Jak funguje ochrana proti kopirovani bankovek?
Moderátor: sysel
Mam beznou laserovou multifunkci, pri pokusu o kopirovani bankovet jen hodi hlasku o neautorizovane kopii a nic nevytiskne.Tedy az na 5000 bankovku, tu z neznameho duvodu zkopiruje bez zavahani,
Jak je ta ochrana udelana po technické stránce?
Jak je ta ochrana udelana po technické stránce?
Moc si s tím nehraj !
Kolega ve škole kdysi vyrobil tisícovky, kde bylo napsáno tisíc korun Kutnohorských a místo Smetany tam byl xicht jeho bráchy. Někde sehnal podobný papír a ve spolupráci s mojí sekretářkou mi to vpašovali do peněženky. Zaplatil jsem s tím v květinářství, kde jsem kupoval kytky pro kolegyně Marie. Oba na mne po návratu pokukovali a stále vyzvídali tak co jak ... ??
Když z nich vylezlo co provedli, mazal jsem do květinářství, kde jsem tou tisícovkou předtím normálně zaplatil. Protože mne tam znali tak to prošlo jenom omluvou a výměnou za pravou bankovku.
edit : Zajímalo by mne kolik lidí po přečtení Tvého příspěvku to zkusí.
Kolega ve škole kdysi vyrobil tisícovky, kde bylo napsáno tisíc korun Kutnohorských a místo Smetany tam byl xicht jeho bráchy. Někde sehnal podobný papír a ve spolupráci s mojí sekretářkou mi to vpašovali do peněženky. Zaplatil jsem s tím v květinářství, kde jsem kupoval kytky pro kolegyně Marie. Oba na mne po návratu pokukovali a stále vyzvídali tak co jak ... ??
Když z nich vylezlo co provedli, mazal jsem do květinářství, kde jsem tou tisícovkou předtím normálně zaplatil. Protože mne tam znali tak to prošlo jenom omluvou a výměnou za pravou bankovku.
edit : Zajímalo by mne kolik lidí po přečtení Tvého příspěvku to zkusí.

Ja urcite nechci kopirovat penize. Jen mne zaujalo proc to jde u petilitru a ostatnich ne a jak to maji vlastne udelane po technicke strance. Ono na tech bankovkach jdou hezky poznat schopnosti tiskarny, protoze jsou schvalne udelane tak, aby se tiskly blbe 
chatGPT píše:Ochrana proti kopírování bankovek je implementována pomocí několika technologií, z nichž nejznámější je **Detekční vzor EURion (nebo Omron kroužky)** a **Coded Anti-Piracy (CAPS)**. Tyto systémy pracují na principu rozpoznávání specifických vzorů nebo kódů na bankovkách.
### EURion konstelace
Jedná se o vzor tvořený z malých kruhových prvků, které jsou často rozmístěny v určitých intervalech na povrchu bankovek. Tyto prvky jsou detekovány pomocí softwaru skenerů, tiskáren a kopiíren, které pak blokují pokus o kopírování bankovek. Tento vzor je jednoduchý, ale účinný, protože je specifický pro bankovky a není obvykle nalezen v běžných tištěných dokumentech.
### Coded Anti-Piracy (CAPS)
CAPS je komplexnější systém, který pracuje na bázi digitálního rozpoznávání. Tento systém využívá sofistikovaný algoritmus, který dokáže rozpoznat celý vzor bankovky, včetně jejích specifických rysů, jako jsou barvy, vzory a další ochranné prvky. Jakmile zařízení tento vzor rozpozná, odmítne provést kopírování nebo tisk.
### Proč to nefunguje na některé bankovky
Váš případ, kdy tiskárna zkopíruje bankovku v hodnotě 5000 Kč, může být způsoben tím, že některé starší nebo méně běžné bankovky nemusí obsahovat všechny ochranné prvky, které novější bankovky mají. Může to být také způsobeno různými verzemi bankovek, které se mohou mírně lišit ve vzorech, nebo může jít o bankovky, které nejsou globálně rozpoznávány stejným způsobem jako ty běžnější.
Většina laserových multifunkcí a moderních tiskových zařízení je vybavena těmito ochrannými technologiemi přímo v jejich firmwaru, což znamená, že jakmile je rozpoznán pokus o kopírování bankovky, zařízení okamžitě zastaví operaci a zobrazí varovnou hlášku.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Tak zkousel jsem nekolik bankovek jak z roku 1999 tak i 2009 (jiné se nevyráběly) a jdou mi zkopcit vsechny. Ty ochranne prvky asi opravdu nemaji.
Zajimave je, ze 2k z r 2008 zkopirovat nesla.
Zkousel jsem vytisknout i ty EURion krouzky a zadny problem, ale je mozne ze jsem dal nejakou spatnou barvu nebo velikost, nemam ted moc casu si s tim hrat
Zkousel jsem vytisknout i ty EURion krouzky a zadny problem, ale je mozne ze jsem dal nejakou spatnou barvu nebo velikost, nemam ted moc casu si s tim hrat
A nemoze to byt aj typom tlaciarne? Mozno na inej by to neslo.t256 píše: ↑13. 8. 2024, 4:04 Tak zkousel jsem nekolik bankovek jak z roku 1999 tak i 2009 (jiné se nevyráběly) a jdou mi zkopcit vsechny. Ty ochranne prvky asi opravdu nemaji.
rocnik 1976 -stolár, trosicka uz aj strojar.