Zdravím chcem sa opýtať, či má niekto skúsenosti s týmito malými cnc mašinami.
Mal by som záujem hlavne o sústruh emco compact 5, keďže je momentálne za pre mňa normálnu cenu v ponuke (vraj funkčný a z učilišťa).
Chcem ho využívať len pre svoje hobby účely.
Je to reálne v dnešnej dobe?
Ďakujem za názory.
emco compact 5 cnc / emco F1 cnc
Ty stroje jsou opravdu jenom hračky. Ta frézka má stejný základ jako VMC 100. Ta už měla řídící systém TM02 // jádro sinumerik // a byl to už stroj s výměnou nástrojů, ale malinkými rozjezdy.
Ten soustruh je fakt spíše na hraní a max na hliník.
Tenhle prodejce už kdysi nabízel ET120, což je malej ale velice slušnej CNC soustruh od EMCO. Komunikace zoufalá - nakonec jsem to odpískal.
Ten soustruh je fakt spíše na hraní a max na hliník.
Tenhle prodejce už kdysi nabízel ET120, což je malej ale velice slušnej CNC soustruh od EMCO. Komunikace zoufalá - nakonec jsem to odpískal.
Compact 5 mám. Po retrofit na Linux cnc (Orange Pi) je to použitelný stroj. Dělám na něm sériovky v plastu (v plastu ho nijak nešetřím - běžně beru řezy s odběrem dvou ampér) . Chroupne hliník i ocel, ale to už bych na sériovou výrobu neviděl.
Jelikož dělám plast tak jsem s ním nad míru spokojen. I automatická výměna nástrojů je přesná.
Bez retrofitu je to ale jiná pohádka.
Motory posuvu se zahřívají a v manuálu je přikázáno je po každém programu vypínat takže ztratí pozici.
Programy se ukládají na malé kazety. Jednu doma mám a asi bych si i vzpomněl kde jsem koupil. Je to pomalé a otravné.
Jde spojit s PC ale nezkoušel jsem. Tahle součást elektroniky mi myslím nefungovala.
Jelikož dělám plast tak jsem s ním nad míru spokojen. I automatická výměna nástrojů je přesná.
Bez retrofitu je to ale jiná pohádka.
Motory posuvu se zahřívají a v manuálu je přikázáno je po každém programu vypínat takže ztratí pozici.
Programy se ukládají na malé kazety. Jednu doma mám a asi bych si i vzpomněl kde jsem koupil. Je to pomalé a otravné.
Jde spojit s PC ale nezkoušel jsem. Tahle součást elektroniky mi myslím nefungovala.