Chlazení

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
pavelk

16. 3. 2010, 5:39

Zdravím,

z mnoha různých důvodů jsem se rozhodl pořídit opti 320 x 920 a teď na něj potřebuju dodělat chlazení. Jde mi o 2 věci:
1. jaké
2. jak

re 1: buď chlazení od BOW za 3890 nebo tohle od unimaxu (http://www.uni-max.cz/chladici-zarizeni-cp-01/d/) za 2000. Máte s ním někdo na soustruhu zkušenost?

re 2: volal jsem do BOW, abych se zeptal, jestli k tomu jejich chlazení mají nějaký instalační návod nebo něco a bylo mi řečeno, že nemají a že to na tyhle soustruhy nedoporučují. Tady jen poznámku: anglický distributor dodává tenhle soustruh rovnou s chlazením.

Dál mi bylo řečeno, že si to samozřejmě dodělat můžu, ale že bych měl zaručit, že se chladící kapalina nedostane do supportu a že se nemá dostat na broušenou část lože. Tedy pokud si to dobře pamatuju. Napsal jsem si to, ale nemůžu to teď najít. Dál ten pán ještě povídal něco o guferech, že by se jim to nelíbilo nebo něco tak.

Našel jsem na netu tohle a nezdá se že by si Steve nějak lámal hlavu s tím, jestli mu něco někam nateče:
http://bedair.org/Grizzly12x/GrizzlyG4003G5.html

Máte prosím někdo představu, co a jak bych měl přesně zakrytovat? Díky za pomoc.
radu78

16. 3. 2010, 7:17

To chlazení z Unimaxu mám a bez problému.Magnet je slabší,ale je to fakt tichý.Zapíná se natvrdo do zásuvky,ale když vypneš přívod tak jen míchá,zkrátka se chová jako kalové čerpadlo,takže ho nespálíš.Na kazivé emulze se mi osvedčilo dát dovnitř měděný zmuchlaný pásek/aby se nedostal do čerpadla/ a ani po roce se emulze nekazí. Za ty peníze to nemá konkurenci.Pokud nebudeš používat dlouho,hrozí zaschnutí emulze v trysce,pak stačí vypnout,otevřít ventil podržet u trysky pistoli a profouknout kompresorem.
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

16. 3. 2010, 7:22

pavelk píše:že bych měl zaručit, že se chladící kapalina nedostane do supportu a že se nemá dostat na broušenou část lože
To by mě zajímalo, jak by to chtěli zajistit. Už X desítek let se na všechny mašiny ch*ije emulze vrchem spodem, a není problém. Ale v BOW jsou zřejmě chytřejší než naši otcové, dědové a pradědové :D
Petr Spáčil
pavelk

16. 3. 2010, 7:30

to radu78: diky. to jsem potreboval slyset.

to krutor: to nevim. vim urcite ze mi rikal, ze mam nejak zakrytovat support. tady na tom obrazku je trosku videt, ze tam je z levy strany jen nejakej (nerez?) plech:
http://www.excelmachinetools.co.uk/prod ... 0926-7.pdf. nic jinyho tam bohuzel videt neni.
Petr Bratřík

16. 3. 2010, 7:30

No a:

http://homepage3.nifty.com/amigos/sud/suds_system-e.htm

v jednoduchosti je síla ... (já tu hadičku s drátem teda strkal do stojánku místo úchylkoměru, a místo kohoutu na flašce jsem to škrtil svěrkou, taky to fungovalo)
pavelk

16. 3. 2010, 7:40

Petr Bratřík píše:No a:

http://homepage3.nifty.com/amigos/sud/suds_system-e.htm

v jednoduchosti je síla ... (já tu hadičku s drátem teda strkal do stojánku místo úchylkoměru, a místo kohoutu na flašce jsem to škrtil svěrkou, taky to fungovalo)
dobry. ted jsem si vzpomnel, ze uz jsem to videl. nicmene asi bych chtel neco, co by kapalinu cyklovalo: takze nejaky cerpadlo.
Petr Bratřík

16. 3. 2010, 7:47

Plechovka od konzervy?
RaS

16. 3. 2010, 8:21

radu78 píše:To chlazení z Unimaxu mám a bez problému.Magnet je slabší,ale je to fakt tichý.Zapíná se natvrdo do zásuvky,ale když vypneš přívod tak jen míchá,zkrátka se chová jako kalové čerpadlo,takže ho nespálíš.Na kazivé emulze se mi osvedčilo dát dovnitř měděný zmuchlaný pásek/aby se nedostal do čerpadla/ a ani po roce se emulze nekazí. Za ty peníze to nemá konkurenci.Pokud nebudeš používat dlouho,hrozí zaschnutí emulze v trysce,pak stačí vypnout,otevřít ventil podržet u trysky pistoli a profouknout kompresorem.
jakej to ma vystupni tlak? uvazuju o tom.. ale videl jsem neco co nevytahne 2metry (ja potrebuju cca 1,5metru a taky to jeste musi tect) a v unimaxu me to samozrejme nikdo nepovi..
radu78

16. 3. 2010, 11:19

Přiznám se ,že ty 2 metry jsem nezkoušel.Max. jsem měl metr a nebyl problém,ale vyzkouším.Tlak neslibuju,nevím jestli tam budu mít ten pravej manometr.Jinak na unimaxu jsou fotky a manuál o výtlačné výšce či tlaku ani zmínka.
k

17. 3. 2010, 6:54

hadicu .. natiahnut do 2 az 2.5m .. ak este vytlaci a rozumne tecie ... tak to ako odpoved vela ludom bude stacit.
RaS

17. 3. 2010, 7:40

ja prave resim jestli poridit tohle a nebo neco jineho, tohle ma strasne malou nadobu nejakejch 10l nebo kolik a to by se me nestacilo vracet takze stejne musim udelat druhou vetsi nadobu takze bych to koupil v podstate jen kvuli cerpadlu ktere jinde za 2000 nesezenu.. a docela by nastvalo kdyby to pak nevytlacilo ty 2metry..
nebo neznate nekdo nejake cerpadlo za min?
pavelk

17. 3. 2010, 8:54

RaS píše:ja prave resim jestli poridit tohle a nebo neco jineho, tohle ma strasne malou nadobu nejakejch 10l nebo kolik a to by se me nestacilo vracet takze stejne musim udelat druhou vetsi nadobu takze bych to koupil v podstate jen kvuli cerpadlu ktere jinde za 2000 nesezenu.. a docela by nastvalo kdyby to pak nevytlacilo ty 2metry..
:D tohle:
http://www.naradi-alfatech.cz/prislusen ... padla.html
Petr Bratřík

17. 3. 2010, 11:54

RaS píše:ja prave resim jestli poridit tohle a nebo neco jineho, tohle ma strasne malou nadobu nejakejch 10l nebo kolik a to by se me nestacilo vracet takze stejne musim udelat druhou vetsi nadobu takze bych to koupil v podstate jen kvuli cerpadlu ktere jinde za 2000 nesezenu.. a docela by nastvalo kdyby to pak nevytlacilo ty 2metry..
Kdysi jsem viděl chlazení u jednoho dědy v dílně udělané ze součástek z vyhozené automatky. Umělohmotný kanistr měl nahoře u stropu na regálu, v něm z boku hladinové spínače z pračky, na nich připojené čerpadlo z pračky u sběrné nádoby dole. Z kanystru pouštěl emulzi samospádem hadičkou podle potřeby, a když mu klesla hladina pod spinač, tak ten horní kanystr čerpadélko samo hezky dočerpalo, nic hlídat nemusel.
Zajímavé malé čerpadlo je taky ve starších autech na ostřikovačích (škodovky).
Kilovolt
Sponzor fora

17. 3. 2010, 12:31

Čerpadlo z ostřikovačů sem zkoušel na čerpání oleje a moc se hřeje se-je dělaný ja krátkej provoz.Spíš bych se juknul na vrakovišti po palivovým čerpadle -to běží furt,ale musí bejt zubový ,ne membránový. Zdraví KV
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
jova
Kontaktovat uživatele:

17. 3. 2010, 5:25

Je to sice na frézu, ale jako inspirace na komponenty taky dobrý: http://www.steamer.cz/dil_f1.html
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“