Heeks CAD/CAM

CAM software
Uživatelský avatar
bobik
Příspěvky: 3678
Registrován: 11. 12. 2007, 7:48
Bydliště: Okres Klatovy

23. 1. 2010, 9:57

Tak jsem si hrál s Heeks CAM 0.11 a jsem docela spokojený. Na 2,5 obrábění je to už docela použitelný. A hlavně, g kod funguje po menším promazání v EMC2. Sice se v tom HeeksCADu nedá nic pořádně nakreslit, ale zvládá docela dobře import dxf. Jen se musí ten dxf vyexportovat z cadu tak, aby spline se převedlo na úsečky.
Přílohy
Heeks.jpg
Uživatelský avatar
bobik
Příspěvky: 3678
Registrován: 11. 12. 2007, 7:48
Bydliště: Okres Klatovy

25. 1. 2010, 6:23

Dále k Heekscnc. Jásal jsem předčasně. U gravírování textu mi to vyhodilo na pohled pěkný dráhy ale po sjetí na mašině se chybka ukázala jasně. Zajímavé je, že druhé "b" je v pohodě. Takže na skutečnou práci je tento CAM ještě nepoužitelný. Ale přesto musím autora tohoto CAD/CAMu pochválit za dobrou práci. Naprogramovat něco takového určitě není nic jednoduchého.
Přílohy
bobik_.zip
Soubor do Heeks CAM
(39.44 KiB) Staženo 347 x
heeks_bobik1.jpg
bobik_heekscnc.jpg
Uživatelský avatar
bobik
Příspěvky: 3678
Registrován: 11. 12. 2007, 7:48
Bydliště: Okres Klatovy

25. 1. 2010, 6:36

Ještě dávám nastavení pro export do dxf z mého CADu T-Flex. Třeba to pomůže i pro nastavení exportu v jiných CAD systémech.
Přílohy
Export dxf.jpg
lubos
Sponzor fora
Příspěvky: 4881
Registrován: 2. 5. 2007, 3:47
Bydliště: Praha

27. 1. 2010, 5:09

tak chybka bude nejspíš způsobena již v exportu z cadu, přesně tohle mi to dělalo když sem psal funkci pro výpočet kontury. Pokud si ta vstupní data zvětšíš tak uvidíš že to zmizí. Dělá to jen v rádiusech .
Uživatelský avatar
bobik
Příspěvky: 3678
Registrován: 11. 12. 2007, 7:48
Bydliště: Okres Klatovy

27. 1. 2010, 5:54

Tak jsem to zvětšil 2x a dal frézu místo 1,4 na 2,8 a dělá to pak i u "o".
Uživatelský avatar
bobik
Příspěvky: 3678
Registrován: 11. 12. 2007, 7:48
Bydliště: Okres Klatovy

27. 1. 2010, 6:39

Zdá se, že text jako křivky z programu Inkscape je vhodnější pro import do Heeks CADu.
lubos
Sponzor fora
Příspěvky: 4881
Registrován: 2. 5. 2007, 3:47
Bydliště: Praha

27. 1. 2010, 7:48

U exportu textu to je často problém k body navíc, které z toho nedělají plynulou čáru, jak je vidět záleží na exportu písma. Samozřejmně se to dá ošetřit v generování kontur ale neni to úplně snadné a je to trochu otravné.
Uživatelský avatar
bobik
Příspěvky: 3678
Registrován: 11. 12. 2007, 7:48
Bydliště: Okres Klatovy

10. 12. 2010, 7:13

Zdravím

Pozorně sleduji dění na blogu Dana Heekse. Zase pokročil, je vidět, že se zaměřuje spíše na CAM než CAD, což je pro nás dobře. Protože ovládání je trochu nezvyklé, ukážu vám jak na to. Příklad je to jednoduchý, kapsu lze nakreslit rovnou v HeeksCAM ale u složitějších tvarů je to moc komplikované, je lepší použít externí CAD. CADuntu je docela dobré kreslítko, doporučuji.
Bohužel jsem si nevšiml, že se obrázky do příspěvku načítají ve špatné pořadí a předělávat se mi to nechce. Holt to budete muset prohlížet od zadu. :D
Přílohy
Ve vhodném CADU si nakreslíme konturu kapsy, ale pozor, počítat s nulou a nedávat jí do rohu kapsy jako v mé ukázce
Ve vhodném CADU si nakreslíme konturu kapsy, ale pozor, počítat s nulou a nedávat jí do rohu kapsy jako v mé ukázce
Soubor uložíme do dxf.
Soubor uložíme do dxf.
Soubor dxf s nakreslenou kapsou naimportujeme do HeeksCAM
Soubor dxf s nakreslenou kapsou naimportujeme do HeeksCAM
Nadefinujeme si vlastní průměr frézy a délku břitu
Nadefinujeme si vlastní průměr frézy a délku břitu
Vybereme operaci kapsování s přídavkem 0,2mm na dokončení. Poté postupně klikneme na ikony 1; 2; 3 a vygeneruje se NC kód.
Vybereme operaci kapsování s přídavkem 0,2mm na dokončení. Poté postupně klikneme na ikony 1; 2; 3 a vygeneruje se NC kód.
Zde je už pohled na vygenerované dráhy nástroje.
Zde je už pohled na vygenerované dráhy nástroje.
Nakonec kontůringem dokončíme stěnu kapsy. Nastavení je zase v jiném okně ve vlastnostech. Je vidět, že je tam příjezd a odjezd od materiálu, tedy že nebude na stěně kapsy vidět stopa po zastaveném nástroji.
Nakonec kontůringem dokončíme stěnu kapsy. Nastavení je zase v jiném okně ve vlastnostech. Je vidět, že je tam příjezd a odjezd od materiálu, tedy že nebude na stěně kapsy vidět stopa po zastaveném nástroji.
Uživatelský avatar
bobik
Příspěvky: 3678
Registrován: 11. 12. 2007, 7:48
Bydliště: Okres Klatovy

10. 12. 2010, 8:05

Další příspěvek je pro gravírování textu. CADuntu má docela dobrej čárovej font. Ale před uložením textu v caduntu je ho třeba rozložit na jednotlivé křivky. Jinak to HeeksCAM nenačte. A tam se to načte jako jedna entita, kterou je zase potřeba rozložit na jednotlivé znaky. Ty se hromadně vyberou a dá se kontůring, kde se navolí poloha dráhy nástroje rovnou křivkou. Všimněte si, že u kruhových segmentů to vyjíždí a zajíždí na každém segmentu. S tím se bohužel nejspíše nedá nic dělat.
Přílohy
Heeks text.jpg
Text se načte jako jedna entita. Zase je třeba ho rozložit.
Text se načte jako jedna entita. Zase je třeba ho rozložit.
Tekt je třeba rozložit na jednotlivé křivky. Vlastně jsou to čáry a oblouky.
Tekt je třeba rozložit na jednotlivé křivky. Vlastně jsou to čáry a oblouky.
Uživatelský avatar
bobik
Příspěvky: 3678
Registrován: 11. 12. 2007, 7:48
Bydliště: Okres Klatovy

17. 12. 2010, 1:56

Ach jo, já se vždycky nadchnu a pak jsem zklamanej. Heeks se v současnosti hodí tak na generování kontůr a na kapsování děr, drážek a obdelníků. U obecného tvaru to hází děsný zvěrstva.Já se snad budu učit python, protože mi zajímá, jak ty dráhy generuje.
Přílohy
Zdá se , že v blízkosti středu rádiusu je problém
Zdá se , že v blízkosti středu rádiusu je problém
pavel-gravos
Příspěvky: 295
Registrován: 27. 1. 2008, 4:30

17. 12. 2010, 3:36

Ahoj,
zkus Gravostar, umi carove fonty, pomerne vyspele kapsovani obecnych tvaru
vcetne zbytkoveho obrabeni, trideni kontur apod. Vychazi z dlouholete praxe.
Na 3D to neni.
K mani tu: www.gravos.cz , domluva mozna tamtez.

Pavel Borovsky (externista gravosu)
Uživatelský avatar
bobik
Příspěvky: 3678
Registrován: 11. 12. 2007, 7:48
Bydliště: Okres Klatovy

22. 1. 2011, 9:23

Dan Heeks dal na web novou 16ctou verzi svého CAMu. Zase zlepšení, vygenerovaný kod vypadá lepe a umí už to kapsu s ostrůvky. Vypadá to, že se pokouší sprovoznit i nájezd do materiálu, má tam přepínač na ramping a helix a ani jeden nefunguje. Tak snad příště v další verzi. Jen ze zvědavosti, použil jste někdo tento CAM?
Přílohy
Kapsa se dvěma ostrůvky.
Kapsa se dvěma ostrůvky.
snowi
Příspěvky: 122
Registrován: 7. 10. 2006, 7:06
Bydliště: Česká Třebová

24. 1. 2011, 8:20

Ahoj,

Taky tak nějak po něm pokukuju a zkouším, čekám až se z něj něco vyvine.
Zatím jsem upravoval 3D *.igs na obrábění 2,5D takže převážně příkazy jako make sketch, nějakou editaci, a dokreslování.
Dost mě zlobilo, pokud jsem dokresloval nějakou křivku do určité (vrstvy) výšky Z, tak to kreslilo křivku vždy od Z0 potom jsem ji musel v parametrech posunout Z souřadnici. Také editace je horor při úpravě bodu, musím každou osu zadávat a naklikávat zvlášť, vždy se menu sroluje :(
Sketch mi nešel z celého předmětu (i označeného) najednou, ale musel jsem po jednotlivých plochách.

Rád bych mu napsal nějaký typ na vylepšení, bohužel nevládnu tolik anglinou.

Jinak pokud tento program zůstane free a bude se vyvýjet dále, tak pro hoby účel může být jednou super :)
Uživatelský avatar
bobik
Příspěvky: 3678
Registrován: 11. 12. 2007, 7:48
Bydliště: Okres Klatovy

24. 1. 2011, 11:46

To chce předpřipravit tvar v jiném CADu a umístnit ho tak, aby ses nemusel s tím trápit po importu v HeeksCAM. Jako CAD je to skoro nepoužitelné. To platí i pro 3D. Model si před exportem napolohovat v globálním souřadném systému tak, abys měl po importu nulu, kde potřebuješ. Sice se s tím po importu dá pohybovat, ale snadno se přehmátneš a máš pak model o nějaké měřítko jiný. Jinak jsem zatím rozchodil ve 3D ten zig-zag ale na waterline se nechytám.
Uživatelský avatar
bobik
Příspěvky: 3678
Registrován: 11. 12. 2007, 7:48
Bydliště: Okres Klatovy

26. 1. 2011, 9:22

Tak jsem pro ukázku vyfrézoval dvě kapsy dle G-kodu vygenerovaného HeeksCamem. Začíná to být pomalu použitelný. Byl jsem trochu zmatený, že na jednom počítači mi v demo Machu ten G-kod zobrazuje korektně a na PC u mašiny ne. Stačilo trochu bádat a problém byl nalezen v General configu u jenoho přepínače.
Přílohy
Nastaveni Machu.jpg
kapsa4.jpg
Odpovědět

Zpět na „CAM“