Jakou pružnou spojku
-
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, řeším problém s výběrem vhodné pružné spojky. Kupovat budu asi na CNCshopu. Motor cca 1.9Nm. Průměr hřídele 6,35mm. Šroub kuličkový 15mm stočím na 6.35mm taktéž možná na 8mm ale musí tam jít navlíct matice M10. Jakou spojku mi doporučíte ? Použít ty s tím plastovým středem např. SRJ-25C-6,35/6,35 a nebo celokovové z jednoho kusu např. C3-24/25 ? U těch plastových se bojím, aby tam nebyla vůle v tom plastu a aby se to nějak nevymačkalo v průběhu životnosti.
-
Použil bych "Pružné spojky SRJ-25C - 4Nm - svěrné", Sám podobný typ používám a bez problémů Ten plast se hned tak nevymačká. Naopak mám docela špatnou zkušenost se spojkami "C10- 25/38". Mám je na profi mašině a už jsem dvě prasklý měnil.
-
- Kontaktovat uživatele:
Ok, díky za informaci. Jinak nevíte někdo jestli se dá maticí M10 prostrčit tyč o průměru 8mm ? Nemám matici u sebe tak to nemohu vyzkoušet, a nechce se mi stáčet šroub na 6.35mmJiří Pavlík píše:Použil bych "Pružné spojky SRJ-25C - 4Nm - svěrné", Sám podobný typ používám a bez problémů Ten plast se hned tak nevymačká. Naopak mám docela špatnou zkušenost se spojkami "C10- 25/38". Mám je na profi mašině a už jsem dvě prasklý měnil.
-
Vnitřní průměr závitu M10x1 je nějakých 8,8. U jemnějších závitú je ještě větší, takže by to neměl být problém.
-
- Kontaktovat uživatele:
Super, v tom případě použiji spojku SRJ-25C-6,35/8. Zavit budu mít M10x1.Jiří Pavlík píše:Vnitřní průměr závitu M10x1 je nějakých 8,8. U jemnějších závitú je ještě větší, takže by to neměl být problém.
Pokud použiješ matice typu KM 0, tak ta má závit M10 x 0,75mm, takže hřídel může mít průměr až 9,25mm a matice přes hřídel klidně přesuneš
Rosta.

-
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Rosto, bohužel nevím jestli mi na šroub někdo závit M10x0.75 vyřízne, a potom taky ty 2 matice KM0 nemají vnější šestihran, taky by se mi špatně dotahovali do kontra. Jinak probrat to můžeme u tebe v pondělí.Bob píše:Pokud použiješ matice typu KM 0, tak ta má závit M10 x 0,75mm, takže hřídel může mít průměr až 9,25mm a matice přes hřídel klidně přesunešRosta.
-
- Kontaktovat uživatele:
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Vymyšlené to máš hezky a souososti se neboj udělat jde všechnoBaltazarek píše: Největší problém ale vidím u domku ložisek, kde se bude špatně dělat souosost děr pro ložiska.

Tady jsem ti to čmrknul ,když dodržíš postup tak to povalí v nule

První díra pro ložisko je jasná ,druhou vyhrubuj a nech tak 0,5 mm (červená)nebo podle libosti materiálu na dokončení na trnu.Vnější čelo nahotovo ve sklíčidle s přiraženým čelem první díry na tělo sklíčidla.Zároveň udělej i zadní čelo nahotovo se zápichem který bude o něco větší jak průměr toho ložiska(zelená barva).
Pak nasadíš kus železa do univezálky uděláš závit ,osazení na průměr a utáhneš přes podložku ten kus a sjedeš nahotovo průměr.
Takhle můžeš nasekat třeba 100 souosých děr na jednom trnu a všechny poběží v nule
Pokud bys měl pochyby o svém sklíčidle,a neměl jistotu,jestli budou rovnoběžně i čela tak se to dá udělat na trnu celý i s těma čelama

http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
-
- Kontaktovat uživatele:
Hezky popsané, až na to že já nemám žádnej stroj na kterém to udělat. Nechám si to u někoho udělat, nejlépe od někoho z okolí Brnatumlik píše:Vymyšlené to máš hezky a souososti se neboj udělat jde všechnoBaltazarek píše: Největší problém ale vidím u domku ložisek, kde se bude špatně dělat souosost děr pro ložiska.![]()
Tady jsem ti to čmrknul ,když dodržíš postup tak to povalí v nule![]()
První díra pro ložisko je jasná ,druhou vyhrubuj a nech tak 0,5 mm (červená)nebo podle libosti materiálu na dokončení na trnu.Vnější čelo nahotovo ve sklíčidle s přiraženým čelem první díry na tělo sklíčidla.Zároveň udělej i zadní čelo nahotovo se zápichem který bude o něco větší jak průměr toho ložiska(zelená barva).
Pak nasadíš kus železa do univezálky uděláš závit ,osazení na průměr a utáhneš přes podložku ten kus a sjedeš nahotovo průměr.
Takhle můžeš nasekat třeba 100 souosých děr na jednom trnu a všechny poběží v nule![]()
Pokud bys měl pochyby o svém sklíčidle,a neměl jistotu,jestli budou rovnoběžně i čela tak se to dá udělat na trnu celý i s těma čelamato bych kdyžtak čmrknul posléze

- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
A tak to jo ,nabyl jsem dojmu že si to budeš i vyrábětBaltazarek píše: Hezky popsané, až na to že já nemám žádnej stroj na kterém to udělat. Nechám si to u někoho udělat, nejlépe od někoho z okolí Brna

No tak třeba to bodne někomu jinému

http://www.tumlikovo.cz/
U hlavy na fa2u jsou na ložiska průchozí díry a místo osazení z litiny jsou tam jenom vnitřní ségrovky.Docela jsem se divil,ale asi to je postačující.Ložiska jsou tam celkově dvě kuželíková proti sobě stáhlé matkou.
-
- Kontaktovat uživatele:
taky jsem to tak někde viděl, zajímavé řešení.Jan Danda píše:U hlavy na fa2u jsou na ložiska průchozí díry a místo osazení z litiny jsou tam jenom vnitřní ségrovky.Docela jsem se divil,ale asi to je postačující.Ložiska jsou tam celkově dvě kuželíková proti sobě stáhlé matkou.
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Toto reseni je prilis slozite , nevidim duvod si takto komplikovat zivot. kosouhla loziska se bezne sesazuji do domecku primo k sobe a pokud jsou koupena v paru , tak maji dokonce na sobe pozicni znacky ktere udavaji jejich vzajemnou orientaci aby vzniklo potrebne predpeti.
Takze do domecku se pro obe loziska dela dira pouze z jedne strany, toto se na fest zajisti vikem a na sroubu matici.
RADEK
Takze do domecku se pro obe loziska dela dira pouze z jedne strany, toto se na fest zajisti vikem a na sroubu matici.
RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce