litina

Technologicke postupy a měřidla v dílně
Odpovědět
RaS

13. 1. 2010, 10:04

Jaký typ litiny (označení) se používá na výrobu strojů?

chtěl bych udělat držák Zosy- originál je pravoúhlé eLko v kterém jsou závity pro uchycení vřetene, rozměry jsou nevyhovující a chtěl bych to modifikovat, je to eLko cca 500x200 hluboké cca 100 a síla materiálu je cca 30mm.. já potřebuju větší dosedací plochu pro vřeteno a Z osu cca 400x200
řešení že ke stávajícímu přišroubuju ocelovou plotnu je sice nejjednodušší ale moc se mě nelíbí
dělat to celé ze svařených a nebo sešroubovaných ploten mě nepřijde rozumné
tak mě napadlo nechat odlít takový polotovar z litiny a ten obrobit. otázkou je jestli to je rozumné?

dřív než se zeptám ve slévárně by mě zajímal názor zkušenějších tady z fóra
jaké řešení by jste zvolili vy?
kovohemil
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

13. 1. 2010, 10:17

Pokud máš možnost to nechat odlejt tak v tom nevidím problém. co já znám tak litina je Temperovaná (hůře se mě obráběla) Šedá - dobře se opracovávala . a Tvárná - tu jsem neměl možnost v praxy poznat.
Snad už bude brzo ATC

http://www.kovohejduk.websnadno.cz/
RaS

13. 1. 2010, 10:42

kovohemil píše:Pokud máš možnost to nechat odlejt tak v tom nevidím problém. co já znám tak litina je Temperovaná (hůře se mě obráběla) Šedá - dobře se opracovávala . a Tvárná - tu jsem neměl možnost v praxy poznat.
no několik věcí jsem už odléval jak z litiny tak z ocelolitiny, takhle velkou a s takovým požadavkem na tvarovou stálost ale nic.. ale tady se člověk dočte jak to pracuje že to musí vyzrát atd.. najednu stranu litina pracuje hejbe se a co by potom musela dělat soustava ocelových nebo dokonce duralových desek sešroubovaných k sobě?
mám možnost to třeba několikrát vyžíhat v tom taky není problém.. model taky vyrobím, cena litiny je cca 50kč kg to je myslím rozumné, vyžíhání mám za hubičku otázka sice jak to udělat v tom moc jasno nemám a ani zkušení odborníci v kalírně nemají jednotný názor
a pak už zbývá jen obrobit s tím mám zatím asi největší problém ale to jsem zatím nezjišťoval..
FuN

14. 1. 2010, 7:36

Můžeš sem dát nějaký náčrtek té osy, dáme hlavy dohromady. Já osobně dávám litině přednost před svařováním nebo šroubováním. Záleží na možnostech každého.
Teď se mi stalo, že v jedné firmě mě to nevzali obrobit, že si nebudou zasírat stroj prachem z litiny. :evil:
RaS

14. 1. 2010, 9:40

takovej hodně jednoduchej nástřel.. délka té části s drážkou je cca 400 v ní tři upevňující body k ní kolmá dosedací plocha pro osu Z s vřetenem cca 200x300
Přílohy
2.jpg
1.jpg
RaS

14. 1. 2010, 10:08

vzhledem k tomu že mám malou dílnu a nemůžu ji vybavit mnoha stroji zvažuju že to bude multifunkční, sice je jasné že každé multifunkční zařízení musí být řešeno kompromisi které u jednoůčelového být nemusí, vzhledem k tomu že se to ale bude vyrábět celé znova tak se to dá zoptimalizovat..
když už jsem to tedy nakousli tak možná stojí za to napsat k čemu to je..
teď mám Deckla od Pupáka, osy X a Y jsou na kuličkách a servech a osa Z je původní na trapezu s KM a hýbe celým stolem nahoru a dolu, takže je podstatně pomalejší než ostatní osy, má to mrtvolu což jsem sice softwarově vyřešil ale i tak to buď ztrácí občas krok a nebo to má jiný problém.. napadlo mě tuhle osu Z co teď mám nechat pouze jako manipulační pro změnu výšky stolu rozsah cca 300+100mm a pracovní osu Z vyrobit znova opět na kuličkách a vedení se servem se zdvihem třeba 150mm
takováhle osa by ale nešla rozumně upevnit na tu původní kolmici proto myšlenka nového držáku..
dále je problém s původním vřetenem které jsem se rozhodl předělat a nahradit za jiné takže další důvod to měnit a než to dělat provizorně na úkor pevnosti ceny a funkcionality tak je lepší to vyřešit rovnou od základu jinak..
rovněž mám šepingovou hlavu, původně jsem chtěl dělat celý stroj, ale z důvodu malého využití a místa mě napadlo přidělat ji k tomu CNCčku takže by to bylo hospodárnější využití toho základu.. sundala by se osa Z ta nová a na stejné upevňující body by se připevnila na kolíky šepingová hlava, v důsledku bych ušetřil hlavně místo v dílně a taky i náklady na druhý stroj, měnič atd.. samozřejmě chápu že je lepší mít stroje dva a že bude opruz to předělávat ale má to i výhody které v mém případě zvítězili..

takže abych to shrnul celé je to založené na velkém kolmém eLku viz obrázek k němu se pomocí 4 šroubů M16 myslím že tam je na kolíky posadí celá nová osa Z, rovněž deska se zafrézovanými lineáry a s kuličkovým šroubem a s vřetenem, v případě potřeby se povolí ty 4 šrouby a přehodí se tam šepingová hlava.. přehodí se konektory z měniče a stává se z frézy šeping..

a teď mě zajímá Váš názor jestli je to myšlenka dobrá nebo úplně zcestná
FuN

14. 1. 2010, 7:02

Na šeping si myslím ti to nepůjde, protože při hoblování vznikají poměrně velké rázy a tomu také odpovídá konstrukce
viz.http://www.c-n-c.cz/client_files/Hoblov ... epingu.zip
tam je to z obrázků zřejmé.
No a co se týká osy Z by to celkem šlo, jen bych posunul otvory pro motor blíže ploše lin. vedení. Určitě je nutné dodělat přechodové rádiusy v rozích, také bych posunul ty dvě žebra až k venkovní ploše, ne jen do půlky plochy, možná by stačilo udělal je slabší. Jestli to také dovolí konstrukce udělal bych celou šířku kusu v jednom rozměru, kvůli kroucení.
Taky se to bude zevnitř pro dosedací plochu motoru špatně obrábět. Je tam málo místa a je to poměrně dost hluboké, 400mm je celkem dost vysazené vřeteno nebo nástroj. :?:
Odpovědět

Zpět na „Technologie a měření“