Na podzim mě čeká, dle příkazu vrchnosti, výměna kotle DAKON DOR 32 za něco "ekologičtějšího".
Kdo ho neznáte, je to kotel s vrchním plněním, čistění se provádí tak, že se horní pláty jen odklopí, vytáhne turbulátor, klapka do komína a oškrábou se stěny. Saze napadají do popelníku, otázka max. 10ti minut a je hotovo.
Já v něm topím už několik let pouze dřevem, kotel dostal navíc odtahový ventilátor do komína, takže tu zátopovou klapku ani neotevírám, zatápím tak, že naplním komoru až po okraj, nahoru přihodím pár kartonů, noviny, zapnu ventilátor a při pootevřených horních dvířkách, se to krásně, bez jakéhokoliv zakouření, rozhoří. Po nahřátí komína vypnu ventilátor a zapínám ho jen při přikládání, aby mi kotel nekouřil. Za mě úplně pohodové čištění, přikládání vrchem, u kterého bych rád zůstal.
Otopná soustava je dělaná ještě po staru, u kotle 2“ roury, klasická samotíž, žádné čerpadlo, velké žebrové radiátory na půdě otevřená nádrž. V průběhu let se u baráku vyměnila okna, zateplilo se, takže v současnosti (teploty kolem 5st.), zatopím tak kolem 13té a topím 3-4 hodinky. Baráček vytopený na celý zbytek dne a když trochu zasvítí sluníčko, i dopoledne dne následujícího.
Prostě ideální kotel a nyní mi poraďte čím ho nahradit.

Co jsem tak zjišťoval, tak nejpodobnější a nejjednodušší mi připadá Slokov VARIANT, žádná elektronika jednoduchý kotel a s tím ventilátorem by mohl zřejmě fungovat stejně.
S elektronikou pak ROJEK PK BIO, VERNER V210, OPOP EKO-DH416. Jednoduchou regulaci beru, ale dotykové LCD, počítač a podobné věci, tomu bych se rád v kotelně vyhnul.
A „mercedes“ mezi kotli BLAZE PRAKTIK, to je asi samostatná kapitola. Sice by měl umět i snižovat výkon + udržovat stáložár…, tak bych se třeba obešel bez akumulačních nádrží, ale už jen věta v návodu: Sofistikovaný řídící program regulátoru… mě přímo děsí.