Dobry den,
zajimaly by mne nazory mistnich na CNC stavebnici Tron(+). Rozdelil bych svou otazku na 3 casti:
- co jsem s Tronem udelal (co se komu povedlo, do jakeho materialu zahloubit), zajima mne zejm. plast (HDPE, ABS, PVC, PS), dural/hlinik a to jak vetsi veci tak delani pristrojovych panelu
- co jsem s Tronem uz neudelal (tedy co selhalo a duvody)
- jake zlepseni se daji do Trona udelat, aby fungoval lepe?
K poslednimu bodu, ackoliv jsem zadne CNC zatim nestavel, jsem pochytil:
- vymenit srouby trapezove za kulickove (predpokladam, ze se tim zvysi trochu presnost a rychlost)
- vymenit vedeni za lienarni
- zvysit tuhost portalu pouzitim lepsi konstrukce, zrejme asi propojit i dole (bude velky problem odstranit prostr. nozicku, resp. udelat obdobny navrh jen s podstavci na 4 rozich) ?
- jake vreteno ma *jeste* smysl pouzit do CNC typu Tron ? Mam na mysli kam az nahoru ma cenu jit?
Moc se mi ta konstrukce pomoci laserovanych plechu libi, je to snadno dostupne komukoliv - nakreslit vykresy v CADu umi kazdy, a za par korun to jde cele zadat do vyroby a sestaveni jde take udelat na koleni.
Vim, ze Tron zde byl mnohokrat diskutovan, ale mnohdy si informace trosku protireci, rad bych si udelal nejake shrnuti.
Tron - jeho prednosti a neduhy
Pokud chceš provést tyto dvě úpravy, tak musíš navrhnout úplně jiný stroj. Podle mých zkušeností s Tronem se jako největší omezení v oblasti tuhosti a tedy i přesnosti ukazuje rám z 3mm plechu.miha píše: - vymenit srouby trapezove za kulickove (predpokladam, ze se tim zvysi trochu presnost a rychlost)
- vymenit vedeni za lienarni
Jinymi slovy - kuličkové šrouby ano, na X a možná Y, ale jen pokud je seženeš velmi levně. (Změna by měla být technicky bezbolestná.)
Lineáry ne, nepřinesou kýžený efekt a konstrukční změny by musely být zásadnějšího rázu.
Pokud zvětšíš záda portálu směrem dolů, omezíš výšku obráběných dílů. U plastových desek by nemuselo vadit. Spojovat portál v prostoru pod strojem podle mě nemá smysl.
Jestli myslíš odstranit prostřední nožičky, tak se ti celý X stůl bude za 1. dosti chvět, a za 2. prohýbat (což je horší).
Tolik mé dojmy, Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Ktere dily (plechy) konkretne nejvice doporucujes udelat silnejsi? Predpokladam, ze zakladna (Xko) je tuhe dost. Laicky nahled na vec mam takovy, ze potiz bude spis v portalu. Ale uz si neumim predstavit kde se to krouti.rawen píše: Pokud chceš provést tyto dvě úpravy, tak musíš navrhnout úplně jiný stroj. Podle mých zkušeností s Tronem se jako největší omezení v oblasti tuhosti a tedy i přesnosti ukazuje rám z 3mm plechu.
Martin
Silnější určitě bočnice Xka (2 stejné nejdelší díly). Když je uděláš z desítky, můžeš i zafrézovat lineáry
- pokus o vtip.
Celý X stůl by snesl zpevnění, ovšem pak by s ním už nikdo ručně nehnul.
Silnější bočnice portálu. Tron (Classic) má zpevňovací žebra v horní části ukončená moc nízko, chtěla by natáhnout a přivařit až přes napojení vodorovné části. Jinak je tam KM na plechové planžetce, která dost ochotně vibruje.
Podobná situace je dole - sice domečky kluzných pouzder dávají té bočnici jakousi tuhost, ale určitě by se to dalo vylepšit.
Radek
P.S.: Některé věci jsou možná v Plus verzi už vyřešené...

Celý X stůl by snesl zpevnění, ovšem pak by s ním už nikdo ručně nehnul.
Silnější bočnice portálu. Tron (Classic) má zpevňovací žebra v horní části ukončená moc nízko, chtěla by natáhnout a přivařit až přes napojení vodorovné části. Jinak je tam KM na plechové planžetce, která dost ochotně vibruje.
Podobná situace je dole - sice domečky kluzných pouzder dávají té bočnici jakousi tuhost, ale určitě by se to dalo vylepšit.
Radek
P.S.: Některé věci jsou možná v Plus verzi už vyřešené...
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
- Pavelono
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj a na co chces Trona pouzit? Jestli se ti misto tech zmen nevyplati si navrhnout uplne jinou konstrukci. Vreteno by se urcite vyplatilo lepsi nez treba Kress. Treba Teknomotor http://www.3dcnc.extra.hu/sk/vretena-
Uz takhle Tron neni levna zalezitost a predelavat ho na lineary a kulickove srouby bude jednou tolik. Tunit Trona si myslim nema az zas takovou cenu, jenom par drobnosti jak uz tady rikal kolega. Zalezi co chces snim obrabet a penez co do toho muzes vlozit, podle toho bych vychazel.
Uz takhle Tron neni levna zalezitost a predelavat ho na lineary a kulickove srouby bude jednou tolik. Tunit Trona si myslim nema az zas takovou cenu, jenom par drobnosti jak uz tady rikal kolega. Zalezi co chces snim obrabet a penez co do toho muzes vlozit, podle toho bych vychazel.
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Sice jsem TRONa nikdy nestavěl, ale vyrobil jsem na něj už přes 50 sad obráběných dílů, takže jsem si na tento stroj stačil udělat určitý názor. Podle mě k jeho nejvýraznějším vlastnostem patří:
Klady:
- Nemusíš nic vymýšlet, pan Niemeyer to za Tebe udělá za necelou tisícovku
- Nepotřebuješ téměř žádné strojní vybavení, stačí běžné "panelákové" nářadí
- Za velmi krátkou dobu a přiměřené náklady získáte velmi solidní CNC frézku pro převážně 2D modelářskou práci
- V případě problémů tady vždy najdeš několik lidí, kteří Ti poradí, protože už TRONa postavili
- Obráběné díly dodám rychle, levně, kvalitně
Zápory:
- Omezená tuhost, vyplývající z lepené plechové konstrukce
- Za stejné peníze se dá postavit podstatně tužší stroj pro náročnější práci. Ovšem chce to znalosti, zkušenosti, spoustu času, štěstí na levné a kvalitní komponenty z druhé ruky, a hlavně strojní a nástrojové vybavení. A nesměl bys počítat jejich pořizovací náklady a amortizaci.
Klady:
- Nemusíš nic vymýšlet, pan Niemeyer to za Tebe udělá za necelou tisícovku

- Nepotřebuješ téměř žádné strojní vybavení, stačí běžné "panelákové" nářadí
- Za velmi krátkou dobu a přiměřené náklady získáte velmi solidní CNC frézku pro převážně 2D modelářskou práci
- V případě problémů tady vždy najdeš několik lidí, kteří Ti poradí, protože už TRONa postavili
- Obráběné díly dodám rychle, levně, kvalitně

Zápory:
- Omezená tuhost, vyplývající z lepené plechové konstrukce
- Za stejné peníze se dá postavit podstatně tužší stroj pro náročnější práci. Ovšem chce to znalosti, zkušenosti, spoustu času, štěstí na levné a kvalitní komponenty z druhé ruky, a hlavně strojní a nástrojové vybavení. A nesměl bys počítat jejich pořizovací náklady a amortizaci.
Petr Spáčil
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
K této otázce se bohužel nemůžu fundovaně vyjádřit, protože jsem plechovou konstrukci TRONa nikdy nestavěl. Já jen vím, že ta plechová konstrukce má výhodu, že je celkem levná, dá se nechat kdekoliv vypálit a dá se slepit, takže to udělá každý modelář v paneláku. Na druhou stranu plech nikdy nebude mít dobrou tuhost, leda že by byl sofistikovaně tvarovaný, jako jsou třeba karoserie aut.miha píše:Toto mne zajima. Kde byste ji vylepsoval, zachovame-li konstrukci z plechu? Muzete tento bod trochu rozvest?
Obecně lze říct, že průhyb plechu se razantně omezí jeho ohnutím na koncích, a kroucení předejdeš uzavřením takto vzniklého U-profilu. Takže výsledkem je v podstatě jekl. Také by nemuselo být špatné velké plochy plechu zdvojit, mezi ty plechy dát třeba MDF, a celé to prošroubovat. Ale jak už zde bylo napsáno - takto velkými úpravami vzniká vlastně úplně jiný stroj, a to už je lepší si to vymyslet celé od základu, s ohledem na své dílenské možnosti.
Petr Spáčil