na jog (buď nastavené kroky nebo kontinuální pohyb) a povedlo se i zvyšování nebo snižování rychlosti Jog-u. K úplnej spokojenosti tam chybí už jenom to kolečko - ale i takle je to docela příjemná změna :lol: Mimochodem napájení toho MPG budeš řešit přímo z počítače? (udělat vzadu výstup na 5V přímo ze zdroje) nebo použiješ externí zdroj?
RadekV

9. 1. 2010, 9:10

Napajim ho z oddelovaci desky z CNCshopu. Nemam ale koupene MPG, ale mam starej tesla rotacni encoder s 12V napajenim a vystupem. funguje to skvele. 60mm kolecko si na to udelam z plastu, nebo hliniku. Jedine co mi tam chybi, je takovy to vrkani, jako kdyz tocis naprazdno krokovym motorem.
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“