oprava závitu

Technologicke postupy a měřidla v dílně
potraviny
Kontaktovat uživatele:

8. 1. 2010, 10:08

Prosím, poraďte než se do toho pustím. Jedná se o závit 27x1,5 a náběh je špatný, matice jde velmu ztuha a mám strach abych to ještě více nep....l :(
Jiný soustruh nemám a tak musím na to jinak. Mě napadlo použít záv.očko, rozříznout ho z jedné strany flexou a pomocí něčeho ho krapet roztáhnout, nastadit na závit a pak to očko stahnout zpět ve vratidle a protočit to do leva, tam kde je to vyku...ý.
Co vy na to?
Přílohy
vreteno.jpg
k

8. 1. 2010, 10:12

tolko to neroztiahnes proste to ocko praskne ..

Resp. kludne by som to ocko nabrusil flexkou aby sa zlomilo na dve polovice .. a tak ich nasadil na ten zacit . sitiahnut to potom hmm nejky pripravok alebo SK paska . mozno to podrzi. Treba odskusat.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

8. 1. 2010, 10:13

tusim ze firma KH trading neboli unimax ma univerzalni nastroj na opravu zavitu
onehda jsem o nem uvazoval z duvodu ze na parnich strojich potkavam velmi roztodivne zavity ani whithorth ani nic podobneho
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
petr557

8. 1. 2010, 10:20

potraviny
Kontaktovat uživatele:

8. 1. 2010, 10:20

k píše:tolko to neroztiahnes proste to ocko praskne ..

Resp. kludne by som to ocko nabrusil flexkou aby sa zlomilo na dve polovice .. a tak ich nasadil na ten zacit . sitiahnut to potom hmm nejky pripravok alebo SK paska . mozno to podrzi. Treba odskusat.
Myslel jsem, že by to očko vydrželo roztahnutí nějakou tu desetinu. Při nepatrném roztahnutí bych to snad natočit do míst, kde je to dobré.
Nové očko vyjde na pětikilo :cry:, a je ho zase škoda úplně zničit na dva kusy.
kovohemil
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

8. 1. 2010, 10:24

A nebo se pokusit sehnat ,pučit si Herbertovu hlavu . s příslušnejma čelistma. U ní je výhoda že se roztahuje a zase stahuje na příslušnej průměr závitu.
Snad už bude brzo ATC

http://www.kovohejduk.websnadno.cz/
potraviny
Kontaktovat uživatele:

8. 1. 2010, 10:47

Klidně bych asi i koupil, pro budoucí případ, ale na netu nic takového s názvem není. :( Jinak asi vím o čem mluvíš.
Zdenek Valter

8. 1. 2010, 1:05

potraviny píše:Klidně bych asi i koupil, pro budoucí případ, ale na netu nic takového s názvem není. :( Jinak asi vím o čem mluvíš.
Nechceš si to třeba někde vytočit jinde ?
Ta závitořezka může stát i majlant (skoro jako další soustruh ;-)
Předpokládám, že si teď neprovozuschopný :-(
Zdenek Valter

8. 1. 2010, 1:37

potraviny píše:
k píše:tolko to neroztiahnes proste to ocko praskne ..

Myslel jsem, že by to očko vydrželo roztahnutí nějakou tu desetinu. Při nepatrném roztahnutí bych to snad natočit do míst, kde je to dobré.
Nové očko vyjde na pětikilo :cry:, a je ho zase škoda úplně zničit na dva kusy.
Ještě mne napadlo jak píše k, že v tomhle případě je lepší ho rozpůlit protože ho můžeš pak dát na závit obráceně než bys ho natáčel z kraje tedy tak aby závit řezal výjezdem z vřetena - původní dobrá část závitu ho povede.
Laco19

8. 1. 2010, 3:40

Ked som spravne pochopil mas len poskodeny zavit na zaciatku (naklepnuty napr. kladivom) a to ihlovym pilnikom lahko opravis. Keby aj toho bolo viac aj tak sa to pilnikom da v pohode urobit, ved tam staci aby cez to presla matica.
bob7373

8. 1. 2010, 4:54

Jsou dvě možnosti.
Jednoduchá - vezmeš jehlový 3hraný pilník, ručně to dopiluješ, pak s tím necháš točit, nasadíš pilník na závit a pořád dokola protahuješ od místa poškození až tam půjde matice. Takhle jsem to dělal mockrát, ale je to pakárna, nic př tom ale nezničíš.
S očkem napůl tak jak je zde popsáno - dáš půlený očko normálně do vratidla, pokud to není moc zdrbaný, je to hned, ale očko je fuč. Pokud je vratidlo volný, podložíš očko fólií.
Monteg

8. 1. 2010, 5:31

Asi by nebyl problém to vyndat a zajít za někym i s klasickym soustruhem kdo se bude obtěžovat namontovat zadní nožoví držák a project ten závit od konce k začátku :D
Nebo cnc dát nůž obráceně a opět to project
Jan Danda
Sponzor fora

8. 1. 2010, 5:37

přivařil bych jednu čelist z herbertovy hlavy s příslušným zubem a stoupáním na kus plocháče ,dal to do nožovky jako nůž na závity,ale vzůhuru nohama,aby se vyjíždělo ven.Znožového suportu vyndal šroub pro podélný posuv aby se nož .hlava v podél. směru pohybovala volně.Zajel s tím do závitu,část zubů ,který budou jako vodítka na dobrým závitu bych zbrousil aby neřezali,ostré nože opraví závitit. Vřetenem točit ručně.Jeto jen nápad.
Jan Danda
Sponzor fora

8. 1. 2010, 6:32

musím se opravit,nůž nemusí být obráceně,pokud se vřetenem bude točit ručně.Takhle bych to zkusil ,pokud na soustruhu není možno nastavit požadované stoupání závitu.
potraviny
Kontaktovat uživatele:

8. 1. 2010, 7:48

Nejdřív mě napadlo, navařit nůž na ten plocháč a mrsknout to do nož.hlavy. Jenže-je to tak dlouhý, abych obkročil tu skříň nožem. Konec toho nože se bude vyklat jako sviňa. Jinak bych nastavil stoupání a bylo by to né. Přes výkend to zkusím co tu udělá, ale moc tomu nevěřím.
Odpovědět

Zpět na „Technologie a měření“