kuličkové šrouby jsem rozebral, vyčistil, složil a do toho jednoho vysypaného jsem koupil nové kuličky, chvíli to běhat bude a až na sebe vydělají tak koupím nové. Ložiska do domků objednané a teď se trápím s kluzným vedením.
Nechával jsem si přebrousit lože osy X v nedaleké firmě ale dříve než jim povezu na broušení ostatní díly tak bych chtěl zkontrolovat geometrii. Musím ještě vymyslet jak. Jde o to že ten jejich biletr už něco pamatuje a mám strach aby přebroušené lože nebylo třeba uprostřed propadlé nebo zvrtulené, budu mít totiž ještě dost práce s následným tušírováním a byl by docela průser na konci práce zjistit že je vše k h...
Mostové pravítko nemám. Mikrometrem jsem rozdíl nenaměřil, to je ale nic neříkající údaj když vím že lože bylo broušeno na jedno upnutí. Dovezl bych to někde na 3D měření ale firmy v okolí měří jen do 1m, asi ještě zkusím pohledat někoho jiného. Nožovým pravítkem 300mm jsem nic nepoznal, teda jen že přední šína je asi o 0.1mm výš než zadní (což po zaškrabávání nebude vadit). Pokud nevyjde to 3dčko tak možná bych měl ještě možnost zapůjčit delší pravítko.
Zkoušel jsem strojní vodováhu a ta mě celkem vyděsila - podélně byl rozdíl půl rysky max. ryska ale napříč (tak jak jak je zakresleno na fotce) jsem na různých místech naměřil rozdíl 4rysky. Bohužel jsem nepřišel na to kolik je jedna ryska, proto to zkusím hodit někde na 3d abych měl nějaké čísla.
Uvítám každý nápad a nebo zkušenost s broušením a měřením vedení obráběcích strojů