Stavba F5
Aby tu nebylo tak mrtvo,jedno foto ze stavby F5.
Prac. rozmery posunu 510x210x200,Vreteno MK3,motor 850W
s regulaci z BF-20.Posuny na masivnich linearech.
Zatim jen zaklad mechaniky.Jen tak pro zajimavost.
Prac. rozmery posunu 510x210x200,Vreteno MK3,motor 850W
s regulaci z BF-20.Posuny na masivnich linearech.
Zatim jen zaklad mechaniky.Jen tak pro zajimavost.
Naposledy upravil(a) Pupak dne 3. 1. 2010, 7:54, celkem upraveno 1 x.
Trochu jsem zase postoupil v vysnenemu finale.Dodelal jsem X-ko a vcera jsme s jednim manikem testovali geometrii.X-ko na 500mm se vejde do tri stovek a Y se vejde do stovky.Odchylka kolmosti na krizi je 0.03mm na 500mm.Takze zatim maximalni spokojenost.Zkusili jsme stul rozebrat a poskladat a presnost drzi.Zasluhu na tom ma fakt,ze vsechny lin. komponenty jsou zafrezovane a i jednotlive dily jsou vzajemne zafrezovany.Diky tomu se obejdu bez koliku a presto to sedi.No jsem zvedav,jak to bude makat a hlkavne jaka bude reproduvatelnost.
Blazen,to si vystihl presne.Momentalne trpim CNC fezovou obscesi.
Zacnu si vyrabet frezku,sotva ji dodelam,uz myslim na jinou konstrukci.
Tak ji prodam,nakoupim matros a zase mastim.Navic delam predelavky a masiny na zakazku,takze me to pomalu uplne pohlcuje.Nicmene me to hrozne bavi a pokud se dari, je to radost. Ovsem cas to sezere uplne vsechen.Ani se nekdy nemam cas najist. Nastesti mam co travit....
Jo,a ty motory stale nedorazily.Posta ta nikdy nezklame.
Zacnu si vyrabet frezku,sotva ji dodelam,uz myslim na jinou konstrukci.
Tak ji prodam,nakoupim matros a zase mastim.Navic delam predelavky a masiny na zakazku,takze me to pomalu uplne pohlcuje.Nicmene me to hrozne bavi a pokud se dari, je to radost. Ovsem cas to sezere uplne vsechen.Ani se nekdy nemam cas najist. Nastesti mam co travit....
Jo,a ty motory stale nedorazily.Posta ta nikdy nezklame.
Dneska nebyl cas,takze alespon foto ze vcerejska.Pribyly motory a deska s T-drazkami.Jezdi to docela dobre. X a Y jezdi 3600mm/min a Z jezdi 1200 mm/min. Geometrie zatim sedi i s deskou v 0.05mm,takze snad uz nic spatneho praci nezhati.Pokracovani priste.....
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Delas chybu ze to nekolikujes , a ty lineary by mely byt v drazkach a zalozeny kliny , jinak se ti to okamzete rozdrbe pri prvni spone. Jinak pekna prace. A je videt obrovske nadseni.
RADEK
RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
Vsechny dily jsou do sebe zafrezovany v cele delce a to je rozhodne lepsi, nez kolikovani, ktere v duralu nema velky vyznam,protoze se kolik snadno vymacka,kdezto drazka 2mm hluboka odola posunu lepe.
Lin vedeni na stole jsou vsechny nalicovany v drazkach 2mm hlubokych.
Vedeni na stojne je fixovano specialni diamantovou pastou,ktera po dotazeni dokonale zafixuje ledeni proti posunu.Krystaly diamantu se vtlaci do povrchu a vedeni se ani nehne.Pouziva se to na velkych strojich a je to naprosto dokonale.V duralu a jinych mekkych kovech to pochopitelne nefunguje,ale na ocel a litinu je to idealni zpusob fixace.
Lin vedeni na stole jsou vsechny nalicovany v drazkach 2mm hlubokych.
Vedeni na stojne je fixovano specialni diamantovou pastou,ktera po dotazeni dokonale zafixuje ledeni proti posunu.Krystaly diamantu se vtlaci do povrchu a vedeni se ani nehne.Pouziva se to na velkych strojich a je to naprosto dokonale.V duralu a jinych mekkych kovech to pochopitelne nefunguje,ale na ocel a litinu je to idealni zpusob fixace.
Tech 0.05 je pred zafrezovanim.Deska jeste neni prisroubovana,takze
se tam projevi chyby rovinnosti.Az se prisroubuje,tak se prefrezuje vlastnim vretenem,coz zajisti prakticky nulovou odchylku.Podlozka uz zafrezovana je a je ve stovce,deska ma jen vyfrezovane drazky a tyhle profily maji bezne 0.1 mm krivost povrchu.Zafrezovana je jen spodni cast,kde je 2mm zapustena,aby do ni podlozka presne zapadla a zachovala se rovnobeznost. Horni plocha se bude zafrezovavat az uplne nakonec,kdy se nepredpoklada zadna zmena.Takze kdyz se nasbiraji vsechny odchylky jedn.dilu stolu a na tech 500mm to bezi v 0.05, povazuju to za uspech.Pro me je hodnota odchylky pred zafrezovanim ukazatel,jak presne jsem pracoval.Kdyz se vejdu do 0.05 jsem spokojen.
Kdyz si promitnes,kolik odchylek se tam nascitava,neni to zas tak spatny.
Ale lepsi by to byt taky mohlo.....
se tam projevi chyby rovinnosti.Az se prisroubuje,tak se prefrezuje vlastnim vretenem,coz zajisti prakticky nulovou odchylku.Podlozka uz zafrezovana je a je ve stovce,deska ma jen vyfrezovane drazky a tyhle profily maji bezne 0.1 mm krivost povrchu.Zafrezovana je jen spodni cast,kde je 2mm zapustena,aby do ni podlozka presne zapadla a zachovala se rovnobeznost. Horni plocha se bude zafrezovavat az uplne nakonec,kdy se nepredpoklada zadna zmena.Takze kdyz se nasbiraji vsechny odchylky jedn.dilu stolu a na tech 500mm to bezi v 0.05, povazuju to za uspech.Pro me je hodnota odchylky pred zafrezovanim ukazatel,jak presne jsem pracoval.Kdyz se vejdu do 0.05 jsem spokojen.
Kdyz si promitnes,kolik odchylek se tam nascitava,neni to zas tak spatny.
Ale lepsi by to byt taky mohlo.....
2-Radek B
Jakej prumer koliku bys pouzil,aby to v hliniku chvili vydrzelo.
Ja jsem zkousel 5mm a po par mesicich byly dost vycvachtany.
Zapoustel jsem je 10mm do hloubky a stejne se dost rychle vymackaly.
Do litiny to nema chybu,ale do hliniku se mi s koliky nejak nedari.
Porad,kde delam chybu.
Porad,kde delam chybu.
Pupak: ja jsem sedlak, kdybys videl, jak to mam cele sesroubovane tak by ses smal, a v porovnani s tvyma masinama to nema nic spolecneho. Tech pet setin jsem honil doklepavanim cele odpoledne.
Zafrezovane to nemam.
Vidim, ze na sebe muzu bych pravem hrdy
Zafrezovane to nemam.
Vidim, ze na sebe muzu bych pravem hrdy

Prichy
Kdyz jsem stavel uplne prvni masinku,tak jsem nemel temer zadny zkusenosti s timhle typem konstrukci, a tak jsem mesic smejdil po netu a studoval konstrukce ostatnich.Kdyz jsem si myslel,ze uz vim,o co jde,tak jsem se do toho pustil.Po trech tydnech prace jsem vsechno hodil do kose a zacal znovu.Gravirku jsem postavil a kdyz jsem chtel frezovat prvni plosnak,napadlo me,ze bych si mel zkontrolovat geometrii.Pridelal jsem tam hodinky,nastavil 0 a zacal pojizdet do ctverce 200x200mm.Rucicka se ani nepohnula a uz jsme mel pocit,ze to snad nemeri,az v jedno rohu to ukazalo odchylku kolem 0.01mm.Ackoli se to zda temer nemozne, protoze vsechny diry jsem delal o 0.5mm vetsi,abych mohl ladit,
trefil jsem se skoro dokonale.Bylo to naproste stesti zacatecnika kombinovane s velkymi brambory blbeho sedlaka.Od te doby jsem ruznech masinek udelal vic nez deset,ale takhle dokonale uz jsem se nikdy netrefil a to mam o tridu lepsi vybaveni nez tenkrat.Zkratka,kdyz je stesti unaveny,sedne i na vola...
Ono pokud delas bez planu,jen z hlavy,tak se malokdy vyvarujes nejaky chyby.Moje specialita jsou prekrizeny srouby.At merim,jak merim,tak se mi nekde nejaky srouby potkaj.Jenze jediny dokonaly byl soudruh Lenin a my obycejni to nejak prezijeme.A jak rika soudruh Paroubek.Hlavne,ze to nema vliv na funkci.
trefil jsem se skoro dokonale.Bylo to naproste stesti zacatecnika kombinovane s velkymi brambory blbeho sedlaka.Od te doby jsem ruznech masinek udelal vic nez deset,ale takhle dokonale uz jsem se nikdy netrefil a to mam o tridu lepsi vybaveni nez tenkrat.Zkratka,kdyz je stesti unaveny,sedne i na vola...
Ono pokud delas bez planu,jen z hlavy,tak se malokdy vyvarujes nejaky chyby.Moje specialita jsou prekrizeny srouby.At merim,jak merim,tak se mi nekde nejaky srouby potkaj.Jenze jediny dokonaly byl soudruh Lenin a my obycejni to nejak prezijeme.A jak rika soudruh Paroubek.Hlavne,ze to nema vliv na funkci.
Ta pasta může zagfungovat jedině tehdy, když oba na sebe dosedající díly mají přibližně stejnou tvrdost. Pokud je jeden tvrdý a druhý ne, tak se to zatlačí metodou menšího odporu do toho měkčího a je po fixaci a penízky jsou v .... Kolíkovat v duralu a podobných slitinách jde jen pro ustavení polohy při demonáži - montáži. Aby to na tom "drželo" je pošetilé, protože se to vymačká. Když už kolík, tak co největší průměr a kuželový! Díra jde prostružit znovu, když je "divná" a kolík si sedne zase.
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Pouzij kuzelove 6-ky, ale lepe 8-ky ty se daji uz pekne vytahnout a dat Z-5 pokud je potreba. Pokud nenajdes nikde dam ti adresy kde to najit a jake pouzit nastroje pri struzeni.Pupak píše:2-Radek B
Porad,kde delam chybu.
(ale nejsem si jisty zda to u toho AL ma vyznam)
RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce