Frézovanie šroubovic

obrabeni na klasice
Odpovědět
Jan12

12. 2. 2010, 5:39

Ako vypočítať stúpanie šroubovice ked mám daný uhol zuba,napr. uhol je 22 stupnov
Avenger

12. 2. 2010, 6:30

Jan12 píše:Ako vypočítať stúpanie šroubovice ked mám daný uhol zuba,napr. uhol je 22 stupnov
No já bych si tu šroubovici představil jako pravoúhlý trojúhelník navinutý na kulatině (šroubovice představuje stranu "c"), rozvinul ho do roviny a vypočítal bych to pomocí běžných goniometrických funkcí.
a) Tu šroubovici budeš mít na nějakém známém průměru kulatiny a z něj získáš stranu "b" (obvod kulatiny) trojúhelníka, úhel alfa je 22°, budeš vypočítávat stoupání šroubovice
b) Požaduješ nějaké konkrétní stoupání šroubovice, tím si určil stranu "a" trojúhelníka, úhel alfa je opět 22°, budeš vypočítávat na jaký průměr kulatiny šroubovici uděláš
Pak nějaký ten tangens a mělo by to být.

Opravte mě jestli jsem vedle.
Hardmesr

12. 2. 2010, 6:36

Z otázky se patrně jedná o ozubené kolo. Já bych to asi počítal z provoúhlého trojúhelníku. Dvě hodnoty z něj znám a to. Jedna strana trojúhelníku je obvod roztečné kružnice ozubeného kola a druhá je tangens úhlu zubu. Stoupání se pak vypočte jako druhá strana trojúhelníku. Tak mne Avenger předběhl.
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2010, 7:54

V případě ozubených kol :D :
Normálový modul x pí x počet zubů a o celé vyděl sinem úhlu těch zubů = stoupání šroubovice.
Modul čelní pak bude větší a tímpádem bude větší i výsledný průměr hlavové kružnice :wink:
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Odpovědět

Zpět na „konvencni obrabeni“