Vývěva - olej

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Odpovědět
Selic

20. 5. 2024, 8:47

Řeším takový problém - z rozebrané linky mám vývěvy TEVAC D4B. Vevnitř byl olej tmavě červené barvy. Výrobce má v návodu doporučení pro normální provoz použít minerální olej LVO 100. Dále je v návodu, že pokud byl použit olej speciální (PTFE a nějaký jiný), tak se před použitím má vývěva kompletně rozbrat a vyčistit a pak teprve použít minerální olej. Ten LVO 100 je čirý, téměř bez barvy.
Otázka - znamená ta červená barva, že to je nějaký speciální olej nebo to je jenom znečištění od nějaké chemie, co to sálo?
Elektrikář, mechaniku dělám jen z donucení a jako hobby.
Milan199

20. 5. 2024, 9:10

Oleje do vývěv jsou specielní. Jde zejména o nízký obsah popela a karbonizační složky. Důležitá je také nízká rozprašnost a stabilní viskozita. Obecně bys neměl míchat oleje s různým základovým olejem. Můžeš z toho i vyrobit amarouny. Důležité je zda čerpáš vzduch a nebo odčerpáváš jiné plyny.

Vývěvových olejů jsme používali několik. Všechny měly takovou tu medovou barvu. Pouze do lamelového kompresoru dávali originál takový načervenalý olej. Název nevím tajili to. Každopádně tam v současnosti leju motorový 0W16 a kompresor maká už dva roky jako hodinky.
Selic

20. 5. 2024, 10:09

Tohle je lamelová vývěva s motorem 370W. Čerpat to bude víceméně čistý vzduch.
Ten olej LVO 100 je od českého zastoupení výrobce, takže by měl být OK. Až na tu cenu :(
Nevím, co to čerpalo původně, problém je, že to po ukončení výroby asi 6let stálo v hale, naštěstí ne na mrazu. Jednu vývěvu budu asi stejně muset rozebrat, tak když se to povede, tak je rozeberu a vyčistím všechny.
Teď jsem to jenom nahřál asi na 50°C, vypustil, nechal pár sekund proběhnout a pak vypustil zbytek. Dal jsem tam asi 0,5l nového oleje a zatím to běží. Jen mi to přijde, že při zavřeném sání, to dýmí trochu víc než by mělo.
Milan199

20. 5. 2024, 11:53

Otázka je jestli to kouří // což může // nebo to jsou aerosoly.
Většinou jsou problémem váznoucí lopatky / lamely. Pokud to nechceš rozebírat, olej vypust a dej tam přiměřeně premiové nafty. Párkrát to protoč. Nech to den stát a zase protočit. Většinou to pomůže. Pak samosebou naplnit olejem.

Jinak do těchto malých vývěv // Trivac 2,5 // leta používám SN56 od Lavatu.

http://www.lavat.cz/katalog/32

Pokud to máš v místnosti, vřele doporučuji dokoupit odlučovač oleje // tyhle malé vývěvy ho většinou nemají // a případně uhlíkový filtr. Ty vývěvové oleje jsou pěkné svinstvo.
Selic

30. 5. 2024, 2:07

Milan199 píše: 20. 5. 2024, 11:53 Otázka je jestli to kouří // což může // nebo to jsou aerosoly.
Většinou jsou problémem váznoucí lopatky / lamely. Pokud to nechceš rozebírat, olej vypust a dej tam přiměřeně premiové nafty. Párkrát to protoč. Nech to den stát a zase protočit. Většinou to pomůže. Pak samosebou naplnit olejem.

Jinak do těchto malých vývěv // Trivac 2,5 // leta používám SN56 od Lavatu.

http://www.lavat.cz/katalog/32

Pokud to máš v místnosti, vřele doporučuji dokoupit odlučovač oleje // tyhle malé vývěvy ho většinou nemají // a případně uhlíkový filtr. Ty vývěvové oleje jsou pěkné svinstvo.
Tak nakonec byla nutná rozborka - bylo ucpané sítko na výdechu z vývěvy do prostoru olejové lázně. Po vymytí naftou je to OK.

Nemáš náhodou zkušenost s bezolejovou lamelovou vývěvou? Co jsem koukal, tak jediné mínus je dosahovaný podtlak, kde neudělá méně než -850 až 900mbar pod tlak okolí.
Je tam ještě nějaký Becker VT4 , ale vypadá, že má KO lamely.
Milan199

30. 5. 2024, 2:49

Bezolejovku mám jenom jednu. Ano dají menší podtlak. Lamely jsou buďto uhlíkové, nebo teflon kompozitní. Ty vývěvy jsou na občasné použití - životnost je zlomek olejových. Ta co mám navíc divně smrdí. Musel jsem dát na výdech hadici a ven z dílny.
Habešan
Kontaktovat uživatele:

30. 5. 2024, 5:02

Lze ten olej popsat tím, jaké obsahuje molekuly ???

Například molekula Glycerolu je dostatečně jednoduchá a snadno popsatelná.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Glycerol
Pak jsou složitější molekuly jako Glyceryl Trioleát.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Triolein
Koupím hliníkové profily délky cca 60cm, nabízím 90,-Kč/kg.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

30. 5. 2024, 6:46

to jsou smesi uhlovodiku typicky to neni jedna konkretni molekula
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“