Cistenie meracich nastrojov, pomocok od korozie
Ahojte,
po dedkovi som v garazi nasiel velke mnozstvo strojnickych meracich nastrojov, pomocok. Vacsinou boli odlozene pekne, v kozenych puzdrach, ale jemna korozia sa dostavila. Korozia nie je na dosadacich plochach, ale prevazne stupnice a rukovate, kde zrejme pot sposobil svoje.
1. Ked som cistil nadrz na motorku, tak sa mi osvedcila kys. citronova, asi 10% po dobu 24h a potom nutna neutralizacia v sode. Tam vsak urcite male mnozstvo zeleza je ohrozene je.
2. Kyselina fosforecna by mala posobit blahodarnejsie ku zelezu. Reaguje "len" s oxidmi zeleza a samotneho zeleza by sa nemala dotykat. Preto by som bolil tuto volbu (?)
Potrebujem realne skusenosti a pripadne ako ozivit stupnicu - zrejme sa to len nejakou farbou zaciernilo a potom zotrelo / zalestilo?
PS: Viem, ze su to citlive meracie pomocky, ale berme to ako pamiatku resp. "informacne" meradla. Nemam to na profi cinnost. Su to mikrometre, hlbkomery, posuvne meradla, rozne vynasacie kruzidla, nadrhy, ..
Velka vdaka!
Maros
po dedkovi som v garazi nasiel velke mnozstvo strojnickych meracich nastrojov, pomocok. Vacsinou boli odlozene pekne, v kozenych puzdrach, ale jemna korozia sa dostavila. Korozia nie je na dosadacich plochach, ale prevazne stupnice a rukovate, kde zrejme pot sposobil svoje.
1. Ked som cistil nadrz na motorku, tak sa mi osvedcila kys. citronova, asi 10% po dobu 24h a potom nutna neutralizacia v sode. Tam vsak urcite male mnozstvo zeleza je ohrozene je.
2. Kyselina fosforecna by mala posobit blahodarnejsie ku zelezu. Reaguje "len" s oxidmi zeleza a samotneho zeleza by sa nemala dotykat. Preto by som bolil tuto volbu (?)
Potrebujem realne skusenosti a pripadne ako ozivit stupnicu - zrejme sa to len nejakou farbou zaciernilo a potom zotrelo / zalestilo?
PS: Viem, ze su to citlive meracie pomocky, ale berme to ako pamiatku resp. "informacne" meradla. Nemam to na profi cinnost. Su to mikrometre, hlbkomery, posuvne meradla, rozne vynasacie kruzidla, nadrhy, ..
Velka vdaka!
Maros
MarosD> Ja driv zkousel ruzne komercni pripravky jak na bazi fosforecne, tak ty s taninem a jine vyuzivajici chelataci. Chelace je ten "setrnejsi" proces. Osvedcil se mi nejvic asi cesky pripravek Rodexol.
Ale na vetsi veci to je dost drahy spas, tak jsem experimentoval i s nejakou domaci recepturou.
Nakonec jsem taky skoncil u kys. citronove a sody. Ale neaplikovane postupne, ale naraz.
Dam sem sve poznamky pro setrnou a docela ucinnou variantu. Pouzival jsem to hlavne jako odrezovac na silne zkorodovane loze, stoly, ramy apod. , ale povrch je pak v interieru "ciste dilny" i dost dlouho staly a jaksi "pasivovany", drzi si tmavsi soudrzny povrch (jako po kys. fosforecne) a dal nerezne.
Nerucim ale za vysledek, sam tomu moc chemicky nerozumim a nevim jake dalsi faktory to ovlivnuji. Treba slozeni konkretnich oceli, teplota apod.
Ale na vetsi veci to je dost drahy spas, tak jsem experimentoval i s nejakou domaci recepturou.
Nakonec jsem taky skoncil u kys. citronove a sody. Ale neaplikovane postupne, ale naraz.
Dam sem sve poznamky pro setrnou a docela ucinnou variantu. Pouzival jsem to hlavne jako odrezovac na silne zkorodovane loze, stoly, ramy apod. , ale povrch je pak v interieru "ciste dilny" i dost dlouho staly a jaksi "pasivovany", drzi si tmavsi soudrzny povrch (jako po kys. fosforecne) a dal nerezne.
Nerucim ale za vysledek, sam tomu moc chemicky nerozumim a nevim jake dalsi faktory to ovlivnuji. Treba slozeni konkretnich oceli, teplota apod.
Kód: Vybrat vše
Rez odrezovac domaci DIY, varianta chelatace, kyselina citronova a soda.
Kys. mlecna mi k chelataci (anglicky chelation) nefunguje.
slozeni: 1 litr vody + 50g Jedla soda + 110g Kyselina citronova .
Pozor, nasleduje prudka reakce za vyvoje oxidu uhliciteho.
Nechat par minut probehnout, probublat.
Po odezneni zbyde asi octan sodny (nebo citrat sodny?).
Ten zajisti chelataci, navazani Fe z produktu koroze .
edit>
cit: Kyselina citronová a jedlá soda rozpustí ve vodě, začnou spolu reagovat.
Při reakci kyseliny citronové a sody vzniká octan sodný a kyselina uhličitá,
která se okamžitě rozkládá na vodu a oxid uhličitý.
cit2:Chelatace je fyzikálně chemický proces, při němž se organické sloučeniny
vážou na kovové kationty (například železo, hořčík, měď, vápník) dvěma nebo
více vazbami za vzniku komplexních sloučenin.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
-
Za mňa na meradlá použi jemné brúsne rúno (v núdzi zelenú stranu hubky na riad) a wd40.
Ako mimoriadne jemný a aj k niklovaným a chromovaným stupniciam inertný odhrdzovač sa mi osvedčil Evapo-Rust. Je konverzný, teda mení hrdzu na železo a nenapadá ani farebné kovy. Je drahší, ale dá sa používať dookola až do vyčerpania.
Ako mimoriadne jemný a aj k niklovaným a chromovaným stupniciam inertný odhrdzovač sa mi osvedčil Evapo-Rust. Je konverzný, teda mení hrdzu na železo a nenapadá ani farebné kovy. Je drahší, ale dá sa používať dookola až do vyčerpania.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
Teď nedávno mi doslova zarezl nádrh, rozebral jsem ho a použil brusnou vatu a konkor. Nezrezl kupodivu na "pohledových" plochách, ale ve spárách mezi jezdcema a pravítkem. Doslova to zarostlo, a to během cca dvou týdnů, co jsem s nádrhem nehýbal. Vzpomněl jsem si na dědu, který mě jako kluka učil nezavírat posuvku úplně k sobě, ale nechávat nedovřenou cca 1mm, aby ve štěrbině nerezla.
zverodoktir> Evapo-rust je dobry a funguje hodne podobne jako ta moje smes. Urcite je to forma chelatace, . Slozeni je sice proprietalni, ale kdyz jsem se dival na jeho bezp. list, tak tam vystupuje nejaka sul organicke kyseliny s tajnym CAS. Myslim ze to je ta ucinna latka a asi pujde prave o citrat.
-
Musím tú tvoju zmes vyskúšať. Sympatická je skoro nulová cena vstupných komponentov. Výsledný produkt je citrát sodný. Keďže kyselina citrónová je trikarboxylová kyselina, podľa pomeru kyselina-soda bikarbóna môže vznikať citrát monosodný až trisodný (alebo nazývané aj kyslý, neutrálny a zasaditý). Keď budem mať trochu času pozriem na tvoje pomery, čo je vlastne výsledok reakcie. Potom môžeš kúpiť priamo soľ a nemusíš nič miešať a šumieť.
Inak list bezpečnostných údajov s tajnou zložkou je fakt cool
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
Ale celkem to (utajovani) chapu - trebas na kavovar jsem si precetl bezpecnostni list cisticiho roztoku a po odhaleni, ze hlavni slozka je kyselina mlecna, si kavovar cistim HomeMade roztokem s cca 10% cenou (oproti prodavanym cisticum).
Jen si musis umet prepocitat redici pomery z vychozi cca 80% procentni kyseliny

Ovsem zda je to utajeni v souladu se smyslem bezp. listu, to je asi na jine posouzeni - mozna i uredni

Ale obvykle to vadi, az kdyz se neco stane ...
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
Vysledek je v mem pripade stale kysely, ale (pochopitelne) uz mnohem min nez ty kyseliny. Vychazi to kolem pH 4.5, pokud se pouzije jedla soda s pH 9.zverodoktor píše: ↑8. 8. 2024, 9:40 ...Keď budem mať trochu času pozriem na tvoje pomery, čo je vlastne výsledok reakcie...
Pozor na pouziti praci sody, muselo by se ji dat vyrazne min - to neni hydrogen uhlicitan sodny, ale o dost zasaditejsi uhlicitan sodny s pH 11.
Jestli to budes zkouset, tak jeste se do tech smesi ma pridavat nejaky detergent, ja kapu trochu Jaru.
Tohle dela asi hodne lidi.
Mne to stvalo uz u kavovaru, kdyz jedno cisteni odvapnovacem od Delonghi vyslo asi 3 stovky a frustrace vygradovala s Geberit bidetem. Kdyz jsem pak spocital, ze za odvapnovani vsech pristroju davam, kvuli hodne tvrde vode, asi 3 tisice rocne, tak jsem taky pozjistoval co v tech odvapnovacich vlastne je a zacal si ho michat z kyseliny mlecne sam.
Pouzivam na to produkty Fichema viz obrazek, je tam i ta soda pro kterou plati pomery odrezovace.
A byl bys tak laskav a pro blbce chemií nepolíbené, jako já, napsat přesný postup jak namíchat, kolik čeho, jak používat? Kávovar, geberit, dávkování? Moc díkyDawe píše: ↑9. 8. 2024, 10:41Tohle dela asi hodne lidi.
Mne to stvalo uz u kavovaru, kdyz jedno cisteni odvapnovacem od Delonghi vyslo asi 3 stovky a frustrace vygradovala s Geberit bidetem. Kdyz jsem pak spocital, ze za odvapnovani vsech pristroju davam, kvuli hodne tvrde vode, asi 3 tisice rocne, tak jsem taky pozjistoval co v tech odvapnovacich vlastne je a zacal si ho michat z kyseliny mlecne sam.
Pouzivam na to produkty Fichema viz obrazek, je tam i ta soda pro kterou plati pomery odrezovace.
Bezpečnost práce s chemmí je jasná
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
Charon> jasne. Ty odvapnovaci lahvicky treba u Geberitu byvaji objemu 125ml.
Jako nahradu za jednu lahvicku namicham 86ml vody a 50g te kyseliny mlecne (80% kys. mlecna jako na obrazku). Dela to o trochu vic nez 125ml, coz neni na skodu a koncentrace odpovida tem originalnim lahvickam.
Pozor, na odvapneni cehokoliv s tenkyma nebo kovovyma trubickama nepouzivat ani kys. citronovou ani octovou.
Jako nahradu za jednu lahvicku namicham 86ml vody a 50g te kyseliny mlecne (80% kys. mlecna jako na obrazku). Dela to o trochu vic nez 125ml, coz neni na skodu a koncentrace odpovida tem originalnim lahvickam.
Pozor, na odvapneni cehokoliv s tenkyma nebo kovovyma trubickama nepouzivat ani kys. citronovou ani octovou.
Jenom mne mate, ze tvoje kyselina mlecna na tom fotu ma hnedou (dejme tomu) barvu, podle mne ma byt uplne bezbarva.
Nebo to neni uplne cista forma - ja ji kupuju jako laboratorni - jednou za x-let mne cena nezabije.
Nema to uz nemas v originalnim obalu a je to ocet (barva by odpovidala)?
Pak je to rekneme nevhodne - neoriginalni obal

Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
lapa> kyselina je to normalne cira. Tmavy, polopruhledny je jen ten obal, original flaska. Vzadu stoji ve stejnych i biolih, pouzivaji je na vic chemikalii, mozna kvuli svetlu.