Jaký typ litiny (označení) se používá na výrobu strojů?
chtěl bych udělat držák Zosy- originál je pravoúhlé eLko v kterém jsou závity pro uchycení vřetene, rozměry jsou nevyhovující a chtěl bych to modifikovat, je to eLko cca 500x200 hluboké cca 100 a síla materiálu je cca 30mm.. já potřebuju větší dosedací plochu pro vřeteno a Z osu cca 400x200
řešení že ke stávajícímu přišroubuju ocelovou plotnu je sice nejjednodušší ale moc se mě nelíbí
dělat to celé ze svařených a nebo sešroubovaných ploten mě nepřijde rozumné
tak mě napadlo nechat odlít takový polotovar z litiny a ten obrobit. otázkou je jestli to je rozumné?
dřív než se zeptám ve slévárně by mě zajímal názor zkušenějších tady z fóra
jaké řešení by jste zvolili vy?
litina
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Pokud máš možnost to nechat odlejt tak v tom nevidím problém. co já znám tak litina je Temperovaná (hůře se mě obráběla) Šedá - dobře se opracovávala . a Tvárná - tu jsem neměl možnost v praxy poznat.
Snad už bude brzo ATC
http://www.kovohejduk.websnadno.cz/
http://www.kovohejduk.websnadno.cz/
no několik věcí jsem už odléval jak z litiny tak z ocelolitiny, takhle velkou a s takovým požadavkem na tvarovou stálost ale nic.. ale tady se člověk dočte jak to pracuje že to musí vyzrát atd.. najednu stranu litina pracuje hejbe se a co by potom musela dělat soustava ocelových nebo dokonce duralových desek sešroubovaných k sobě?kovohemil píše:Pokud máš možnost to nechat odlejt tak v tom nevidím problém. co já znám tak litina je Temperovaná (hůře se mě obráběla) Šedá - dobře se opracovávala . a Tvárná - tu jsem neměl možnost v praxy poznat.
mám možnost to třeba několikrát vyžíhat v tom taky není problém.. model taky vyrobím, cena litiny je cca 50kč kg to je myslím rozumné, vyžíhání mám za hubičku otázka sice jak to udělat v tom moc jasno nemám a ani zkušení odborníci v kalírně nemají jednotný názor
a pak už zbývá jen obrobit s tím mám zatím asi největší problém ale to jsem zatím nezjišťoval..
Můžeš sem dát nějaký náčrtek té osy, dáme hlavy dohromady. Já osobně dávám litině přednost před svařováním nebo šroubováním. Záleží na možnostech každého.
Teď se mi stalo, že v jedné firmě mě to nevzali obrobit, že si nebudou zasírat stroj prachem z litiny.
Teď se mi stalo, že v jedné firmě mě to nevzali obrobit, že si nebudou zasírat stroj prachem z litiny.

vzhledem k tomu že mám malou dílnu a nemůžu ji vybavit mnoha stroji zvažuju že to bude multifunkční, sice je jasné že každé multifunkční zařízení musí být řešeno kompromisi které u jednoůčelového být nemusí, vzhledem k tomu že se to ale bude vyrábět celé znova tak se to dá zoptimalizovat..
když už jsem to tedy nakousli tak možná stojí za to napsat k čemu to je..
teď mám Deckla od Pupáka, osy X a Y jsou na kuličkách a servech a osa Z je původní na trapezu s KM a hýbe celým stolem nahoru a dolu, takže je podstatně pomalejší než ostatní osy, má to mrtvolu což jsem sice softwarově vyřešil ale i tak to buď ztrácí občas krok a nebo to má jiný problém.. napadlo mě tuhle osu Z co teď mám nechat pouze jako manipulační pro změnu výšky stolu rozsah cca 300+100mm a pracovní osu Z vyrobit znova opět na kuličkách a vedení se servem se zdvihem třeba 150mm
takováhle osa by ale nešla rozumně upevnit na tu původní kolmici proto myšlenka nového držáku..
dále je problém s původním vřetenem které jsem se rozhodl předělat a nahradit za jiné takže další důvod to měnit a než to dělat provizorně na úkor pevnosti ceny a funkcionality tak je lepší to vyřešit rovnou od základu jinak..
rovněž mám šepingovou hlavu, původně jsem chtěl dělat celý stroj, ale z důvodu malého využití a místa mě napadlo přidělat ji k tomu CNCčku takže by to bylo hospodárnější využití toho základu.. sundala by se osa Z ta nová a na stejné upevňující body by se připevnila na kolíky šepingová hlava, v důsledku bych ušetřil hlavně místo v dílně a taky i náklady na druhý stroj, měnič atd.. samozřejmě chápu že je lepší mít stroje dva a že bude opruz to předělávat ale má to i výhody které v mém případě zvítězili..
takže abych to shrnul celé je to založené na velkém kolmém eLku viz obrázek k němu se pomocí 4 šroubů M16 myslím že tam je na kolíky posadí celá nová osa Z, rovněž deska se zafrézovanými lineáry a s kuličkovým šroubem a s vřetenem, v případě potřeby se povolí ty 4 šrouby a přehodí se tam šepingová hlava.. přehodí se konektory z měniče a stává se z frézy šeping..
a teď mě zajímá Váš názor jestli je to myšlenka dobrá nebo úplně zcestná
když už jsem to tedy nakousli tak možná stojí za to napsat k čemu to je..
teď mám Deckla od Pupáka, osy X a Y jsou na kuličkách a servech a osa Z je původní na trapezu s KM a hýbe celým stolem nahoru a dolu, takže je podstatně pomalejší než ostatní osy, má to mrtvolu což jsem sice softwarově vyřešil ale i tak to buď ztrácí občas krok a nebo to má jiný problém.. napadlo mě tuhle osu Z co teď mám nechat pouze jako manipulační pro změnu výšky stolu rozsah cca 300+100mm a pracovní osu Z vyrobit znova opět na kuličkách a vedení se servem se zdvihem třeba 150mm
takováhle osa by ale nešla rozumně upevnit na tu původní kolmici proto myšlenka nového držáku..
dále je problém s původním vřetenem které jsem se rozhodl předělat a nahradit za jiné takže další důvod to měnit a než to dělat provizorně na úkor pevnosti ceny a funkcionality tak je lepší to vyřešit rovnou od základu jinak..
rovněž mám šepingovou hlavu, původně jsem chtěl dělat celý stroj, ale z důvodu malého využití a místa mě napadlo přidělat ji k tomu CNCčku takže by to bylo hospodárnější využití toho základu.. sundala by se osa Z ta nová a na stejné upevňující body by se připevnila na kolíky šepingová hlava, v důsledku bych ušetřil hlavně místo v dílně a taky i náklady na druhý stroj, měnič atd.. samozřejmě chápu že je lepší mít stroje dva a že bude opruz to předělávat ale má to i výhody které v mém případě zvítězili..
takže abych to shrnul celé je to založené na velkém kolmém eLku viz obrázek k němu se pomocí 4 šroubů M16 myslím že tam je na kolíky posadí celá nová osa Z, rovněž deska se zafrézovanými lineáry a s kuličkovým šroubem a s vřetenem, v případě potřeby se povolí ty 4 šrouby a přehodí se tam šepingová hlava.. přehodí se konektory z měniče a stává se z frézy šeping..
a teď mě zajímá Váš názor jestli je to myšlenka dobrá nebo úplně zcestná
Na šeping si myslím ti to nepůjde, protože při hoblování vznikají poměrně velké rázy a tomu také odpovídá konstrukce
viz.http://www.c-n-c.cz/client_files/Hoblov ... epingu.zip
tam je to z obrázků zřejmé.
No a co se týká osy Z by to celkem šlo, jen bych posunul otvory pro motor blíže ploše lin. vedení. Určitě je nutné dodělat přechodové rádiusy v rozích, také bych posunul ty dvě žebra až k venkovní ploše, ne jen do půlky plochy, možná by stačilo udělal je slabší. Jestli to také dovolí konstrukce udělal bych celou šířku kusu v jednom rozměru, kvůli kroucení.
Taky se to bude zevnitř pro dosedací plochu motoru špatně obrábět. Je tam málo místa a je to poměrně dost hluboké, 400mm je celkem dost vysazené vřeteno nebo nástroj.
viz.http://www.c-n-c.cz/client_files/Hoblov ... epingu.zip
tam je to z obrázků zřejmé.
No a co se týká osy Z by to celkem šlo, jen bych posunul otvory pro motor blíže ploše lin. vedení. Určitě je nutné dodělat přechodové rádiusy v rozích, také bych posunul ty dvě žebra až k venkovní ploše, ne jen do půlky plochy, možná by stačilo udělal je slabší. Jestli to také dovolí konstrukce udělal bych celou šířku kusu v jednom rozměru, kvůli kroucení.
Taky se to bude zevnitř pro dosedací plochu motoru špatně obrábět. Je tam málo místa a je to poměrně dost hluboké, 400mm je celkem dost vysazené vřeteno nebo nástroj.