Ale co... Metr sem, metr tam...

Kdo že tady je ten co staví ty velké 3D tiskárny? Potřebuju konzultaci

Díky za postřehy. Poptávat asi nemusíš, tady se nejspíš nebude extrudovat plast ale pěna, takže věci jako vyhřívání a flatbed odpadá. Pokud má ale kamarád kubíkovou tiskárnu, která zvládne silnější vrstvy a netrval by tak tisk jednoho kubíku měsíc, tak by na ní nejspíš byl i zájemce
Já jsem jenom příštipkář, tak dělám jenom malé stroje.
Mex píše: ↑2. 4. 2022, 5:34Já jsem jenom příštipkář, tak dělám jenom malé stroje.
K tomu pěnovému polystyrénu: kdysi jsem navštívil jednu polystyrénku a díval se na proces výroby.
Ten základní materiál je prášek, který nasypali do formy a pustili tam páru. Teplotou to začalo bobtnat až to vyplnilo (pod nějakým výsledným tlakem) celou formu. Různou teplotou, různou dobou a množstvím toho základního materiálu se řídila hustota výsledného produktu.
Tohle konkrétně byla polystyrénka, která dělala obří kostky. Z nich se pak na pohyblivém dopravníku řezaly různě tlusté desky pro zateplování.
Oblíbeným žertíkem bylo dát do cukřenky ten základní bíly prášek. Někdo si udělal kávu, nasypal tam ne "cukr" a začala akce typu "hrnečku vař".
Neumím si moc představit jak to bobtnání zkrotit, aby to vytvořilo nějaký definovaný tvar.
To už možná spíš nějaké CNC naváděné 2 desky, mezi které by sypal ten materiál a stříkala pára. A ty desky by tvořily tloušťku dané stěny. Ale asi je to blbost (tenhle nápad).
Pokud jsi viděl že byl základním produktem prášekSancho Panza píše: ↑3. 4. 2022, 8:09Mex píše: ↑2. 4. 2022, 5:34Já jsem jenom příštipkář, tak dělám jenom malé stroje.
K tomu pěnovému polystyrénu: kdysi jsem navštívil jednu polystyrénku a díval se na proces výroby.
Ten základní materiál je prášek, který nasypali do formy a pustili tam páru. Teplotou to začalo bobtnat až to vyplnilo (pod nějakým výsledným tlakem) celou formu. Různou teplotou, různou dobou a množstvím toho základního materiálu se řídila hustota výsledného produktu.
Tohle konkrétně byla polystyrénka, která dělala obří kostky. Z nich se pak na pohyblivém dopravníku řezaly různě tlusté desky pro zateplování.
Oblíbeným žertíkem bylo dát do cukřenky ten základní bíly prášek. Někdo si udělal kávu, nasypal tam ne "cukr" a začala akce typu "hrnečku vař".
Neumím si moc představit jak to bobtnání zkrotit, aby to vytvořilo nějaký definovaný tvar.
To už možná spíš nějaké CNC naváděné 2 desky, mezi které by sypal ten materiál a stříkala pára. A ty desky by tvořily tloušťku dané stěny. Ale asi je to blbost (tenhle nápad).
Je to možné. Já nic nevysvětluju. Popisoval jsem svou exkurzi v polystyrénce, kdy jsem tu technologii výroby poprvé viděl na vlastní oči.Sancho Panza píše: ↑3. 4. 2022, 8:12 Pokud jsi viděl že byl základním produktem prášektak už nemusíš NIC vysvětlovat.
Protože je to zásadně GRANULÁT a ne PRÁŠEK (teda pokud vůbec tušíš rozdíl mezi práškem a granulátem).