malý soustruh
-
Prosím o radu: má někdo zkušenosti s tímhle soustruhem?
http://www.bow.cz/produkt/3420553-stoln ... 550-400-v/
Potřeboval bych něco do dílničky, rozměrově by mi vyhovoval.
Jak je to s tuhostí? Jde na tom obrábět i ocel, nebo je jen na měkčí materiály? Má v pinole koníka drážku pro unašeč? Jde na něm řezat i levý závit?
Jak je to s tuhostí? Jde na tom obrábět i ocel, nebo je jen na měkčí materiály? Má v pinole koníka drážku pro unašeč? Jde na něm řezat i levý závit?
Ja som to kúpil pred cca dvomi týždňami, ale vzhľadom na to, že je to môj prvý a na škole som videl sústruh iba zdiaľky, veľmi nepomôžem.
Iba ak mi dáš návod ako niečo vyskúšať, či to ide a ja zreferujem.
Strojový posuv ide iba jedným smerom, aspoň som neprišiel na to ako to zmeniť, iba ak prepnutím chodu vretena (L/P), ale neviem či sa dá potom rezať (nož otočený naopak, alebo suport z druhej strany, alebo ako ?)
Nejak viazne dodávka objednaných nožov, tak som skúšal iba tým, čo je priložený, upichoval som ručne pílkou na železo
.
To čo som chcel som zvládol (jednoduchý držiačik na záves s osadením...)
Plánujem ešte frézku BF20, ale až v lete.
Prosím tu prítomných, aby sa zdržali pohŕdavých reakcií
, o pár rokov budem snáď plnohodnotným obrábačom kovov.
Iba ak mi dáš návod ako niečo vyskúšať, či to ide a ja zreferujem.
Strojový posuv ide iba jedným smerom, aspoň som neprišiel na to ako to zmeniť, iba ak prepnutím chodu vretena (L/P), ale neviem či sa dá potom rezať (nož otočený naopak, alebo suport z druhej strany, alebo ako ?)
Nejak viazne dodávka objednaných nožov, tak som skúšal iba tým, čo je priložený, upichoval som ručne pílkou na železo

To čo som chcel som zvládol (jednoduchý držiačik na záves s osadením...)
Plánujem ešte frézku BF20, ale až v lete.
Prosím tu prítomných, aby sa zdržali pohŕdavých reakcií

Unašeč v pinole nemá. Chod posuvový tyče by měl jít "otočit" pro řezání levých závitů přídavným ozubeným kolečkem (je v bedničce s příslušenstvím). Ještě jsem to nepotřeboval, i když tento soustruh mám, ale podle mně se vyšroubuje kolečko které zabírá do vřetene a přendá se do díry která tam je je o kousek vedle. V příslušenství je ještě jedno podobné kolečko, které se vloží jako předloha a tím se změní směr otáčení. Tuhost stroje nemám možnost porovnat s něčím větším, ale není to nic moc. V oceli mi nad cca 2mm šířky špony už nůž kmitá i s celým suportem. Představa že s tím půjde rozumně upichovat širším nožem nebo dělat tvary (rádiusy) tvarovým nožem, nebo např. řemenice V nožem vzala za své poměrně rychle.
Mám přesně tento typ, jen ve variantě s jednofázovým motorem. Obrábím z 90% ocel (různé osičky, pouzdra na ložiska, hřídelky, krytky apod.). V opravdu malé míře jsem zkoušel i nerez, ale to není materiál pro takové tintítko. Nepočítej s úběry na úrovni produkční mašiny - v oceli to je reálně tak do 0.75mm a při větším průměru 0.5 nebo i 0.25 (pokud je to opravdu velké bago). Pokud se to přežene, tak už se to kousne a převody začnou prokluzovat, nebo to drnčí.Petr Bratřík píše:Prosím o radu: má někdo zkušenosti s tímhle soustruhem?
Maximum co jsem na tom obráběl byl ocelový špalek o vnějším průměru 140mm, ze kterého jsem "vylechtal", protože jinak se to nazvat nedá pouzdro na dvojici ložisek (radíální plus axiální) kde větší bylo o vnějším průměru 125mm. Používal jsem při tom poměrně dost nůž z kusu čtyřhranu se zasazenou břitovou destičkou, ale i HSS nůž na vnitřní plochy.
Na pinolu a levé závity už tu odpověď zazněla.
-
Děkuju za odpovědi.
Našel by se někdo, kdo má zkušenost s tímhle číňanem a MN 80, a dokázal nějak objektivně shrnout rozdíly mezi nima? Nemyslím ale kvalitu materiálu použitého na soustruh, ani zpracování - to je asi jednoznačné.
Na MN 80 jsem už kdysi cosi zkoušel, takže si jí dokážu představit (drnčela teda při větším záběru taky, a 140 mm bych na ní, pokud si to dobře pamatuju, neupnul).
Našel by se někdo, kdo má zkušenost s tímhle číňanem a MN 80, a dokázal nějak objektivně shrnout rozdíly mezi nima? Nemyslím ale kvalitu materiálu použitého na soustruh, ani zpracování - to je asi jednoznačné.
Na MN 80 jsem už kdysi cosi zkoušel, takže si jí dokážu představit (drnčela teda při větším záběru taky, a 140 mm bych na ní, pokud si to dobře pamatuju, neupnul).
Ono tady bylo těch 140mm taky s chlupem a ještě jsem si musel pomoct třemi vypilovanými ploškami po 120 stupních, kterými jsem to stáhl asi na 130mm pro vnější čelisti.Petr Bratřík píše:Děkuju za odpovědi.
K těm nožům a případně VBD - vykašli se na všechny prodejce v čele s BOWem a nakup si to na Aukro nebo od Čejky. Tam lze na VBD ušetřit až 90% a na držácích minimálně polovinu.
S polotovary Radeko je to podobné.
Radek
S polotovary Radeko je to podobné.
Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
-
Nože s plátky mě osobně ani na MN 80 jaksi neosvedčily, lepší se mi fakt zdálo radeco, a nebo (odborníci tady se mi teď ale asi vysmějou) zbroušený ulomený vrták nebo závitník. Problém bude asi ale spíš ve mně, nejsem soustružník.
Co se mi, laikovi, ale nějak na tom soustruhu nezdá, jsou nejnižší otáčky. Připadá mi to moc rychlé, šly by ještě nějak snížit? Ale NE MĚNIČEM, pouze mechanicky.
Co se mi, laikovi, ale nějak na tom soustruhu nezdá, jsou nejnižší otáčky. Připadá mi to moc rychlé, šly by ještě nějak snížit? Ale NE MĚNIČEM, pouze mechanicky.
Nože s VBD lze bez problému používat, ale je potřeba si uvědomit, že malý soustruh= malý výkon motoru a tomu se musí podřídit výběr typu používaných destiček. To jest spíše používat VBD pro dokončování a nebo ještě ostřejší pro co nejlehčí řez typu AL s povlakem pro ocel a nebo bez povlaku pro hliník a jiné neželezné materiály. Dale bych volil destičky s menším rádiusem 0,2 maximálně 0,4 a dbát na přesné ustavení do osy nejlépe podle hrotu v koníku. Často se dělá, že soustružníci si udělají někde na suportu rysku podle podle nože na podložkách, ale je potřeba si uvědomit, že podložky jsou z plechu a mohou se kroutit, takže takto nastavený nůž muže být po upnutí do nožovky pod osou a destičy pak mohou praskat (nejvíce při zarovnání čela).Petr Bratřík píše:Nože s plátky mě osobně ani na MN 80 jaksi neosvedčily, lepší se mi fakt zdálo radeco, a nebo (odborníci tady se mi teď ale asi vysmějou) zbroušený ulomený vrták nebo závitník. Problém bude asi ale spíš ve mně, nejsem soustružník.
Otáčky bych nezmenšoval, každé nářadí jako je vrták nebo soustružnický nůž má pro správné použití předepsanou řeznu rychlost a ta by měla být respektována i když né vždy se to dá.
Dovolim si trochu odbocit od tematu,ale ne moc. Otazka pro vas kteri mate soustruh s tocnym prumerem 180 a delkou 300(350). Jakou univerzalku na to dat? 80mm ktera je u toho chci vymenit za vetsi, potrebuji tocit u pr.kolem 40 mm a to se v tom dela blbe.A dalsi je ze pruchod je moc maly,potreboval bych pruchod cca 19-20mm. Takze otazka zni - mam koupit univerzalku pr. 100mm nebo 125mm? Diky
myslim si ze se stejne nakonec musis rozhodnout sam.. koupis 100ku a prijde vec kdy by se hodila 125ka, podle me jestli 80 nebo 100uz takovej rozdil neni a kdyz vetsi tak bych sel do te 125ky.. otazkou je o kolik je vyssi a o kolik zmensi tocnou delku (ten centak nebo dva nebo kolik to bude) bude na te male tocne delce treba zase nekdy chybet.. proste vzdy je to kompromis s kterym si musis udelat jasno sam..regis24 píše:Dovolim si trochu odbocit od tematu,ale ne moc. Otazka pro vas kteri mate soustruh s tocnym prumerem 180 a delkou 300(350). Jakou univerzalku na to dat? 80mm ktera je u toho chci vymenit za vetsi, potrebuji tocit u pr.kolem 40 mm a to se v tom dela blbe.A dalsi je ze pruchod je moc maly,potreboval bych pruchod cca 19-20mm. Takze otazka zni - mam koupit univerzalku pr. 100mm nebo 125mm? Diky
odbočím späť k BOW D250x550 400V,
včera sa mi stal s ním taký problém, že keď som ho vypol núdzovým tlačítkom už sa znova nerozbehol. Motor iba hučal.
Keď som vybral remene tak sa rozbehol ale náhodne raz do ľava, raz do prava. Po nahodení remeníc znovu iba hučal.
Až po cca polhodine rozoberania a prekrúcania rukou sa umúdril.
Čo je to za finta ? Nemám používať núdzové tlačítko na vypínanie ?
včera sa mi stal s ním taký problém, že keď som ho vypol núdzovým tlačítkom už sa znova nerozbehol. Motor iba hučal.
Keď som vybral remene tak sa rozbehol ale náhodne raz do ľava, raz do prava. Po nahodení remeníc znovu iba hučal.
Až po cca polhodine rozoberania a prekrúcania rukou sa umúdril.
Čo je to za finta ? Nemám používať núdzové tlačítko na vypínanie ?
4 RaS:
To vim ze rozhodnout se musim sam,chtel bych vedet od tech co to maji jaky jsou zkusenosti,protoze treba pr.100 a pr.125 ma docela velky rozdil ve vaze(co vibrace?).
Me u te 80ky vadi male rozpeti,hlavne kdyz potrebuju neco upnout mimo osu tak je to hodne problem.Zas nevim aby 125ka nebyla moc,treba aby celisti nedrhli o loze,proste jsem myslel nejakou praktickou zkusenost.Spis jsem pro tu 125ku,jen nechci koupit neco co pak bude nepouzitelny.
To vim ze rozhodnout se musim sam,chtel bych vedet od tech co to maji jaky jsou zkusenosti,protoze treba pr.100 a pr.125 ma docela velky rozdil ve vaze(co vibrace?).
Me u te 80ky vadi male rozpeti,hlavne kdyz potrebuju neco upnout mimo osu tak je to hodne problem.Zas nevim aby 125ka nebyla moc,treba aby celisti nedrhli o loze,proste jsem myslel nejakou praktickou zkusenost.Spis jsem pro tu 125ku,jen nechci koupit neco co pak bude nepouzitelny.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
V takovémhle případě se taky dají vyvrtat tři díry a za ně to upnout vnitřními čelistmi.VW píše:Ono tady bylo těch 140mm taky s chlupem a ještě jsem si musel pomoct třemi vypilovanými ploškami po 120 stupních, kterými jsem to stáhl asi na 130mm pro vnější čelisti.
Jinak ta univerzála 125 má průměr s čelistmi vytaženými po rysku 155 a s úplně vytočenými čelistmi je potřeba 220 mm aby se dala úplně protočit, ale to se s vědomím lehkého nepohodlí při výměně čelistí nemusí dodržet.
Aleš Procháska