tolerance dílu

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Odpovědět
LukasPetrik
Začátečník

14. 6. 2024, 6:16

Zdravím,
Dostal jsem úkol zpracovat výkres na posuvný stolek k lisu na lisování ok na lanka.
Bohužel jsem začátečník a nemám zkušenosti s tolerancemi.
Potřebuji tedy poradit, jakou toleranci použít mezi jednotlivými částmi posuvného stolku, tak aby po vyrobení do sebe jednotlivé díly zapadly a zároveň se při zatížení některý z dílů nerozlomil.
Pokud se nepletu tak by mělo stačit použít tolerance pouze u rybinové drážky a utahovací drážky právě k rybině.
Mám ve výkresu nějaké tolerance, které ale jak jsem již zmínil, nejspíš nebudou v pořádku.
Přikládám středovou část, kde jsou vidět obě části rybiny, zarážku právě do rybiny a snímek obrazovky modelu stolku bez posuvných a utahovacích šroubů.
Budu moc rád za jakékoliv připomínky, rady a informace.
Děkuji moc.
stolek bez posuvů.png
drazka_do_rybiny.pdf
(42.75 KiB) Staženo 91 x
stredova_cast.pdf
(48.54 KiB) Staženo 90 x
Milan199

14. 6. 2024, 6:42

Ahoj, pokud k tomu nemáš jiný vážný důvod tak ty rybiny "udělej" spíše 60°. Tohle se bude blbě vyrábět. Pro výrobu tam doplň míru přes válečky pro kontrolu. Taky závit M10 do hloubky 80 mm na dílně "potěší". Když už - vsadil bych tam "matici" a pod ní volnou díru.

Jak budeš upínat ten spodní díl na lis ?

Osobně bych tedy udělal ten středový díl jako dvojité U a v něm suvně spodní a vrchní desku. Po ustavení to stáhnout šrouby na boku, nebo upínkami.
jean

14. 6. 2024, 7:01

Ahoj, tolerancia -0,1 - to asi budú šolichať pilníkmi :D Ak máš možnosť, tak ten diel s nekonečným závitom rozdeľ na dva - v tom tvojom povodnom len vyvrtaj dieru fí >10,1 a dofrézuj kapsu hlbokú 8-10 mm pre obdlžnik s dvoma dierami pre zápustné šrobky a stredový závit M10. Uvidíš, že ťa frézar bude mať radšej.
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“