Stavba CNC frézky
Hezký základ pro mašinku. Mám však dotaz. Omlouvám se za jeho najivitu, ale po zkušenostech s prodejci jeklů se domnívám je namístě. Jakým způsobem dosáhnout toho, aby jeden jekl za druhým měl přesnou míru. S jakou přesností je nutno pracovat. A další dotaz pro mnohé dávno vyřešený. Jak na kolmost při svařování ? Stačí úhlová svěrka ? A co pnutí po svařování ? Má se svařenec zahřát? Nebo pnutí nevadí?
Děkuji
Děkuji
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
v takoveto svarovane konstrukci nelze nijak snadno docilit presne rozmery (kdyz bychom se meli bavit o setinach milimetru)
takze s tim clovek musi vicemene pocitat a vysledne hodnoty napriklad pro polozeni linearnich vedeni dohnat jinou metodou
pri svarovani se to da do jiste miry eliminovat upinanim a spacialnimi postupy pri svarovani
takze s tim clovek musi vicemene pocitat a vysledne hodnoty napriklad pro polozeni linearnich vedeni dohnat jinou metodou
pri svarovani se to da do jiste miry eliminovat upinanim a spacialnimi postupy pri svarovani
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Jesti to není až tak důležité s jakou přesností se stůl svaří je to dobře. Nechci mít příští stroj do vrtule.robokop píše: ......... pri svarovani se to da do jiste miry eliminovat upinanim a spacialnimi postupy pri svarovani
Těším se na pokračování serialu. Je to poučné. Díky
Teda mas muj obdiv.Tohle jsou opravdu uctyhodne rozmery.Uz jsem byl svedkem trech pokusu o podobny stroj a vzdy to skoncilo s tim, ze konstrukce i pres vyzihani vykazovala rozmerove zmeny v radu 0.5-0.8 mm na 10 st. Celsia, takze pro presnou praci byla nepouzitelna.Chce to hodne dobre vymyslet a jeste lepe svarit,aby to dobre fungovalo.
At se ti prace dari.
At se ti prace dari.
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Svarence se jako zakladny obrabecich stroju pouzivaji zcela bezne a pri pouziti vhodne konstrukce a technologickych postupu neni duvod myslet si za je na tom neco spatneho.Pupak píše:Teda mas muj obdiv.Tohle jsou opravdu uctyhodne rozmery.Uz jsem byl svedkem trech pokusu o podobny stroj a vzdy to skoncilo s tim, ze konstrukce i pres vyzihani vykazovala rozmerove zmeny v radu 0.5-0.8 mm na 10 st. Celsia, takze pro presnou praci byla nepouzitelna.Chce to hodne dobre vymyslet a jeste lepe svarit,aby to dobre fungovalo.
At se ti prace dari.
Uplne stejne blbe se chovaji ocelolitinove odlitky pokud jsou spatne konstrukcne resene nebo nevyzrale.¨
Zakladni dosedaci plochy se resi navarenim hrubych bodovych ploch a jejich doobrobenim az po zihani , vyvibrovani , vyzrati materialu.
A dalsi vec je ze teplotni cidla pro korekci drahy vlivem okolnich teplot a teplot stroje maji i dospele masiny(timto sem nechtel rict ze je to potreba , jen ze je to normalni a je potereba s tim pocitat.)
RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
Tak to nebylo normalizováno ani ze srandy. Při 10°C je roztažnost oceli cca 0,11 mm na metru. Tam muselo být pnutí jako kráva.Pupak píše:....skoncilo s tim, ze konstrukce i pres vyzihani vykazovala rozmerove zmeny v radu 0.5-0.8 mm na 10 st. Celsia, takze pro presnou praci byla nepouzitelna.Chce to hodne dobre vymyslet a jeste lepe svarit,aby to dobre fungovalo.
At se ti prace dari.
Ty čidla, jak psal RabekB jsou tam právě kvůli této roztažnosti oceli a jiné roztažnosti pravítek kteroužto korigují. Jsou však k dobru pouze tehdy, když je základny (fréma a nejlépe celý stroj) i obrobek natemperovány na stejnou teplotu při šlichtu. Jen tehdy dosáhneme nejpřesnějších výsledků odjíždění.
Svařit něco takhle velkého v setině je nesmysl jsem velice rád že se to povedlo v 0,5mm chce to pečlivou práci hodně stehovat a vnášet co nejmíň tapla do svařence. Jinak jste mě příjemně překvapily čekal jsem vlnu kritiky - konstrukce ale ta možná ještě přijde?
Naposledy upravil(a) Monteg dne 10. 5. 2007, 9:07, celkem upraveno 1 x.
Svařit tohle v 0,5 mm je velmi dobrý výkon. Ale ještě není vyhráno. Ono to může a asi začne "cvičit", až se na to budou mašlit další komponenty. Jinak není mi moc jasná koncepce stroje - kde a jak bude realizováno vedení jednotlivých os. Tuhost konstrukce nebude asi moc velká, vzhledem k rozměrům. Pokud je to už hotový základ stroje. Záleží na očekávané přesnosti a zatížení při obrábění.
Zajímavé řešení. Je to vynuceno 3 ks kolejnic s jedním vozíkem? (Pravda, využije se téměř celá délka kolejnice, ale hůře se to dostává do "mír"). Ale zavětroval bych i ten zadní rám. Ten střední lineár bude více tuhý proti vibracím. Ty lineáry budou přímo na jaklech, nebo tam bude navařeno nějaké "maso"? Přimlouval bych se za variantu navařit, opracovat dosedací a přítlačnou plochu a použít přítlačné lišty, nebo klíny.
Spíš bych to zduvodnil použití jednoho štoubu - serva i když uspora 1vozíku tam taky je. A chtěl jsem všechny věci nahoře - lineáry - šrouby - serva kuli vodě a šponám. Přijde tam přišroubovat - zakolíkovat přivařit né moc tepla plocháč 50 x 12mm pak ohoblovat