Stránka 1 z 2
pivní průtokoměr
Napsal: 13. 4. 2010, 5:26
od cncp100
Nemáte někdo zkušenosti s měřením vytočeného piva?
Nevím jestli mohu použít turbínkový (vrtulkový) průtokoměr.
Aby pivo nepěnilo. A indukční jsou zase velmi drahé.
Díky
Napsal: 13. 4. 2010, 5:30
od RaS
spravny pijan to pocita na sudy
nicmene si myslim ze pivo peni az pri toceni, podle me bude tect kontinualne a muzes pouzit bezne prutokomery.. akorad by to melo byt nejake nerezove z hygienickych duvodu..
Napsal: 13. 4. 2010, 5:37
od cncp100
Také si myslím, že pokud ho dám hned za výstup ze sudu, tak by to mohlo být v pořádku. Je plastový.
Snad nějaký piják bude vědět více

Napsal: 13. 4. 2010, 6:52
od pájač
Pokiaľ som bol akcionárom v krčme , tak sme množstvo piva v sude merali vážením . Jednoduché a dostatočne presné .

Myslel som to ako meranie zostatku piva v sude pri výmene služby .
Napsal: 13. 4. 2010, 7:15
od potraviny
Mezi hadice naper vodoměr. V hadicích není vzduch pokud teče pivo a není prázdný sud. Až při vyprazdňování sudu letí v hadicích vzduch a pak to dělá bordel.
S tím vodoměrem jsem jedmou měřil výtoč na dočesné v Žatci.
Né že bych lakotil, ale někdy obsluha vychlastá víc než štamgasti. 
Napsal: 13. 4. 2010, 9:43
od QNX
frknout sud na váhu je dobré řešení

Napsal: 14. 4. 2010, 4:58
od cncp100
Zastaralá metoda
Chci měřit spotřebu litrů průtokoměrem a k tomu přiřadit jiné aplikace.
Třeba zkusit dát výčep na stůl štamgastům.
Napsal: 14. 4. 2010, 5:03
od pájač
Predaj im celý sud a nech si s ním robia čo chcú .

Napsal: 14. 4. 2010, 5:45
od prochaska
Co to udělat naopak - dát tam objemové procesní čerpadlo (několik čerpadel), k tomu MCU a klávesnici na které by si každý zadal co chce - malý, velký, světlý, tmavý, řezaný (s uvedením procent, samozřejmě), hladinku, čepici, čochtana, ...
Napsal: 14. 4. 2010, 6:38
od cncp100
Mám na mysli něco podobného pomocí PLC
Napsal: 14. 4. 2010, 7:17
od QNX
cncp100: proč zastaralá metoda? Frkneš pod sud tenzometr a ten připojíš k PLC

Napsal: 14. 4. 2010, 7:30
od cncp100
Píšeš to dost jednoduše. Použít tenzometr.
Průtokoměr seženu za pár korun. A jednoduše připojím bez dalších úprav a předělávání.
Šlo mi jen o to, zda nebude pivo s turbínkovým průtokoměrem moc pěnit.
Ale jinak díky Ti za nápady, každý se cení.
Napsal: 14. 4. 2010, 9:30
od Josef
Tak jsem si vzpoměl na vojnu a brigády na Smíchově. Pivo tam bylo v rozvodu pod tlakem 2 atm, teplota 4˚C, pokud si dobře vzpomínám, prý to bylo proto, že tak pivo nejmíň pěnilo při plnění. Nevím, jak na plničkách lahví, ale sudy se hlídaly okem, kdy je plný. Nejdříve se nafoukl vzduchem na tlak jako pivo, a pak se ten mok do něj pustil samospádem. Jak se to dělá dnes, netuším. Pěnění za turbínkou je možné, ale jen v rámci tlakového spádu, který průtokem přes ni vznikne. Pokud bude pivo pokračovat v průtoku dále v nějaké rouře s konstantním tlakem, měl by se CO2 zase vstřebat do tekutiny. To je ale jen můj názor - možná scestný, je třeba zkusit při bečce na dvorku, časem se snad oteplí. Já bych největší hrozbu pro měření viděl v tom okamžiku, jak dojde pivo v sudu, tak tam foukne hnací plyn a zblbne to měřák a až do průchodu konzistntní tekutiny z nového sudu bude všechno měření v čudu. Nebo vymyslet něco, jako jsou odlučovače kondenzátu u parního topení, na čep piva.
Tak už jsem se vykecal a dobrou noc všem.
Napsal: 14. 4. 2010, 9:47
od pájač
Takže tá zastaralá metóda nakoniec bude mať dačo do seba .

Re: pivní průtokoměr
Napsal: 15. 4. 2010, 9:50
od tumlik
cncp100 píše:Nemáte někdo zkušenosti s měřením vytočeného piva?
Díky
Já chodím po "pátým" a potom po každým dalším ,podle toho kolikrát jsem "byl" dokážu s přesností +- 0,5l určit přesnou spotřebu
problém nastane ve chvíli,kdy se do toho vmísí nějaké ředidlo
Na měření průtoku ,jsem ideální vzorek ,nechceš mě ?
