SM 16 B

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
Odpovědět
technology

14. 2. 2010, 4:14

SM 16 B dobrá volba pre cnc ?
Přílohy
SNC00535.jpg
SNC00532.jpg
Damos

24. 2. 2010, 9:28

Tiez ho mam viacmenej k dispozicii. Ale konverziu by som u neho nerobil. Nesplna moje poziadavky ani v tocnom priemere a ani v dlzke. Kam by si chcel napriklad umiestnit pohon stola a ako? Pretoze pohon stola cez posuv obstarava najskor prevodovka uplne nalavo. Tam si menis kolesa podla toho ake chces stupania a ta prevodovka bezi v oleji. Potom mas dalsiu prevodovku kde si vlastne radis posuvy. to su tie 2 packy. Je v oleji. Nakoniec mas prevodovku priamo v stole. Tiez v oleji. No tak kam? Nevyhoda je ze pokial mas volnejsi plochy remem co ide od hlavnej prevodovky hore na sklucovadlo, tak pri toceni vecsich priemerov si ju schopny zastavit. Mne vtedy obvykle ulomi kusok noza a zhodi remen. Neviem ci je tam plochy remen naschval koli bezpecnosti, alebo aby ma tvorca stroja pokazde nasral. Inak je to sikovna mala masinka ktora vie byt fakt presna. Ale na konverziu podla mna zbytocne komplikovana. Vsetko je otazka priorit, poziadaviek, chute, casu a penazi.
QNX
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2010, 12:29

Kam pohony? ......... prostě ty původní převodovky vůbec nepoužiješ, stejně u CNC nejsou potřeba :)
Damos

25. 2. 2010, 10:14

No to je predsa samozrejme ze tie prevodovky nepouzijes. ALE ako to spravis v reali? Vyhodit z neho prevodovky je zalezitost cca hodiny pre toho co to v zivote nerobil. A co potom? Tiez som si to obzeral ako by to slo co najjednoduchsie spravit. Zvazoval som schovat motor do povodnej prevodovky v tele sustruhu. Ale nejradsej by som mal hnanu maticu, co je zas riesenie kde to budem mat v stole, aj ked toto je relativne, pretoze maticu mozem dat do tela kde bola prevodovka s radenim a srob bude jednou stranou v domecku v stole a bude sa zasuvat cez maticu dovnutra sustruhu. Matica nech bude kdekolvek, musi byt VZDY mazana olejom. Proste vseliake sprostosti ma napadaju. Podmienkou je kryty srob a zasa sa to komplikuje. Nakoniec som si radsej kupil starucky jednoduchy sustruh a zacinam prerabat ten. Nie je u neho problem s prevodovkami, mazanim a HLAVNE miestom kam to vsetko napratat.(tu je ale zase jediny problem kam napratat cely sustruh, bo je to krava dlha cez 3 metre) Proste mi u SM16 nic jednoduche moc nevychadzalo, aby som to mal presne a pekne urobene. Prerabka kde mi vychadza ze nakonec budem asi sklamany a nasrany nema pre mna zmysel. Tak zacinam na jednoduchsom stroji kde ma neuspech az tak nebude boliet a casom sa mozno pustim aj do SM16. Bola by skoda ho doprasit. A SM16 mi skor pripada na dokoncovaci sustruh ako stroj na branie velkych triesok. Uz koli pohonu plochym remenom a malou velkostou nadoby na spony, ktoru som schopny zaplnit do 2-3 hod. Pokial ho niekto chce vyuzit na male diely vo vecsich seriach je to dobra volba. Uz len koli podpore kliestiny miesto univerzalya pomerne lahkemu stolu. Ani u jedneho sustruhu neuvazujem o krokacoch. Jedina cesta pre mna su AC serva.
Takze suma sumarum v zasade sa da konvertovat na CNC, ale treba si polozit par zakladnych otazok a podla vysledku sa zariadit.
Fizol

26. 2. 2010, 9:23

Mam tento sustruh upraveny a tak, ze ho za cca 5 min viem spustit aj manualne, cize povodne. Pouzivam na nom krokace. Os Z je napojena na zavitovu tyc, ktora je urcena na rezanie zavitov. Po demontovani ozubeneho kolesa na lavej strane nasadim namiesto neho pruznu spojku a nasledne cely motor. Os X: vyskrutkujem cervika, 4 imbusove skrutky a nasadim pruznu spojku a cely pripravok aj s motorom a moze sa sustruzit. :lol:
technology

28. 2. 2010, 4:35

fizol daj foto celeho aparátu..
technology

28. 3. 2010, 7:49

stačia 6,8 nm 3 fázové krokáče? skúšal som mašinku a fpoho utiahne 3mm šponu pri 80 reznej a 0,2 posuve do železa

jediný problém ktorý ma odraduje je snímanie ot. vretena kvôli závitom

neviem ako to vyriešiť...
misox

31. 5. 2010, 8:06

Hľadám dokumentáciu k tomuto sústruhu , akúkoľvek.
Ďakujem .
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“