Frézovanie šroubovic
No já bych si tu šroubovici představil jako pravoúhlý trojúhelník navinutý na kulatině (šroubovice představuje stranu "c"), rozvinul ho do roviny a vypočítal bych to pomocí běžných goniometrických funkcí.Jan12 píše:Ako vypočítať stúpanie šroubovice ked mám daný uhol zuba,napr. uhol je 22 stupnov
a) Tu šroubovici budeš mít na nějakém známém průměru kulatiny a z něj získáš stranu "b" (obvod kulatiny) trojúhelníka, úhel alfa je 22°, budeš vypočítávat stoupání šroubovice
b) Požaduješ nějaké konkrétní stoupání šroubovice, tím si určil stranu "a" trojúhelníka, úhel alfa je opět 22°, budeš vypočítávat na jaký průměr kulatiny šroubovici uděláš
Pak nějaký ten tangens a mělo by to být.
Opravte mě jestli jsem vedle.
Z otázky se patrně jedná o ozubené kolo. Já bych to asi počítal z provoúhlého trojúhelníku. Dvě hodnoty z něj znám a to. Jedna strana trojúhelníku je obvod roztečné kružnice ozubeného kola a druhá je tangens úhlu zubu. Stoupání se pak vypočte jako druhá strana trojúhelníku. Tak mne Avenger předběhl.
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
V případě ozubených kol
:
Normálový modul x pí x počet zubů a o celé vyděl sinem úhlu těch zubů = stoupání šroubovice.
Modul čelní pak bude větší a tímpádem bude větší i výsledný průměr hlavové kružnice

Normálový modul x pí x počet zubů a o celé vyděl sinem úhlu těch zubů = stoupání šroubovice.
Modul čelní pak bude větší a tímpádem bude větší i výsledný průměr hlavové kružnice

http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění