Unašeč s kuželovým závitem

Požadavky na výrobu dílů - poptávkové fórum
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Odpovědět
R - stick
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

8. 3. 2010, 9:18

Potřeboval bych nutně udělat součástku na následujícím výkresu. Pro upřesnění - jedná se o unašeč k soustruhu sloužící na upínání hranolků. Funguje to tak, že hranolek se zavrtá do závitu, odsoustruží se a zbytek je pak vyražen při zakládání dalšího hranolku. Od těchto požadavků se také odvíjí tolerance celé součástky. (neboli Oko není blbé, oko vidí) +- 2 mm. Jediná věc nutná na přesnost je vlastní závit M20 na druhém konci obrobku.

Závit uvnitř plní funkci upinače - do něj se hranolek zavrtá. TZN nemusí být podle nějakých tabulek, nebo norem - v podstatě stačí to, co dovolí mašina. Stoupání kuželu také není pevně dané - stačí úhel odměřit z obrázku - tam jde o to, aby se vám do nejužší části vešel nůž.

Termín: Včera bylo pozdě. Pokud by někdo měl zájem to udělat, dejte mi vědět na info@rstick.com, nebo soukromou zprávu.

Děkuji.
Přílohy
unašeč
unašeč
R - stick
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

10. 3. 2010, 8:30

nikdo nic?
Fizol

10. 3. 2010, 11:44

To poznam. Pri tomto sposobe to velmi fungovat nebude. Ten uhol nemoze byt tak velky, mohlo by sa to v pripade axialnej sily smerom od upinaca uvolnit. Napr. 44/40, ale to len tak odhadom. Zavit radsej riedsi a hlbsi, aby sa to nepretocilo. Predpokladam, ze je to iba na jeden priemer hranolku.
R - stick
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

10. 3. 2010, 10:01

Fizol píše:To poznam. Pri tomto sposobe to velmi fungovat nebude. Ten uhol nemoze byt tak velky, mohlo by sa to v pripade axialnej sily smerom od upinaca uvolnit. Napr. 44/40, ale to len tak odhadom. Zavit radsej riedsi a hlbsi, aby sa to nepretocilo. Predpokladam, ze je to iba na jeden priemer hranolku.
Hm, zajímavé - já totiž konkrétně na tomto unašeči dělám už přes 5 let - a zatím to funguje naprosto excelentně. Jinak nic ve zlém - ono ten kdo tento způsob nezná to taky stěží dokáže pochopit. Na druhé straně je fakt, že to je jen náčrtek, nikoliv technický výkres, takže se to musí brát s rezervou. Fakt je ten, že hrubost a úhel závitu mám odzkoušený.

Jinak ten unašeč je skutečně na jeden průměr hranolku (31 x 31 mm) - já sice už jeden mám, jenže momentálně to potřebuji jet na dvou mašinách. Dále já neupínám z podavače, ale zakládám ručně a před najetím do hranolku a chycením do ložiska ho přidržím unašecím hrotem koníku (mám ho na páku). Je fakt, že kdybych použil automatický zakladač, tak tam bych měl s tím kuželem problém, ale takto to jede jako bič.
R - stick
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

10. 3. 2010, 10:09

Teť koukám na ten nákres a vidím, že jsem debil. Samozřejmě ta kóta neznamená, že má být závit na délce 8 mm - ale HRUBOST závitu má být 8 mm (TZN rozteč mezi závitem !!!) a závit má být po celé délce vnitřního kuželu.

Pokud by byl jen na ploše 8 mm a byl jemný, pak to v žádném případě nemůže fungovat, jak správně podotýká Fizol.
Fizol

11. 3. 2010, 12:11

toto je stroj, co pracuje na tomto principe:
http://intorex.es/fitxa_model.php?sel_l ... _imatge=03
ja mam ine stroje, nieco take:
http://intorex.es/fitxa_model.php?sel_l ... _imatge=01
R - stick
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

11. 3. 2010, 2:30

Já dělám v podstatě to samé co ty (lunetové upichované věci) - ale dělám to všechno na mašinách od Sahosu (SH 500 CNC, SH 1100 CNC) Hodně věcí jsem si na tom musel dodělat, ale dnes zvládnu i komponenty s čelním soustružením.
Odpovědět

Zpět na „Potřebuji vyrobit - vypomoc pri vyrobe“