14. 5. 2022, 9:45
Ahoj, skúsim pár skúseností a rád:
1. To že je to silne žieravé a máš si dať rukavice a štít, už vieš.
2. Roztok sa používa pri teplote okolo 140-145°C. Teplota varu je v podstate daná koncentráciou solí v roztoku. Ak máš solí málo, roztok bude vrieť pri nižšej teplote a tá začne stúpať postupne s množstvom odparenej vody ( a stúpajúcou koncentráciou solí v roztoku). Najjednoduchšie je vedieť, keď roztok zarobíš čerstvý podľa návodu na brunigale poznačiť si výsledný objem a po ukončení práce a ochladení (dôležité!) doliať destilkou koľko treba. A až potom odložiť. Ak vodu naleješ do vriaceho brunigalu, vzhľadlom na teplotu roztoku cez 140°C a teplotu varu vody 100°C ti obsah hrnca v momente vyprskne do xichtu. To vyzrážanie o ktorom píšeš je spôsobené nižšou rozpustnosťou pri nižších teplotách. Po opakovanom zohriatí sa zase rozpustí, ničomu to nevadí.
3. Teplota je kľúčová pre dobré vyfarbenie. Pri teplotách pod 140°C to čierni blbo alebo vôbec. Nad 145 °C vznikajú nahnedlé až hnedé povlaky.
4. Čiernený predmet by sa mal vkladať do lázne predhriaty, najlepšie vo vriacej destilovanej vode.
5. Roztok Brunigalu je tak koncentrovaný roztok lúhu, že celkom intenzívne rozpúšťa aj sklo. Za tepla dosť rýchlo, za studena tiež, ale pomalšie. S toho dôvodu je dobre používať na dlhšie skladovanie nádobu s polypropylénu, nie skla.
Prajem veľa čierniacich úspechov, Andrej.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel