Poprosil bych o radu jak silný plech je potřeba aby vydržel hmotnost.
Plech čtverec 1300 x 1300 mm a v prostřed potřebuji aby unesl 600 kg. Nemůže mít zespodu udělané žebra.
Zadal jsem to do e-konstruktera a nějak se mi to nezdá, když zadám třeba blbost síla 1mm, tak se mi to prohne jen 7mm.
Nostnost plechu
Nepředpokládá ten e-konstruktér, že ten plech je na všech okrajích přivařen k nekonečně tuhému rámu ?
Mám vyzkoušeno, že 5mm plech cca 600x600mm se dá v půlce ohnout mojí vahou, a to zdaleka nemám ani metrák.
Kdyžtak si to vyzkoušej na kousku třeba jenom 100x100mm, ať máš jasnější představu.
Mám vyzkoušeno, že 5mm plech cca 600x600mm se dá v půlce ohnout mojí vahou, a to zdaleka nemám ani metrák.
Kdyžtak si to vyzkoušej na kousku třeba jenom 100x100mm, ať máš jasnější představu.
Koupím hliníkové profily délky cca 60cm, nabízím 90,-Kč/kg.
překrytí děr na silnici při výkopech, odhad tak na 25mm ale není to 1300mm, zase kamion má na kolo taky dost
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Koukal jsem na to ale nosník na jedné straně na kloubu a na druhé volně podepřený jsem tam nenašel, když tak to počítej to jako jednostranně vetknutý nosník poloviční délky s polovičním zatížením, to tam je.
Aleš Procháska
Pawelson> jestli jde o po obvodu podepreny "dekl" a maji na nem pochodovat i lidi, tak aspon T 20mm, aby ti pro obyc konstrukcni ocel a doprostred soustredenou silu vysla bezpecnost aspon 10. Pak bude pruhyb, pri podepreni pobliz hran, jen par desetin mm veprostred.
Jestli honis hmotnost a nebude to pro lidi, tak T 10mm vyhovi, ale pruhyb uz par mm a bezpecnost tak 2-3 max. A bude uz pro ni hrat vyznamnou roli podminenost vazeb, takze to bude vychazet jen pro dostatecne rovnou desku i podklad. Nesmi se ti to dotykat jen v rozich.
Cim rozprostrenejsi ta sila, tim rychle roste bezpecnost a klesa pruhyb.
Jestli je to nosnik podepreny jen na protejsich stranach, tak pro pruhyb pod milimetr to bude chtit aspon T25mm, pro vyssi bezpecnost zase vic.
prochazka> takhle to nemuzes pocitat, to je uplne jina situace.
Ten staticky urcity nosnik tam mimochodem je, jsou to ty prvni dva pripady. Ale to neni totez co podeprena deska po vsech 4 hranach (coz odpovida deklu z dotazu, jak jsem ho pochopil). Navrh to pocitat vetknutym nosnikem s vyuzitim symetrie nelze ze stejneho duvodu a navic kvuli nespojitosti tangenty deformovaneho tvaru.
Jestli honis hmotnost a nebude to pro lidi, tak T 10mm vyhovi, ale pruhyb uz par mm a bezpecnost tak 2-3 max. A bude uz pro ni hrat vyznamnou roli podminenost vazeb, takze to bude vychazet jen pro dostatecne rovnou desku i podklad. Nesmi se ti to dotykat jen v rozich.
Cim rozprostrenejsi ta sila, tim rychle roste bezpecnost a klesa pruhyb.
Jestli je to nosnik podepreny jen na protejsich stranach, tak pro pruhyb pod milimetr to bude chtit aspon T25mm, pro vyssi bezpecnost zase vic.
prochazka> takhle to nemuzes pocitat, to je uplne jina situace.
Ten staticky urcity nosnik tam mimochodem je, jsou to ty prvni dva pripady. Ale to neni totez co podeprena deska po vsech 4 hranach (coz odpovida deklu z dotazu, jak jsem ho pochopil). Navrh to pocitat vetknutym nosnikem s vyuzitim symetrie nelze ze stejneho duvodu a navic kvuli nespojitosti tangenty deformovaneho tvaru.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo