První začátky s frézováním a soustružením

Odpovědět
martin.com

10. 3. 2010, 8:01

Zdravím:)
začínám se zajímat o frézování a soustružení dílu pro modely např.RC ale i jiné výrobky?
Myslíte že se tím dá "uživit" jako řemeslo:)
a pokud ano tak s jakými stroji začít:)

Díky
Pavel R

10. 3. 2010, 8:23

Určitě se dá tím uživit, jsou takoví :

http://www.mpjet.com/
martin.com

10. 3. 2010, 8:29

a jakým strojem začít obráběly by se malé součásti, většinou duran nebo hliník
Pavelono
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

10. 3. 2010, 9:41

A co takhle dohodit ksefty bys nechtel ? :D

Omlouvam se ale me to nedalo :D
Pavelono
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

10. 3. 2010, 9:43

martin.com píše:a jakým strojem začít obráběly by se malé součásti, většinou duran nebo hliník
Jestli neumis frezovat a soustruzit tak to bude pro tebe tezke se tim uzivit. Takovehle male veci neni zas takova sranda vyrabet jak to vypada.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

11. 3. 2010, 8:17

Kazdy co se tim ted zivi to pred tim neumel, tak toho bych se nebal :-)
Aleš Procháska
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

11. 3. 2010, 8:40

to uceni bude ale neco stat
a vybaveni jeste vic
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Baxi.bax
Kontaktovat uživatele:

11. 3. 2010, 10:25

No mě spíš napadá ,jestli to ten dotyčný nemyslel, že by se jako student začal zajímat o nějaký obor v tomto směru.Pokud ano ,tak dobrý řemeslník se cení a určitě bych se toho nebál.Není to na zbohatnutí během několika měsíců ,určitě by se nemohl umístit na druhém místě ve světě mezi nebohatšími lidmi jako je Bill Gates se svými pouhými 53 miliardami dolarů,ale na slušné žití by to mohlo dát.Je potřeba tomu věnovat hodně času a trpělivosti s různými rádoby zákazníky ,co si vymýšlí ,pak ruší zakázky aby se zase za měsíc ozvali a následně stejně nezaplatili.Spoustě zákazníků nelze vyhovět ,někdo je tak náročný ,i když si není schopen sám pomalu zavázat tkaničku u bot .To vše se musí hodit za hlavu a pak ukáže čas.
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

11. 3. 2010, 1:31

Ahoj, nad obživou zatím neuvažuj. Já jsem začal na strojích obrábět asi v 18ti, dělal jsem RC auta. Předtím samozřejmě od malička furt v dílně - ruční pilka, pilník, vrtání kolovrátkem... Živit se obráběním jsem začal asi před 5 lety, teď je mi 33 a teprve minulý rok to začalo celkem šlapat, předtím to bylo takové přežívání. Ale pozor - není to žádná pohodička - večery a víkendy v dílně jsou běžná věc. Do vybavení jsem nacpal zatím asi půl milionu, držím se hodně při zemi. Ale dělám zakázkovou výrobu, v modelařině bych si netroufl konkurovat. Určitě ne bez CNC.

Ale když budeš šikovnej a dáš do toho všechno, tak za pár let můžeš mít prosperující výrobu. Já jsem v tom progresu takovej pomalejší. Začal bych nějakým malým soustruhem a frézkou od Optimum. Taky potřebuješ pásovou pilu, aspoň malou. S nějakým základním příslušenstvím by Ti pro začátek mohlo stačit 100.000 Kč.

www.krutor.cz
Petr Spáčil
Martinhora

11. 3. 2010, 2:02

Krutor píše:Ahoj, nad obživou zatím neuvažuj. Já jsem začal na strojích obrábět asi v 18ti, dělal jsem RC auta. Předtím samozřejmě od malička furt v dílně - ruční pilka, pilník, vrtání kolovrátkem... Živit se obráběním jsem začal asi před 5 lety, teď je mi 33 a teprve minulý rok to začalo celkem šlapat, předtím to bylo takové přežívání. Ale pozor - není to žádná pohodička - večery a víkendy v dílně jsou běžná věc. Do vybavení jsem nacpal zatím asi půl milionu, držím se hodně při zemi. Ale dělám zakázkovou výrobu, v modelařině bych si netroufl konkurovat. Určitě ne bez CNC.

Ale když budeš šikovnej a dáš do toho všechno, tak za pár let můžeš mít prosperující výrobu. Já jsem v tom progresu takovej pomalejší. Začal bych nějakým malým soustruhem a frézkou od Optimum. Taky potřebuješ pásovou pilu, aspoň malou. S nějakým základním příslušenstvím by Ti pro začátek mohlo stačit 100.000 Kč.

www.krutor.cz
Naprostý souhlas. Já bych jen doplnil, že když koupíš frézu tak naní neobrobíš vůbec nic. Materiál je potřeba do něčeho upnout - nejlépe naklápěcí svěrák aby šlo frézovat pod úhlem, nějaký upínač nástrojů a hlavně nástroje, kleštiny ..... u soustruhu je to trochu jednodušší. Chtěl jsem tím jenom říct, že nestačí koupit jen stroj, ale i příslušenství, které se možná vyrovná i ceně stroje. Ale jak já řikam - musí se do toho jít prsama ....
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

11. 3. 2010, 3:11

Ještě bych na základě vlastních zkušeností doporučil se někde nechat zaměstnat v podobném oboru, aspoň na pár měsíců, třeba jen jako nějaký pomocník. Takové ty fígle okoukané z praxe potom při vlastním začátku hrozně chybí a člověk se k nim nadměrně dlouho sám dopracovává.
Aleš Procháska
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 3. 2010, 8:16

nekteri a je jich velke mnozstvi se nekde nechaji zamestnat a pak krom figlu neresi ani sveraky upinace a vercajk
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

12. 3. 2010, 8:38

:D
Aleš Procháska
kiko01
Kontaktovat uživatele:

12. 3. 2010, 9:02

:D pravda
Odpovědět