Frézování mosazi

obrabeni na klasice
rawen
Sponzor fora

11. 1. 2010, 5:59

Nazdar.
Vyráběl jsem teď na Tronu pár součástek z mosazi a protože ve mě sílí pocit, že je "něco" špatně, zeptám se.
Jde vlastně o jednoduché vyřezání obrysu a nějaké kapsování. Tvary rovné, pravoúhlé, vše by šlo i manuálně.

Otázka: Jak byste frézovali (vyřezali obrys) z 5mm tlusté mosazné desky součástku ve tvaru znaménka + o rozměrech 50x50mm? Z různých důvodů předpokládám, že 1.) nástroj typ 826 z cncshopu bude mít průměr 2mm a 2.) materiál bude upnutý naplocho, takže ve vnitřních rozích zůstanou radiusy.
Po jakých vrstvách by se to bralo a jakou asi rychlostí? Volit jiný nástroj anebo je celé zadání špatně?

Předem díky za reakce, Radek

P.S.: Tak se mi zdá, že se nad mým Tronem stahují mračna a budu prodávat, abych měl na manuální frézku. :(
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Pavelono
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

11. 1. 2010, 7:59

Ahoj nemas nejaky foto s frezovani jakto vypada ? Mosaz docela problem ne na frezovani?
kiko01
Kontaktovat uživatele:

11. 1. 2010, 8:17

urcite sa frezuje lahsie ako ocel, zalezi ake konkretne zlozenie ma, a treba ti frezu dobre naostrenu s ostrym uhlom rezneho klina,vtedy to pojde dobre...
rawen
Sponzor fora

11. 1. 2010, 8:19

Pavelono píše:Ahoj nemas nejaky foto s frezovani jakto vypada ? Mosaz docela problem ne na frezovani?
Nemám... zatímco stroj dělal další díl, opilovával jsem předchozí.
Řezání z 5 a 10mm desek ještě šlo, doladil jsem jen povrch vzorovaný z cik-cak ježdění. Zato 2mm materiál vibroval, uhýbal, polámal jsem na něm čtyři frézy a stejně jsem pak piloval ručně jak zběsilej. :(

Tron jezdil asi 200mm/min, bral to po 0.1 nebo 0.15mm vrstvách. Pakárna.

A ten kříž jsem psal jen jako příklad. Vyrábím přestavníky výhybek k zahradní železnici.

Radek
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

11. 1. 2010, 9:45

Ahoj Radku, jestliže se snižující se tloušťkou materiálu narůstají vibrace, tak to podle mě ukazuje na nedostatečné upnutí obrobku. Bylo by foto, jak to máš upnuté?

Upínání plochých obrobků je celkově dost problém. Pokud jsou uvnitř nějaké díry, tak se to dá upnout za ně. Ale pokud tam je nějaké dlouhé "ucho" bez díry, tak to pruží nahoru a dolů a nástroj s tím brnká a někdy se do toho zakousne a břink ... Dá se to přilepit oboustrankou, ale je to taková loterie, jakou šponu si pak můžeš dovolit, než to ulítne.

Nejlepší je to upínkama, nebo ještě lépe to přitáhnout přes nějaký pomocný kus, který přibližně kopíruje obrys obrobku, ovšem problém je, že takhle to nikdy neobjedeš celé najednou. A při novém upnutí se Ti to může pohnout a je zle. Řešení je samozřejmě vakuové upínání, ale ... :D

PS: Neměň TRONa za BF16/20. Jak CNC, tak klasika mají v dílně své nezastupitelné místo.
Petr Spáčil
RaS

11. 1. 2010, 10:10

ja osobne bych to neobjizdel 2kou frezou ale vyhruboval necim vetsim a v pripade pozadavku na R1 radius v rozich 2kou až dodělal..
Engineer
Kontaktovat uživatele:

11. 1. 2010, 10:41

Myslím že zásadní problém je ve stroji. Konstrukce Tron bude evidentně málo tuhá a to je kámen úrazu. Mám v podobné koncepci frézku Comagraf a kdysi jsem se na ni pokoušel dělat do kovu. Výsledkem byly hromady zlomených nástrojů a minimum obrobků, přestože carbon či skolaminát dělá skvěle.
Dnes mám opravdouvou CNC mašinu a potíže žádné. Nicméně pár rad z vlastní praxe Ti poskytnu. Frézy prodávané na CNC shopu budou na obrábění kovu asi špatné. Měl jsem podobné "univérsální" od Chemeleku a na obrábění plastů, sklolaminátu super, ale na kov příliš tvrdé a tudíž křehké a navíc slabé jádro. Životnost byla bídná i na tuhé mašině, praskly v naprosto nedefinovatelný okamžik aniž by se otupily. V kombinaci s málo tuhým strojem to bude evidentně problém....Takže bych doporučil zkusit třeba obyčejnou dvoubřitou HSS, ne tvrdokov. Hloubku řezu 0,3-0,5mm rychlost tak 150-300mm/min a tak 5-12 tisíc otáček. Pokud chceš tvrdokov tak kup běžné frézy na kov, ale počítej s trochu jinou cenou než ty z CNC shopu....Frézuju mosaz trojkou od Holexu a naprostá pohoda. Už na provedení poznáš že tyto nástroje mají silnější jádro a navíc jsou určitě z houževnatějšího materiálu.
Jezdím s trojkou v mosazi úběr 0,5mm rychlostí 300mm/min a dalo by se i kapku přitlačit a to prosím při pouhých cca 2200 otáčkách...
Další věcí je samotný materiál, chce to mosaz z dobrou obrobitelností, ideálně tu, které se říká hodinářská. Je tvrdá, neohebná s drobivou třískou. Frézovat měkkou mosaz, nebo i soustružit je doslova práce na hlavu.
rawen
Sponzor fora

12. 1. 2010, 7:39

Díky za příspěvky. Nebudu na ně reagovat jednotlivě, ale každopádně mám o čem přemýšlet.

Radek
kiko01
Kontaktovat uživatele:

12. 1. 2010, 9:15

este je chyba mozno v nastroji, ak mas frezu zo spiralovym britom tak ti automaticky taha material hore... pti tom tenkom plechu sa to urcite dost prejavi...
rawen
Sponzor fora

19. 1. 2010, 5:46

Přidám nějaké fotky výrobků. Je to ve fázi před přeleštěním filcákem, nastříkáním na černo a složením. Čeká se na šroubky M2, které jsem poptával v jiném vlákně.

No, poučení jsem si z toho vzal takové, že jako přestavníky to fungovat bude, pohrál jsem si a ušetřil cca 2/3 nákladů oproti koupi hotových výrobků.
Zjistil jsem taky, mimo jiné, že mosaz se dá dobře pájet elektrickou opalovací pistolí nastavenou na 600 stupňů - u těch největších dílů prostě hrotová 30W páječka neměla šanci. :) (Škrábance vznikly odstraňováním přebytečného cínu a blesk je zveličuje.)

A taky jsem zjistil, že představy o výrobě parního strojku budou muset být zrevidovány, protože s touhle přesností asi NEE.

Radek
Přílohy
mosaz.jpg

19. 1. 2010, 4:47

pri frezovani duralu se me to taky rozvibruje ale kdyz to behem frezovani polivam lihem tak se to sklidni a vsechno je v poradku treba bi to u mosazi taky pomohlo
Baxi.bax
Kontaktovat uživatele:

19. 1. 2010, 5:30

Radku myslím,že by ses toho stroje na páru nemusel tak obávat.když jsem to zvládl já.Přiznám se ,že ty větší díly jsem si nachal nařezat a doma jsem to jen zarovnal.Pokud máš plánek a dodržíš roměry dir ,tak bys to určitě zvládl.
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

20. 1. 2010, 11:29

Já píše:pri frezovani duralu se me to taky rozvibruje ale kdyz to behem frezovani polivam lihem tak se to sklidni a vsechno je v poradku treba bi to u mosazi taky pomohlo
Podle mých zkušeností není třeba mosaz nijak mazat, protože dělá krásně drobivou třísku a nelepí se, což je přesný opak duralu. Ale přiznávám, že toto jsou zkušenosti při obrábění řádově 10x menšíma otáčkama.
Petr Spáčil
rawen
Sponzor fora

20. 1. 2010, 12:37

To je ten problém - Kress je prostě bruska a ne vřeteno. Pořádný nástroj na ty svoje drobky vzít nemůžu (nevlezl by se do profilu a oblouků) a malej rychloběžnej uhne třeba i vlastní pružností.

Nezbývá, než se těšit na Vánoce a napsat si minimálně o tu BFku...

Radek
Baxi.bax
Kontaktovat uživatele:

20. 1. 2010, 3:50

Poradíš jaký vřeteno je dobrý na tyhle materiály?
Odpovědět

Zpět na „konvencni obrabeni“