FV 25 CNC A
Dobrý deň.
Mám doma CNC frézku FV 25. Pri preraďovaní otáčok z 1700 na 250 mi stále hlási, že sa mašina pokúša prehodiť otáčky ale akosi jej to stále nejde. Od 0-1500 sú na jednom prevode a od 1500-6000 sú na druhom. Stroj ich nechce z druhého rýchleho prevodového stupňa prehodiť na prvý pomalý. Nevedeli by ste mi prosím Vás niekto poradiť, čo to môže spôsobovať? Kde môže byť chyba? Vzduch píšu 5-6atm.
(0.5-0.6MPa), takže prívod vzduchu je dostatočný.
Ďakujem za každú odpoveď.
Mám doma CNC frézku FV 25. Pri preraďovaní otáčok z 1700 na 250 mi stále hlási, že sa mašina pokúša prehodiť otáčky ale akosi jej to stále nejde. Od 0-1500 sú na jednom prevode a od 1500-6000 sú na druhom. Stroj ich nechce z druhého rýchleho prevodového stupňa prehodiť na prvý pomalý. Nevedeli by ste mi prosím Vás niekto poradiť, čo to môže spôsobovať? Kde môže byť chyba? Vzduch píšu 5-6atm.
(0.5-0.6MPa), takže prívod vzduchu je dostatočný.
Ďakujem za každú odpoveď.
Předpokládám, že je to vzhledem k stáří příspěvku nějak vyřešeno. Kdyby náhodou bylo potřeba podělím se o své poznatky.
Zažil jsem už u dvou těchto strojů. Časem praskl díl, který je součásti řazení. Už je to dlouho ale tuším, že je to mezikus, který zdvihá spojku do správné polohy zařazení ale i také sepne spínač, který vyšle signál, že je zařazení dokončeno. Díl není problém vyrobit nový, +/- dle původního a vyměnit. Provizorně se dá však dělat i bez něj. Stačí nechat odklopený horní kryt stroje a při řazení tomu pomoct ručně. Mechanismus řazení je nad vřetenem a stačí povytáhnout nebo zatlačit (dle řazeného stupně) vrchní díl aby zapadl do správné polohy. Pak je třeba také ručně sepnout onen spínač. Kvůli snažšímu přístupu je možné jej vymontovat a dát si ho blíž.
Zažil jsem už u dvou těchto strojů. Časem praskl díl, který je součásti řazení. Už je to dlouho ale tuším, že je to mezikus, který zdvihá spojku do správné polohy zařazení ale i také sepne spínač, který vyšle signál, že je zařazení dokončeno. Díl není problém vyrobit nový, +/- dle původního a vyměnit. Provizorně se dá však dělat i bez něj. Stačí nechat odklopený horní kryt stroje a při řazení tomu pomoct ručně. Mechanismus řazení je nad vřetenem a stačí povytáhnout nebo zatlačit (dle řazeného stupně) vrchní díl aby zapadl do správné polohy. Pak je třeba také ručně sepnout onen spínač. Kvůli snažšímu přístupu je možné jej vymontovat a dát si ho blíž.
Zdravim pani. Mam frezku FV 25 cnc A. Dnes sa mi konecne podarilo rozhybat postprocesor pre Cam program. A ked som na skusku pustil hss riadkovanie, tak sa masina tvarila, ze to nestiha, akoby si kazda os ozila svojim zivotom. Netusite, kde by mohol byt problem? Mam obavu, ze riadiaci system nestiha. Ak dam len bezne -kontura, vrtanie, face, tak je vsetko ok. Kedze som na tom chcel robit plastove lozka, je to pre mna celkom problem, ze to nefunguje podla predstav 

Takže dnes prvý pokus o frézovanie. Po dvoch dňoch som konečne prišiel na to, ako mám mať definovanú dlžku sondy, aby mi to meralo správne Z. Tak som skúsil odvážne pustiť nástroj do materiálu a na počudovanie to nenarazilo. Presnosť na takú starú potvoru je pre mňa dostatočná, tak som skúsil aj to riadkovanie. Osi nežijú svojim životom, ale robia čo majú, akurát riadiaci systém je dýchavičný a nestíha. Takže dosť dlho trvá, kým prejde po kontúre XZ. Ale nakoniec to robí oblúčik.
Predpokladám, že toto by šlo riešiť cez nejaký Q cyklus, lebo oblúčiky v rámci XY robí normálnou rýchlosťou. Akurát na to by som musel rozumieť heidenhain programovaniu a ked som videl príklad od jcerki, ako sa to má robiť, tak som posmutnel
Do postprocesora by som to asi implementovať vedel, ale musel by som mať hotový blok.
Edit: Ha, tak som našiel, že SolidCam dokáže vodorovne riadkovať aj po krivke, to by malo riešiť môj problém. Zajtra to vyskúšam.
Predpokladám, že toto by šlo riešiť cez nejaký Q cyklus, lebo oblúčiky v rámci XY robí normálnou rýchlosťou. Akurát na to by som musel rozumieť heidenhain programovaniu a ked som videl príklad od jcerki, ako sa to má robiť, tak som posmutnel

Edit: Ha, tak som našiel, že SolidCam dokáže vodorovne riadkovať aj po krivke, to by malo riešiť môj problém. Zajtra to vyskúšam.
Tak dnes pokus s vodorovným riadkovaním a nefunguje to. Resp. funguje to rovnako pomaly, ten systém jednoducho nestíha čítať riadky. No nič, naučím sa s tým žiť, človek si síce počká, ale ten tvar tam nakoniec je.
A mašinka robí radosť, je to síce stará mrcha, ale s platkovou frezou tak napojí povrch, že nevidno prechody. Takže vydraná ludra to nebude.
A mašinka robí radosť, je to síce stará mrcha, ale s platkovou frezou tak napojí povrch, že nevidno prechody. Takže vydraná ludra to nebude.
Tak ja si idem svoj monolog bez reakcie
. Ramky ma modul MC420 sdram 133 333. Ja som mal stastie na ten zakladny s 128 MB Ram, vtedy nedokaze ani zobrazit help, napise, ze ma malo pamate. Vyhrabal som jednu 256 MB ramku, uspesne som ju nainstalil a chytila sa. Teraz mam 384 MB. Help uz ide. Co ma menej tesi, ze to riadkovanie aj tak nestiha
. Neviete poradit, aky procesor mali tie vyssie verzie? Prip. heslo do Heros? Prip. nemarte zbytocnu sdramku 256 MB? Nech su do paru.

možná by se někdo pustil do diskuse nebo by poradil kdybys napsal, jaký řídící systém na té frézce vlastně je .....
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
iTNC530 musí nějaké pitomé přechody mezi dvěma prvky dráhy zvládat naprosto plynule s prstem v nose
zkus si nastudovat funkci M112 pokud to programuješ v Heidenhainovském dialogu, případně tolerance dráhy při programování v Camu
zkus si nastudovat funkci M112 pokud to programuješ v Heidenhainovském dialogu, případně tolerance dráhy při programování v Camu
jean píše: ↑24. 8. 2024, 8:28 .... kontúre XZ. Ale nakoniec to robí oblúčik.
Predpokladám, že toto by šlo riešiť cez nejaký Q cyklus, lebo oblúčiky v rámci XY robí normálnou rýchlosťou. Akurát na to by som musel rozumieť heidenhain programovaniu a ked som videl príklad od jcerki, ako sa to má robiť, tak som posmutnelDo postprocesora by som to asi implementovať vedel, ale musel by som mať hotový blok.
......
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Software to zvlada, simulacia bezi pekne rychlo. Problem bude niekde v PLC, dnes som pozeral na inej frezke, ktora s 3d funguje dobre, s 530, parametre plc a ma uplne iny program aj casovanie. Holt je to vlastnost tej frezky. Nasiel som nejake stare bakalarky o tejto frezke a aj v tych sa pise o tomto probleme.
Ciastocne som s tym vybehol - cez translate surface funkciu to naprogramuje riadkovanie cez heidenhain cykly pre kruznicu a riadkov je rel. malo, takze masina lieta ako sialena kludne s F4000. Nastastie mne taketo riadkovanie pokryje 80% dielov, takze to pojde.
Hss generuje stovky az tisice riadkov a to nestiha.
Este napisem vyrobcovi, ci je moznost preprogramovat to plc, lebo sa uplne flaka. Na mojek frezke diagnostika pise max. vytazenie vykonu 6% a na tej druhej s podporou 3d pise vytazenie do 75%.
Ciastocne som s tym vybehol - cez translate surface funkciu to naprogramuje riadkovanie cez heidenhain cykly pre kruznicu a riadkov je rel. malo, takze masina lieta ako sialena kludne s F4000. Nastastie mne taketo riadkovanie pokryje 80% dielov, takze to pojde.
Hss generuje stovky az tisice riadkov a to nestiha.
Este napisem vyrobcovi, ci je moznost preprogramovat to plc, lebo sa uplne flaka. Na mojek frezke diagnostika pise max. vytazenie vykonu 6% a na tej druhej s podporou 3d pise vytazenie do 75%.
- LukasGunther
- Kontaktovat uživatele:
Nevím jestli ti to pomůže, ale dělal jsem na mašině rok výroby asi 2017 plus 4 osa. A dám příklad když jsem chtěl plynule obrábět na 4 ose třeba drážku dokola obrobku nešlo to furt to jakoby skákalo bod po bodu jako by mašina nestíhala to přečíst. Furt mě to vrtalo hlavou však to není možný to musí zvládnout. Blbá drážka dokola obrobku. A pak jsem našel v manuálu nějakou M-fukci (už fakt nevím jakou teď delam na Siemens) to jsem dal do programu(co jsem vygeneroval v CAM normálně ruční program fungoval co jsem si napsal) a vše fungovalo. Hledej spíš v manuálu. Je to opravdu nějaká blbost co dopises do programu a pojedeto. 530 je už fakt dobrá nějaké řádkování musí zvládnout. Ne že musí on to umí.
Dívej nebo zkus něco naprogramovat ručně ve všech osách aby to jezdilo a jestli ti to bude jezdit budeš mít v tom programu co vygenerujes nějakou chybu.
Dívej nebo zkus něco naprogramovat ručně ve všech osách aby to jezdilo a jestli ti to bude jezdit budeš mít v tom programu co vygenerujes nějakou chybu.
https://www.gladiatools.cz
OPRAVY HYDRAULICKÝCH ČERPADEL A HYDROMOTORŮ
OPRAVY HYDRAULICKÝCH ČERPADEL A HYDROMOTORŮ
A zaver s riadkovanim na FV25 - velke dakujem Testone-ovi. V manuali som sa docital, ze HH530 pri kazdom zadani pozicie postoji, ak je zadany priemer nastroja R0. Pre RL a RR si automaticky dopocita oblukovy prechod. Tak som skusil to M112 a masina si spokojne vybehava a riadky v programe letia jak splasene. Vo stvrtok sa mi podarilo do postprocesoru doplnit rezanie zavitov, takze mam konecne plnohodnotne CNC.
Pani, mam maly problem s osou x. z a y behaju v stotinach, ale v x mi to robi chybu, ktora linearne rastie so vzdialenostou, napr. Na 100 mm robi chybu cca +0,1, na 200mm uz je chyba cca 0,2-0,3 mm (to uz je dost k hovnu). Ta chyba ma oopakovatelnost v stotinach mm, alebo ako to napisat. Ked prebehnem stol 5x hore dolu, tak bude na tych istych poziciach. Pripada mi to, akoby nesedel prepocet z enkodera. Predpokladam, ze vydrana gulova skrutka by mala chybu konstantnu, resp. rozmer by sa menil nahodne. Ci? Skusim na to zavolat servis, ale predtym by som rad pocul vas nazor. pripadne, ci poradite, ktory servis na to objednat.
Dakujem
Dakujem