CNC router na drevo
Chci si postavit frezku na drevo o pracovni plose 1000X620mm. Na ose Y bude linearni vedeni. Na X a Z kluzne tyce s uzavrenyma linearsetama. Jako vedeni bych chtel kulickove srouby (stoupani 5mm) , ale nevim jestli matici predepnutou nebo nepredepnutou. Presnost bych chtel mit nejlip 0.1mm. Krokove motory budou NEMA23 ,2.2NM a drivery nevim. Nemam snema zadny zkusenosti. Premyslel jsem o H2 ,nebo solo drivery. Jako vreteno pouziju teknomotor 1.6kw. Budu rad za kazdej navrh. Ve finale bude vypadat nejak takhle ....
Neviem, ale nepodoprete tyce a 1,6kw teknomotor mi nejdu do hromady. Na tu presnost si dovolim odporucit radsej po 1 nepredpetej matici na srubu, ale vedenia urcite podoprete, aj tych 620mm je dost, nehovoriac o 1000 a naviac na tom bude visiet portal. Ale tam chcete mat lin. vedenie, to je ok. Ake dlhe budu tycky, priemer na Ztku, dlzka pojazdu ?
Naposledy upravil(a) J0hny dne 24. 1. 2010, 6:28, celkem upraveno 1 x.
Nevzdelany samouk, zo vsetkeho trosku, ziadne konkretne zameranie :)
-
- Kontaktovat uživatele:
suhlas s predchadzajucim, a ten H2 by mal stacit na 2,2Nm, aj ked samozrejme s tym 35V napetim sa neda dosiahnut taka vysoka rychlost ako napr 60-70V....
je to tak, ked uz date 15tis. za vreteno, tak by bola skoda dat za driver 3tis. ked za 7tis mate o dost kvalitnejsie riesenie...
je to tak, ked uz date 15tis. za vreteno, tak by bola skoda dat za driver 3tis. ked za 7tis mate o dost kvalitnejsie riesenie...
Ta rychlost je diskutabilna, nevieme ake motory sa pouziju, sice ked by chcel pouzit H2 tak to urcite nebude moc "na kratko" (male napajacie napätie, vyssi prud, napr. 2V/4A v paralelnom zapojeni). Ale ak motory este nemam v ruke, uvazoval by som nad objednavkou zo zahranicia, lepsie drivery napr. leadshine a pri jednom aj krokace.
Poprosim autora aby doplnil nejake dalsie planovane parametre, aky material atd... co sa tyka konstrukcie osobne uz nebudem nic zvarat
minimalna hrubka steny 15mm a spajat srubami a kockami s narezanym zavitom.
Poprosim autora aby doplnil nejake dalsie planovane parametre, aky material atd... co sa tyka konstrukcie osobne uz nebudem nic zvarat

Delak tyci bude 800mm prumer 20 , tak jak to maji oni. Videl jsem ju a nevypadala vubec spatne , kdyby stim byl problem tak tam dam linearni vedeni. ty krokace a drivery jsou asi nejvetsi problem ... dival jsem se po leadshine , ale nenasel jsem zadnej cenik. Necham si klidne poradit .... ale kazdej obchodnik tvrdi ze jeho sortiment je nejlepsi , tak to je potom tezky.
Nedavno som tu niekde videl rec o spolocnom nakupe a mnozstevnych zlavach, ale netusim kde to bolo. Ono sa to oplati aj ked clovek bere len 1 cely set, teda 3 drivery+motory a I/O dosku... skusim to pohladat. Konkretne leadshine ponuka viacero firiem.
A tu je to: http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?t=4052 skuste SZ tomu panovi ako na tom je, ci sa bude objednavat alebo nie.
Osobne by som to solo az z ameriky nebral, postovne vyde na 100 dolarov, pri reklamacii sa to moze predrazit.
A tu je to: http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?t=4052 skuste SZ tomu panovi ako na tom je, ci sa bude objednavat alebo nie.
Osobne by som to solo az z ameriky nebral, postovne vyde na 100 dolarov, pri reklamacii sa to moze predrazit.
pozrite www.cncschop.cz .. ak naozaj volite teknomotor s menicom ako vreteno .. tak nemyslim ze pre vas je cena komponentov na cncshope problem. (nehovoriac o tom, ze tam ich v pripade problemov mozete aj vyreklamovat .. co pri nakupe inde nemusi byt take lahke).jimkrum píše:Delak tyci bude 800mm prumer 20 , tak jak to maji oni. Videl jsem ju a nevypadala vubec spatne , kdyby stim byl problem tak tam dam linearni vedeni. ty krokace a drivery jsou asi nejvetsi problem ... dival jsem se po leadshine , ale nenasel jsem zadnej cenik. Necham si klidne poradit .... ale kazdej obchodnik tvrdi ze jeho sortiment je nejlepsi , tak to je potom tezky.
Teknomotor kupuju zvlast , kdyz budu delat jen drevo tak frekvencni menic nepotrebuju tak nutne jako kdybych delal do ,,masa''. A nevim kde kazdej prisel k cene 15 tisic a podobne .... 1.6 kw stoji 9400kc plus postovny. Nekdy se vyplati trochu vic pohledat a obvolat vic firem . Sice to zabere trochu casu ale vyplati se.
Mozno by slo pouzit hornu frezku od makity, sused ju ma a nevie si ju vynachvalit. A ma to regulaciu. A potom este nejaky kress ? 1050W a 32tisic otacok je ideal. Niekde som tu videl o nich vlakno.
No ono moznosti na pouziti vretene je spousta ... treba idealni mi pripada bosch 1617 (skoda jen ze je na 110V a 60hz) ,ale ta cena 3600kc na nase je oproti ,,evropskymu modelu'' bosch 1400 fakt zadarmo.Tady je link http://www.bosch-pt.cz/boptocs2-cz/modu ... sional.jpg Unas za tu samou chcou 15 200KC. Navis je idealni ze je cela kulata a da se snadno prichytit. 1400 W je dostatecnej prikon na obrabeni dreva...... ale asi stejne tam nakonec dam osvedcenou Trend 2000W.
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Neměl bys změnit název vlákna na "CNC router ZE dřeva" ? 
Ale vážně - je to moc pěkně udělané, je vidět že to se dřevem umíš. Akorát doufám, že ty lineáry jsi měl za lacino, protože pokud jsi za ně dal plnou cenu, tak je jich trochu škoda. Přeci jen lineáry na dřevené konstrukci, to je trochu nepoměr.
Taky to chce místnost se stabilní teplotou a vlhkostí, aby se to nekroutilo. Ale to máš jistě zmáklé.

Ale vážně - je to moc pěkně udělané, je vidět že to se dřevem umíš. Akorát doufám, že ty lineáry jsi měl za lacino, protože pokud jsi za ně dal plnou cenu, tak je jich trochu škoda. Přeci jen lineáry na dřevené konstrukci, to je trochu nepoměr.
Taky to chce místnost se stabilní teplotou a vlhkostí, aby se to nekroutilo. Ale to máš jistě zmáklé.
Petr Spáčil
No prohnout by se to moc nemohlo , ty nosny tramky maji 9X9 a jsou lepeny z nekolika kusu , takze se zabranilo pnuti a to drevo jsem premeroval melo 8.9% vlhkosti coz je uplne idealni. Teplota v dilne je stala kolem 18 stupnu. Je to moje prvni masinka tak ju delam jakoze nazkousku ze dreva a preklizky. At si jen osaham co a jak se dela a potom vezmu jen komponenty a udelam si ju z duralu.
Uf, pan asi vie co robi, a aky matros pouzit. Moc fandim, hoci to nieje liatinovy masiv, dokaze to lavou zadnou s velkym nasadenim zlozit za par vikendov. S drevom sa predsa robi super, a ked to drevo polezalo nejaky ten den v susicke...
Sklamanie sa zrejme konat nebude
a ked nahodou, ono ten hranol ci kus hrubej preglejky si najde miesto v inej konstrukcii. Vzdy je to lepsie nez vymyslat velke tazke monstrum a pocitat furt kam jaky kus ocele dat aby to nezvonilo. Dobre zvladnuta stolarina byva lepsia nez nezvladnuty zvarenec. Vzdy sa to da prerobit, samozrejme kym to nieje zlepene
Podstava sa mi pozdava, od oka neodhadnem z coho je ten portal .. 25mm preglejka ?
Drzim palce.
P.s.: k tomu bosh vretenu, za tu cenu by som k tomu prikupil trafo 220/110V a mozno + nejaka odbocka, alebo rovno frekvencny menic a vystupne U nastavit na 110.
Sklamanie sa zrejme konat nebude

Podstava sa mi pozdava, od oka neodhadnem z coho je ten portal .. 25mm preglejka ?
Drzim palce.
P.s.: k tomu bosh vretenu, za tu cenu by som k tomu prikupil trafo 220/110V a mozno + nejaka odbocka, alebo rovno frekvencny menic a vystupne U nastavit na 110.