Porucha ovladani na "China" soustruhu Erba Compact

Odpovědět
lapa
medaile za lepsi forum

18. 1. 2010, 5:39

Zdravim vespolek,
muze mi nekdo poradit?

Na hobby soustruhu Erba Compact300 (klon Proma300 atd.) jsou ty 3 klasicke elektr. ovladace - cervene STOP tlacitko, prepinac smeru dopredu/stop/zpet a potenc. otacek s vypinacem.
Zatim to fungovalo tak, ze pokud vypnu bezici motor (tj.potenc. v nenulove poloze, rozepnuty/neaktivni STOP a prepinac poloze dopredu nebo dozadu) jednim ze dvou spinacu (prepinac smeru do nuly nebo STOP aktivovan), pak nemuzu zapnout motor jinak, nez ze dam poteciometr do nuly (STOP samozrejme neaktivni a prepinac smeru zvolen dopredu/dozadu) a pak znova nastavim otacky (cili sepne spinac potaku a pak je aktivni draha potaku).
Tak jsem si zvykl a prijde mi to i bezpecne (asi to je umyslne).

No a dnes mi zapnul motor hned po sepnuti prepinace smeru (potak otacek zustal nastaven). Nastesti byl potenc. otacek nastaven v docela malych otackach, takze to jen tak lehce skublo. Ale pri vyssich nastavenych otackach by to asi bylo horsi :-).

Vi nekdo, co mam vymenit, co asi odchazi? Naposledy jsem rezal vnitrni zavit M20, takze se motor/prevody docela trapily na nizkych otackach.
Ale zase to netrvalo dlouho.

P.S.
Pro pobaveni: pri tom zavitu jsem si spletl smer otacek vretene, takze jsem poctive vyrezal levy zavit misto praveho a strasne se divil, ze se sroub do zavitu nechyta.
No, nakonec jsem to prerezal doprava, takze mam matici, do ktere jde pravy i levy sroub :-)). Ta M20 je tak hruba, ze je ji to jedno :-).
Neco jako pravolevy zavit na svidriku, ktery jsem kdysi mel :-).

Diky.
Naposledy upravil(a) lapa dne 24. 1. 2010, 3:09, celkem upraveno 2 x.
Pavka

18. 1. 2010, 8:41

To samé mě dělalo taky, v poťáku odešel spínač. Tak jsem vyměnil poťák a bylo to stejné. Po proměření jsem zjistil, že spínač v poťáku má obrácenou funkci jak jsme u poťáků zvyklí. To znamená, že když je poťák vytočený do levé krajní polohy, tak spínač je zapnutý a obráceně, poťák se vytočí do prava, tak spínač vypne. Je to čínská specialita a nedá se sehnat, aspoň mě se to nepodařilo.
lapa
medaile za lepsi forum

18. 1. 2010, 11:36

Pavka píše:To samé mě dělalo taky, v poťáku odešel spínač. Tak jsem vyměnil poťák a bylo to stejné. Po proměření jsem zjistil, že spínač v poťáku má obrácenou funkci jak jsme u poťáků zvyklí. To znamená, že když je poťák vytočený do levé krajní polohy, tak spínač je zapnutý a obráceně, poťák se vytočí do prava, tak spínač vypne. Je to čínská specialita a nedá se sehnat, aspoň mě se to nepodařilo.
Diky,
zkusim to proverit/promerit. Je fakt, ze ten spinac na potaku v posledni dobe mel nejaky spatne definovany chod (click).
Ale dostanu se k tomu az nekdy v Pa nebo v So.

Jinak ten potak (pokud nekecaji) maji na nejakych britskych nebo US strankach (ale byl za peknou palku, nejakych 200-300 Kc).
Asi je to tento http://littlemachineshop.com/products/p ... &category= nebo tento http://littlemachineshop.com/products/p ... &category= .
Nevim totiz, jak presne rozumet tomu "open" / "close" v krajni poloze (tu chapu jako plne vytoceno doprava ("po hodinkach")..
lapa
medaile za lepsi forum

19. 1. 2010, 12:23

Pavka píše:To samé mě dělalo taky, v poťáku odešel spínač. Tak jsem vyměnil poťák a bylo to stejné. Po proměření jsem zjistil, že spínač v poťáku má obrácenou funkci jak jsme u poťáků zvyklí. To znamená, že když je poťák vytočený do levé krajní polohy, tak spínač je zapnutý a obráceně, poťák se vytočí do prava, tak spínač vypne. Je to čínská specialita a nedá se sehnat, aspoň mě se to nepodařilo.
A co to zfixlovat vlozenym rele za tim spinacem - tim rele jakoby revertovat chovani toho spinace?
Sem by slo asi "rozpinaci" a pak by sel zrejme pouzit potak s "normalne" se chovajicim spinacem (tedy u nas bezne sehnatelny).
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“