Konstruktér na volné noze

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Lukas.2412

28. 6. 2024, 4:13

Zdravím všechny účastníky fóra,

fórum spíše sem tam pročítám a tím získávám různé rady a informace. A je potřeba říct, že když člověk něco hledá tak občas najde opravdu dobrou zkušenost někoho, kterou může použít jako svoji inspiraci, od které se může odrazit. Za to přispěvatelům díky.

Nyní bych se chtěl ale přímo na něco zeptat zkušenějších přispěvatelů, protože si myslím, že určitě se tady někdo najde kdo má zkušenosti s podobnou věcí, nad kterou nyní přemýšlím já.

Doporučil bych asi přečíst první zhruba pátý odstavec od konce, kde je napsáno o co jde a když někdo bude chtít odpovědět, tak si od začátku přečte i ty ostatní ať má pro odpověď nějaké informace.

Mám vystudovanou strojní průmyslovku, při studiu jsem absolvoval různé brigády hlavně zaměřené na "manuální" práce ve strojařině, jako je obrábění na klasických strojích typu soustruh, frézka, svařování, broušení, ohýbání na ohraňovacích lisech atd. Poté jsem se rozhodl ve studiu pokračovat na FSI VUT Brno. Po úspěšném dosažení titulu Bc. jsem se rozhodl pokračovat na magisterské studium na ústav výrobních strojů systémů a robotiky a postupně z manuálních prací jsem přecházel na konstruování, podařilo se mi s vyznamenáním dokončit studijní program výrobní stroje, systémy a roboty a získat titul Ing.

Nyní jsem asi 5 let zaměstnán jako konstruktér. Nyní dva roky v odvětví kde konstruujeme linky do různých odvětví průmyslu. Jedná se hlavně o navrhování podle požadavků zákazníka. Návrh spočívá v práci s prvky pneumatických obvodů, dále samozřejmě práce s různými typy elektromotorů, někdy čerpadly, svářečkami, různými čidly atd. A samozřejmě skládání všeho dohromady, aby byla plněna požadovaná funkce. Nejčastěji je požadavkem zákazníka kompletace nějakého produktu v určitém množství za určitou jednotku času, nebo plnění různých směsí do nádob či kanystrů a jejich uzavírání.

Dostal jsem se, ale do fáze, že se vše snažím řešit dosti pečlivě, poctivě a analyticky podkládat návrhy výpočty. Kdežto kolegové kolikrát dělali věci spíše na náhodu a pak se muselo na dílně opravovat, což samozřejmě nestojí malé peníze a také to bývá většinou ve vysokých nárocích na co nejkratší čas, protože už se blíží termín předání zákazníkovi. Nechci říct, že se mi vždy podaří vše naprosto přesně navrhnout, ale jak ukazuje čas, na dílně se tolik nepředělává jak bylo zvykem. Nicméně kolegům, kteří dělali a řekl bych, že i dále chtějí dělat "na náhodu" a dříve vedení tvrdili, že to jinak nejde se to samozřejmě moc nelíbí. Vedení firmy si toho samozřejmě taky všimlo a má čím dál vyšší nároky na mou osobu a bylo by rádo, kdybych dělal co nejvíc práce všude možně a dokonce si většinu věcí i komunikoval, dokonce i zaváděl systém ve firmě atd. Protože se snažím být ještě dosti systémový a poskytovat informace úplně všem, jelikož nestojím o to když mám například dovolenou, aby mi volali s každou blbostí. Neřekl bych, že někteří kolegové se snaží být taky tak systémový, spíše se najde někdo kdo si chce schovávat informace sám pro sebe. Ještě mě trápí když mě kolikrát méně technicky vzdělaná osoba nejčastěji nějaký manažer začne tlačit do řešení, o kterém dopředu technik ví, že to asi úplně správně nebude. O zavádění nových moderních věcí někdy dokonce věcí, které už jsou dosti v jiných firmách známé ani nemluvím, to je vždy pro určité lidi z týmu velký problém. Prostě se nechtějí učit nové věci a posunovat dále. U některých mám pocit, že si neprošli tu "manuální" část a prostě jim to chybí. Kolikrát se ještě tváří neomylně. Nevím jestli si vedení vůbec uvědomuje, co dá za práci vybudovat výborně fungující systém a když se mi to v práci podaří, tak co z toho budu z dlouhodobého hlediska mít, pokud se rozhodnu třeba kvůli něčemu jinému změnit zaměstnavatele. Co tak poslouchám, tak ve většině firem se vždy někdo nebo něco podobného co jsem popisoval před touto větou najde. A říkám si, zda není lepší si něco budovat sám pro sebe a když se něco pokazí tak můžu nadávat sám sobě. Nechci se s nikým přít, dohadovat, být někomu na obtíž jen kvůli tomu, že se snažím dělat věci svědomitě, chci dělat jen práci pořádně a poctivě.

Proto se vás chci zeptat. Je těžké přejít například na OSVČ a pracovat jako technik jak nejlíp umím, pro více různých zákazníků a snažit se odevzdávat práci kvalitně, ne jen tak? Protože již nyní se mi ozývá pár lidí co jsem pro ně sem tam například na dohodu něco dělal, že to sice trvalo déle, ale bylo vidět, že nad tím někdo přemýšlel a prostě to funguje a není to odfláknuté. Jestli bych pro ně nenakreslil ještě něco dalšího. Nicméně jelikož po mně v práci chtějí trávit více a více času a navíc mám malé děti, tak časově by to bylo dosti náročné, tak spíše odmítám, protože nechci odevzdat jen tak nějak udělanou práci, to mě nebaví, chci aby byly spokojené obě strany, tedy jak zákazník tak já.

Někde jsem četl, že pracovat jako OSVČ v této profesi, myslím tím konstruktérské navrhování ve strojařině, kde výstupem je odevzdaná dokumentace, je riziko kvůli tomu, že takto pracující osoba ručí celým svým majetkem. Což nevím jak se v případě nějakého problému řeší. Samozřejmě člověk se snaží dělat vše podle nejlepšího vědomí a svědomí, ale technika je nejen o znalostech, ale i o zkušenostech a nějaká chyba se může někdy stát i když neúmyslně. Dále samozřejmě z hlediska nějakého účetnictví a dalších netechnických věcí co se týče podnikání jsem úplně nepopsaná kniha.

Řešil z vás někdo něco podobného a má nějaké doporučení jak se v těchto situacích chovat?

Omlouvám se za možná trochu dlouhý dotaz, nicméně jsem se snažil vše popsat dost srozumitelně, aby vaše případná odpověď byla co možná nejpřesnější pro moji situaci.

Za případné odpovědi moc děkuji a přeji všem hezký den.
Tom Dvk

28. 6. 2024, 5:05

Musíš si položit zásadní otázku - chceš budovat kariéru nebo rodinu ? Podle přístupu k práci jsi zralý dělat sám na sebe, ale jestli máš malé děti, tak se bojím, že to nezkloubíš a pro cokoli se rozhodneš, to druhé budeš muset obětovat. Jinými slovy, s malými dětmi je člověk chvílema rád, že vůbec nějakou práci odvede, a to jakkoli, a dostane za ni zaplaceno. Jestli je to udělané dobře nebo ještě lépe tě časem může opravdu přestat zajímat, ve chvíli kdy zjistíš, že když máš chvíli času pro sebe či navíc, jdeš raději spát.

Po druhé stránce čekat až děti vyrostou a pak to rozjet je asi taky blbost.

Upřímně řečeno, samotného mě postřehy k tomuhle tématu zajímají, mám z toho pocity takové trochu pasti. :lol:
Mi88ko

28. 6. 2024, 5:23

Tom Dvk píše: 28. 6. 2024, 5:05 Musíš si položit zásadní otázku - chceš budovat kariéru nebo rodinu ? Podle přístupu k práci jsi zralý dělat sám na sebe, ale jestli máš malé děti, tak se bojím, že to nezkloubíš a pro cokoli se rozhodneš, to druhé budeš muset obětovat. Jinými slovy, s malými dětmi je člověk chvílema rád, že vůbec nějakou práci odvede, a to jakkoli, a dostane za ni zaplaceno. Jestli je to udělané dobře nebo ještě lépe tě časem může opravdu přestat zajímat, ve chvíli kdy zjistíš, že když máš chvíli času pro sebe či navíc, jdeš raději spát.

Po druhé stránce čekat až děti vyrostou a pak to rozjet je asi taky blbost.

Upřímně řečeno, samotného mě postřehy k tomuhle tématu zajímají, mám z toho pocity takové trochu pasti. :lol:

S temi detmi souhlasim...

Odtrhavam se od rodiny abych neco udelal v dilne...

A odtrhavam se od dilny, abych byl s rodinou...

PS: jsem zamestnanec, dilna je konicek-bokovka.
SV18RA, Stankoimport2H135, FU2a, F1S, WMW, N1, ArnoPlauert atd....
jean

28. 6. 2024, 6:17

Rucenie riesi srocka, aj tak by si ju musel spravit, lebo ako zivnostnika ta zozerie danovy urad a zdravotka. Pri tejto praci totiz nejde robit cernota, vsetko musis priznat. A potom to v marci dost boli. Priprav sa na to, ze pracovny tyzden ma 7 dni a ked je termin, tak sa robi aj 16 hodin denne. Ja by som chcel koncom jula taky luxus, ze po 6 rokoch pojdem na 3 dni na dovolenku. Uz sa neviem dockat :mrgreen:
Inak, ak spravis chybu v navrhu, tak ju jednoducho musis vyriesit a to rychlo. Pri normalnom projektovom manazerovi sa s takymto pruserom pocita a v projekte na to peniaze vyclenene su. Ak vsak budu kvoli tebe prerabat kazdy druhy diel (zazil som takeho experta, ale aspon sebavedomie mal za troch), tak dalsia zakazka nebude

Samozrejme nezabudni, ze platena dovolenka nebude, ani paragraf pre doktora. Nerobis, nezarabas.
Naposledy upravil(a) jean dne 28. 6. 2024, 6:22, celkem upraveno 2 x.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

28. 6. 2024, 6:19

Buď se do toho vrhni po hlavě nebo hned vzdej a maximálně udělej občas nějaký melouch :-) Asi by to chtělo založit s.r.o., jak je to s OSVČ nevím, to by ti musel říct právník. Jestli máš zákazníky, tak to je ideální stav, pracovat bys musel někde stejně, takhle aspoň budeš mít volnou pracovní dobu (tj. že tě v půlnoci nebude vyhánět ostraha z kanceláře) :D
Aleš Procháska
jean

28. 6. 2024, 6:23

Odporucam si zriadit pracovny stol v obyvacke, ak chces aspon sem tam vidiet rodinu za dna. Ja doteraz nechapem, ze som este zenaty. :lol: Moc takych tolerantnych zien asi nebude.
V akom cade kreslis? Mozeme to skusit, ako ti to pojde
jergus.balaz
Kontaktovat uživatele:

28. 6. 2024, 7:47

Dať výpoveď a založiť SRO bolo najlepšie rozhodnutie v mojom živote. Síce aj teraz sú mesiace kedy pracujem 270-300 hodín v mesiaci, ale za tú slobodu to stojí.
A Aleš je idealista, už som končil v práci aj 1:30 :lol:
BalazKovo.sk
miv

28. 6. 2024, 8:36

jergus.balaz píše: 28. 6. 2024, 7:47 Dať výpoveď a založiť SRO bolo najlepšie rozhodnutie v mojom živote. Síce aj teraz sú mesiace kedy pracujem 270-300 hodín v mesiaci, ale za tú slobodu to stojí.
Pokud jsi mlád, jdi do toho. Je to celé o síle a energii. Pokud máš již nějaké kontakty na potenciální zákazníky, pak určitě.
Jen je jasné, že to nezvládneš sám. Podle toho, cos napsal, jsi technik. Takže účetnictví a další úřad nezvládneš. Takže buď podpora z domácích zdrojů (třeba manželka), nebo musíš počítat se zaměstnancem pro tyto účely, který pro začátek může dělat i obchodní záležitosti.
Pro začátek si ale musíš určitě udělat odhady nákladů a poteciálních výnosů, protože u nás to nefunguje tak, že by ti banka půjčila třeba 10 milionů na dobrý nápad. A musíš počítat s tím, že po určitou dobu to vynášet nebude.
jean

28. 6. 2024, 8:42

Uctovnika si prenajme, pre malych drobotinarov s par fakturami mesacne je to ideal.
kiko01
Kontaktovat uživatele:

29. 6. 2024, 9:27

jergus.balaz píše: 28. 6. 2024, 7:47 Dať výpoveď a založiť SRO bolo najlepšie rozhodnutie v mojom živote. Síce aj teraz sú mesiace kedy pracujem 270-300 hodín v mesiaci, ale za tú slobodu to stojí.
300hodin mesacne by som slobodou asi zrovna nenazval, jedine ak beries pracu zaroven ako konicek...
lubbez

29. 6. 2024, 9:44

pár technických

1/ proč sro? Od roku 93 jsem živnostník a pár chyb jsem udělal a vždy to pokryla pojistka na podnikání.
2/sro dává smysl pokud firmy striktně vyžadují spolupráci s firmou, nebo pokud chci dělat nějaké podvody nebo nepravosti. Měl jsem sro souběžně s fyz. osobou cca 7 let a kromě požadavku firem na právnickou osobu jsem žádnou výhodu neviděl. Sice dneska založíš sro s 1 korunovým vkladem, ale jinak náklady a daně jsou větší. Krom toho mimo mzdy ti v sro nepatří ani koruna.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

29. 6. 2024, 9:45

kiko01 píše: 29. 6. 2024, 9:27 300hodin mesacne by som slobodou asi zrovna nenazval, jedine ak beries pracu zaroven ako konicek...
Řekl bych, že pokud to člověka vyloženě nebaví, tak je to obrovský handicap do začátku :-) A ano, pak mám svobodu dělat to co mě baví 16 hodin denně :lol:
Aleš Procháska
jergus.balaz
Kontaktovat uživatele:

29. 6. 2024, 10:40

kiko01 píše: 29. 6. 2024, 9:27 300hodin mesacne by som slobodou asi zrovna nenazval, jedine ak beries pracu zaroven ako konicek...
Sloboda je to, že keď nechceš nerobíš. A keď robíš tak za iné € ako zamestnanec.
BalazKovo.sk
Charon
Sponzor fora

29. 6. 2024, 11:15

prochaska píše: 29. 6. 2024, 9:45
Řekl bych, že pokud to člověka vyloženě nebaví, tak je to obrovský handicap do začátku :-) A ano, pak mám svobodu dělat to co mě baví 16 hodin denně :lol:
Do kamene tesat :!: Mam to tak nejak stejně :)
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
jean

29. 6. 2024, 11:47

Lubbez, u vas su odvody a dane inak nastavene. U nas je zivnostnik dojna krava pre stat, neoplati sa to
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“