Ahojte,
Rozmyslam nad tym, ze by som svoju buducu frezku vybavil 4tou rotacnou osou. Os rotacie paralelna s osou X.
Rad by som si ale najskor ujasnil, ako ju ustavit na stol.
Rozmyslam takto: do univerzaly upevnit presny bruseny valec znameho priemeru a edge finderom najprv najst nulu na ose Y. Potom ist masinou na y0 a pomocou alobalu na valci najst nulu v ose Z.
Potom na vretennik uchytit magneticky stojan s hodinkami a chodit po valci v smere osi X a nastavovat ju, kym valec nebude rovnobezny s osou X. Potom dotiahnut napevno.
Konik: valec v univerzale by mal mat na jednom konci vyvrtany kuzel, ktory bude zhodny s kuzelom hrotu konika. Ten by mal presne zapadnut do kuzelu na valci a staci ho uz len dotiahnut.
Pre rozne dlzky v osi X by som mal mat viac takychto valcov v roznych dlzkach.
Rozmyslam spravne, alebo sa to robi inak?
Vdaka za kazdu odpoved.
4 osa - postup pri nastaveni
-
Poloboh vetra a mora, hrdina mužov.. radikalny ultra heterosexual
-
Oprava: najprv ustavit valec na rotacnej osi do rovnobeznosti s X, a az potom hladat nulu na Y a Z. 

-
- Kontaktovat uživatele:
Keď upneš valec do sklucovadla, v prvom kroku ho musíš vyklepat tak, aby os valca a os otáčania 4tej osi boli čo najbližšie k sebe.
BalazKovo.sk
-
Jj diki 

Postup :
a) vyrovnáš házivost u sklíčidla
b) vyrovnáš házivost na vzdáleném konci od sklíčidla
a) / b) opakuješ dokud to neběží
c) dotáhneš sklíčidlo / zkontroluješ
d) srovnáš rovnoběžnost s osou X dorovnáním 4 osy // už neklepat do sklíčidla //
e) pokud máš stavitelnou osu v rovině XY tak srovnat také.
U toho koníka máš logickou chybu ! To by platilo pokud by koník byl justován na kameny a tedy byl rovnoběžný. Pokud ho srovnáš poze na hrot, tak se ti při jiném vysunutí pinoly dostane mimo osu. Musíš ho také srovnat do rovnoběžnosti.
Nejlépe je mít 4 osu i s koníkem na samostatné liště a ru dát na stůl jako celek.
a) vyrovnáš házivost u sklíčidla
b) vyrovnáš házivost na vzdáleném konci od sklíčidla
a) / b) opakuješ dokud to neběží
c) dotáhneš sklíčidlo / zkontroluješ
d) srovnáš rovnoběžnost s osou X dorovnáním 4 osy // už neklepat do sklíčidla //
e) pokud máš stavitelnou osu v rovině XY tak srovnat také.
U toho koníka máš logickou chybu ! To by platilo pokud by koník byl justován na kameny a tedy byl rovnoběžný. Pokud ho srovnáš poze na hrot, tak se ti při jiném vysunutí pinoly dostane mimo osu. Musíš ho také srovnat do rovnoběžnosti.
Nejlépe je mít 4 osu i s koníkem na samostatné liště a ru dát na stůl jako celek.
-
Diki moc!
Este otazka: tie presne valce sa daju kupit, alebo ich budem musiet dat vyrobit?
Este otazka: tie presne valce sa daju kupit, alebo ich budem musiet dat vyrobit?
Můžeš použít třeba kalené broušené kolíky.el_fuego333 píše: ↑23. 10. 2022, 10:05 Diki moc!
https://eshop.bmkco.cz/cs/B2C/smf/kolik ... ove-kalene
Ty se ti ostatně hodí v dílně na kdeco.
No já to pro Heidenhain dělam takto:
1. po upnuti 4 osy přejedu lícní desku v osa y aby byla rovnoběžná s osou Y.
2. případě nutnosti vyrovnat
3. na licni desce máme 4 T-drážky. do jedné upnu valec na libovolné místo.
4. najdu souřadnice válce Y,Z v referenčních hodnotách.
5. zapíší si hodnoty.
6. pootočím 4 osou libovoně do pozice kde mohu meřit.
7. takto provedu celkem tři měření.
8. ze tří bodů mám střed kružníce v referenční hodnotách, které zapíši do přislušných parametrů.
Tímto mám hotovo. Nikdy mě tento způsob nezklamal.
1. po upnuti 4 osy přejedu lícní desku v osa y aby byla rovnoběžná s osou Y.
2. případě nutnosti vyrovnat
3. na licni desce máme 4 T-drážky. do jedné upnu valec na libovolné místo.
4. najdu souřadnice válce Y,Z v referenčních hodnotách.
5. zapíší si hodnoty.
6. pootočím 4 osou libovoně do pozice kde mohu meřit.
7. takto provedu celkem tři měření.
8. ze tří bodů mám střed kružníce v referenční hodnotách, které zapíši do přislušných parametrů.
Tímto mám hotovo. Nikdy mě tento způsob nezklamal.
-
Vie mi niekto poradit, kde zoznat take brusene valceky na nastavenie stvrtrj osi? Ked hladam odmerny valec, nachadza mi to len same nadobky…
Nebude to tim, ze se to jmenuje měrný kontrolni valecel_fuego333 píše: ↑7. 3. 2023, 1:03 Vie mi niekto poradit, kde zoznat take brusene valceky na nastavenie stvrtrj osi? Ked hladam odmerny valec, nachadza mi to len same nadobky…

SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz