CNC bruska na kulato - přestavba z konvenční na CNC (zatím pouze čerpám znalosti)

Odpovědět
Meki

11. 8. 2024, 12:24

Přeju krásnou neděli.

Vrtá mi hlavou přestavba konvenční brusky na CNC s řs LinuxCNC ale CNC broušení jsem viděl jen z rychlíku a netuším co vše to obnáší. Rád bych si poslechnul informace zkušenějších.

Předem se omlouvám že to bude spíše teoretická diskuze (bude zde chybět takový ten "AHA moment" po prvním spuštění :lol: ) a zatím nevím jestli dojde k realizaci ale věřím že se tyto informace budou hodit i jiným lidem, na téma cnc bruska jsem zde nezahlédl (a nebo přehlédl) vlákno

Mám možnost mít velkou opakovanou zakázku na broušení průměr cca 32mm délka 120mm a dva průměry.

Má teorie: Mám brusku 2ud, dejme tomu že bych namontoval na příčný a podélný posuv kuličkový šroub s servem a celý stroj zakrytoval, teď ale ty další věci okolo:

- inprocesní měření - jak funguje? jaký signál z toho leze?

- jak se řeší orovnávání? je tam počet kusů a pak se orovnává a nebo se orovnávání spouští výsledkem z nějakého čidla (vibrace, špatný průměr)

- dynamické vyvažování - dalo by se bez toho obejít? vím že to cnc brusky mívají

- 2ud má příčný posuv na kluzném vedení, myslím že by bylo vhodnější válivé, tuším že to tak mají bu28

- popř. jsou třeba ještě nějaké čidla aby si to jelo celkem samostatně a mohl jsem k tomu postavit třeba i kuchaře?

Děkuju za jakýkoliv postřeh/nápad/zkušenost
Milan199

11. 8. 2024, 2:07

Myslím že s tím kuchařem je to nesmysl. Broušení je řemeslo a chce to cit a zkušenosti. To žádná čidla "nedoženou". Na druhou stranu je broušení technologie "zdlouhavá" a zautomatizování některých věcí // procesů // může přinést dost úspor.

U té zakázky nepíšeš jak to budeš upínat. On je pak docela problém s kvalitou // stejné rozměry // polotovarů a případným najížděním "na čelo". Asi by bylo lepší brousit to metodou "šikmého kotouče" :
sikme.png
sikme.png (146.9 KiB) Zobrazeno 2754 x
Ale to se dá zvládnout i amatérsky.

Orovnává se při zanešení / otupení kotouče ale většinou je limitní spálený/omletý roh kotouče. Mašina si pamatuje kde jsi posledně orovnával a změnu rozměru kotouče umí dokorigovat. Musela by to být opravdu veliká serie, abys už dokázal stanovit, že se orovnává // třeba // po 50 ks. Stejně ti do toho budou "házet vidle" změny polotovarů, tepelného zpracování, kvality kotoučů, teploty, koncentrace chladicího media, atd, atd, ...

Měření za chodu // jak píšeš inprocesní // je docela věda, je kupa metod a ne všechny se na vše hodí. Bude to taky stát dost peněz.

Dynamické vyvažování je u kotouče, který je z principu úzký asi zbytečné hrdinství. Pokud se pamatuji tak nabídka na vyvažování přímo na mašině byla asi 0,5M. Nešel jsem do toho.

Kluzného vedení bych se nebál - má své výhody. Určitě bych nechal vymezování vůle // závaží // na X ose.

Asi se smiř pro začátek se systémem práce :

Upnu kus // vyrovnám ??? //
Škrtnu o čelo a nastavím tam posun nulového bodu pro Z osu.
Škrtnu o průměr a spustím nějaký cyklus s proměnným počátkem a pevným koncem, s přiměřeným přídavkem.
Doměřím přídavek.
Pustím to načisto, přičemž proměnný počátek je předchozí cílová souřadnice // třeba + 0,03 //
Potom to můžeš pouštět již načisto po dobu životnosti // do orovnání // kotouče.
Meki

11. 8. 2024, 2:58

Děkuju za informace.

Jedná se o nějaké desetitisíce ks, denně by bylo ideální kdybych stihnul tak 300ks. Ten kus je relativně jednoduchý, žádné šílenosti, materiál obyč hřídelovina kalená. Jen jeden průměr má toleranci 0,01mm . Upínání mezi hroty a unášení za čelo (je tam fréznutá drážka v čele)

Přes týden budu ručně brousit menší desítky ks tak jsem zvědav kolik vydrží kotouč.

Postup následující:
- upne se mezi hroty
- zbrousí se na 2 špony (hrubovací a dokončovací) delší část s tolerancí 0.01mm
- zbrousí se kratší část (ta by šla zbrousit jen zápichem)

u přechdu průměru je R1 a nechtějí to brousit, jde jen o průměr a zkusím trochu navázat na ten r1. Omlouvám se za stručný popis ale nemohu o zakázce prozrazovat podrobnosti

Takže by stačilo jen dodělat na brusku kuličkové šrouby s servama a napsat rutinu pro orovnání a po několika ks orovnat kotouč?

- co kdybych zbrousil 50ks a orovnal jsem kotouč, LinuxCNC by si dopočítal kolik kotouče ubylo a může hned brousit bez zmetku a nebo musím kalibrovat průměr? podotýkám že tolerance je jen 0.01mm. To inprocesní měřidlo bude asi chybět převážně po orovnání tuším ne?

když se orovnává kotouč, dělá se na něm nějaký "hrubovací kůžel"? tak aby po orovnání nepálil obrobek. zatím jsem to moc neřešil ale u takové serie už musím promyslet každý detail

Děkuju
Milan199

11. 8. 2024, 3:46

Určitě počítej s tím, že po orovnání budeš muset korigovat. On něco ubývá kotouč a tak.

K těm hrubovacím kuželům na kotouči. Ano také se to používá, ale spíše u broušení na plocho. Pokud brousíš k čelu, tak max malý radius.

Jak to tak popisuješ - neuvažoval jsi o centerlessce ?

Je to jenom tip // záleží na kusu, materiálu ... // Možná zkus zapichovací broušení :

Zapíchnout u čela a pak vedle směrem ke koníku. Na finále nechat tak 0,02 a přejet to tam a zpátky.
Meki

11. 8. 2024, 4:21

myslíš centrless kde by byl kotouč natvarovaný přímo na ty dva průměry a jet jen zápichem? je tam ještě požadavek na souosost dvou průměrů a válcovitost do půl stovky, centerless by asi částečně kopíroval křivý povrch z kalírny

přídavek je 0.1mm na plochu a předchozí firma to dělala na předělané (tuším bu28) cnc

přál bych si to co nejvíc automatizovat, třeba že bych do toho zasahoval jen co 30ks a s minimální zmetkovitosti. Automaticky posunovat korekci podle počtů odbroušených kusů si myslím že nepůjde nebo se pletu? opotřebení asi není lineární a taky se může materiál od materiálu lišit a vlastně i kotouč jak píšeš
Milan199

11. 8. 2024, 5:04

Na té centerlessce jsem spíše uvažoval obrousit ten dlouhý průměr a zápichem ten větší krátký. Ale souosost do 0,005 bys nedosáhl.

Postupně korigovat průměr by šlo - to není zase tak složité. Nejdříve musíš ale nasbírat zkušenost jak se to chová. A to se bohužel může měnit právě se změnou šarže materiálu nebo novým kotoučem // jiný průměr a stačí jiný sloh //. Hodně bude také záležet jak to bude vypadat z kalírny. Umaštěný povrch s mikrookujemi je pro kotouč hrob.

Když brousím kužele na trnech ISO30 tak kotouč pr 600 vydrží klidně 300 ks. Chce to ovšem to tam nervat. Právě to CNC řízení ti umožní aby řezné podmínky byly konstantní.

Na zakládání takového počtu kusů si určitě udělej prizmátka do kterých kus položíš a nacentrují ti to na hroty. Hodně to urychlí zakládání.

Určitě bych si také udělal kontrolní přípravek // dvouhodinkový //. Tolik kusů mikrometrem je pakoška.

Pokud je ta zakázka "výživná" poptej se třeba u Keyence. Poslední dobou přicházejí s poměrně revolučními měřidly.
Meki

11. 8. 2024, 5:22

kalení bude v ochranné atmosféře tak snad nebude velký problém s opalem.

600mm kotouč to už je mazec. Já mám jen 350mm, to asi není zrovna výhra. No snad to bude stačit. Líbila by se mi bruska s velkým kotoučem ale malými zástavbovými rozměry (stačí mi i malé rozjezdy)

měřit chci pasametrem

děkuju za informace, zítra to brousím ručně tak zde hodím první postřehy co se týče výdrže kotouče atd.
Milan199

11. 8. 2024, 5:48

Hodně bude záležet jak moc mastné kusy "jdou" do kalírny. Pak je opal i z "vakua".

Passametr je dobrý ale na průběžnou kontrolu si udělej nějaký takový přípravek :
pripravek.png
Ty "břity" na spodní straně stačí tak do 1 mm. A do břitu může být samosebou i ten doraz vzadu. Na malé věci si třeba dělám přípravek kde zalisuji velké ložiskové jehly pr 8 délka 100.

Držím palce ať se ti daří a práce odsýpá. A chladit, chladit !
Meki

16. 8. 2024, 8:08

Tak bohužel jsem neměl možnost vyzkoušet broušení. Nabídl jsem jen částečnou várku (30ks, měl jsem obavy) a bohužel zákazník chtěl buď celé množství cca 250ks/den nebo nic.

Tato zakázka je ale stálá a kdybych měl v budoucnosti cnc brusku a zájem tak ji můžu mít, jen v dohledné době bohužel nebudu mít ani peníze a ani čas něco postavit / sehnat ale děkuju za rady, jsem zase o něco chytřejší :)
stanik84

16. 8. 2024, 8:32

Na tohle by byla ideál BSB 32 (Hostivař). Má to karusel a zakladač. Doměřování to má přes Marposs - je to se šikmým přísuvem.
Meki

17. 8. 2024, 12:36

zajímavé, nevěděl jsem že něco takového už kdysi TOS vyráběl, každopádně vypadá že jich je celkem málo a sehnat ji asi nebude jednoduché.

Na bazaru se občas objeví Junker BUAJ 30, má s tímto strojem někdo zkušenosti? jaký je tam stupeň automatizace? umí si např. orovnat kotouč a hned poté brousit přesně na rozměr?
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“