Mám plazmový zdroj, ktorý má v sebe veľké trafo. dorobil som soft štart, ako sme tu riešili:
viewtopic.php?t=4028&hilit=soft+start
v princípe mám rozbehové odpory + pomocný stykač, potom oneskorovač 0,5s a hlavný stykač
tu je prvý model, časovač DMB51 - zo syslátov. tento model fungoval k spokojnosti, až kým stroj nešiel preč. na nový zdroj som kúpil CRM-91H/UNI
napr: https://www.elmit.sk/multifunkcne-casov ... gIQAvD_BwE
najprv som mal zapojenie na funkciu "a", ovládanie bolo privedením napájacieho napätia 230VAC.
plazma sa korektne rozbehne a pekne robí. len pri presune počas pálenia jej to občas trvá dlhšie, ako je nastavený nejaký vnútorný časovač v zdroji a ten vypne hlavné trafo (rozopne stykač). problém nastáva, ak sa trafím s novým zapálením oblúku hneď po vypnutí stykaču. časovač stratí napájanie, odpadne kontakt a rozpojí stykač. lenže v napájacom obvode časovaču je ešte "nejaká šťava" a po pripojení vstupu nečaká nastavené oneskorenie, ale ihneď zopne - tj. občas vyhodí istič až na meraní.
dnes som si povedal, že už ma to prehnalo dosť, tak som prerobil zapojenie podľa funkcie "h" - napájanie trvale pod prúdom, ovládací signál oneskorene spína a aj rozopína (na funkciu plazmy to nemá vplyv)
objavil sa nový problém: ak príde potreba zopnúť trafo v čase "off-timer" tj. do 0,5sec po vypnutí, tak tento časovač sa tvári že je všetko OK, ale len prepne stav - stane sa z neho niečo ako klopný obvod. výsledok je, že zdroj nie je silovo napájaný a nerežie.
potrebujem poradiť typ časovaču, ktorému nevadí časté zapínanie a nie je náchylný na takéto prechodové javy. máte dakto?
časovač - oneskorenie zopnutia
Mohu nabídnout toto od značkového výrobce.
https://stroje.bazos.cz/inzerat/1857656 ... 4-70-a.php
https://stroje.bazos.cz/inzerat/1857656 ... 4-70-a.php
-
Ahoj,
prečo tam nedáš to dmb51 keď ti to s tým fungovalo? Stále sa predáva.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
lebo ho zatiaľ nemám. a ani neviem, či skutočne korektne funguje, budem musieť navštíviť firmu, kde skončil ten prvý zdroj.zverodoktor píše: ↑27. 6. 2024, 10:54 Ahoj,
oneskorenie stýkaču tam je a nestačí. kedysi som to meral a je to malá hodnota a mení sa. tá plazma zapína to trafo kľudne každú minútu. záleží od charakteru práce.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Softstarty od nejake doby delam s 24V zdrojem. Tj. Stykac primo napajeny DC zdrojem. Samotne spozdeni nabehu napeti toho zdroje bohate staci na zmekceni startu.
Z toho my plyne ze 0.5sec je extremne moc. Stahni to na 0.1 nebo mene. Tim padem uz by jsi se do toho nemel nikdy strefit.....
Z toho my plyne ze 0.5sec je extremne moc. Stahni to na 0.1 nebo mene. Tim padem uz by jsi se do toho nemel nikdy strefit.....
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Skusim.robokop píše: ↑28. 6. 2024, 8:42 Softstarty od nejake doby delam s 24V zdrojem. Tj. Stykac primo napajeny DC zdrojem. Samotne spozdeni nabehu napeti toho zdroje bohate staci na zmekceni startu.