Vretenovýmotor na sustruh

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
Agos

19. 12. 2024, 11:56

Zdravím , mám doma historický sustruh (asi Volman) . Stroj je funkčný ,no na pohonovom ustrojenstve má značné vôle . Vydáva klepkajuci zvuk pri chode, je to taky kolovrátok . :D .
Uvažujem nad výmenou motora za silnejši s tym že by išiel cez frekvenčný menič v prevode asi 1:2 na vreteno. Uchytil by som ho asi namiesto kde je teraz predlohová hriadel.Tam by som spravil ,,držiak na platničke na pánte aby sa dal napínat remen.Prípadne môžem urobit uchytenie na miesto kde je teraz ten remenový prevod (tam kde je to velke koleso ). Aký silný motor odporúčate použit? Dakujem
Přílohy
IMG_0600.JPG
IMG_0599.JPG
IMG_0601.JPG
IMG_0600.JPG
qwer

19. 12. 2024, 12:17

Aj 6 kW bude málo :D Nevidím žiadny rozumný dôvod, rušiť tu predlohu. Čo tým získaš?
Mílap

19. 12. 2024, 3:02

Pěkný den,
nezíská nic, ale přijde o troje nízké otáčky. K čemu jsou dobré zjistí až bude řezat závit, třeba se stoupáním 3mm a délkou třeba 10mm a nejnižší otáčky bude mít 1000.
Ty převody vypadají původně, rozhodně zachovat, dědové věděli proč to takhle řešili.
Jenom zjistit kde je chyba a napravit ji, případně vyměnit ložisko (ložiska).
Motor do 1 kW bude stačit, záleží co se bude převážně soustružit. Začal bych s tím původním a praxe ukáže jestli na mou práci stačí. Když mi na S 28 shořel motor 3kW, nabastlil jsem místo něj dočasně 1,1kW a úplně v pohodě.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 12. 2024, 6:50

to co je označené v červeném kroužku se při 99procentech provozu soustruhu nepoužívá, je to reduktor, takže jeho odstraněním přijde ne o tři ale o šest stupňů otáček, spíš mně připadá, že ho máš trvale seplej a proto ti to připadá jako kolovrátek.... :wink:
zeptám se tedy, pokud to zapneš, točí se to co jsi označil tím červeným kroužkem???
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Agos

19. 12. 2024, 8:31

Chlapi ale no tak ... Klepká to lebo to má volu na tom velkom kolese, je vybita perodrážka.A na spojení remenice a ozubeného kola na vreteníku. Tam je taký kolík ktorí je poistený cervikom cez remenicu, vybera sa pri zopnutí predlohy aby isiel prevod cez ozubené kolesá. Dalej jasné ze viem na co tá predloha slúži . A ešte raz - Chcem použit frekvenčný menič -takze rátam stým že pri prevode 1:2 mi pojde napr 3kw motor na malé otáčky slušnou silou. Ja potrebujem poradiť kolko kw/ot motor tam dať.
Mílap

19. 12. 2024, 9:05

Ač nerad musím Tumlíkovi odporovat, na vřeteno není šest různých převodů, ale jenom tři, každý na dva řemeny, tři jsou pak redukované. Stejně tak od motoru k předloze to vypadá taky jako převod dvěma řemeny. Takže, když odstraním redukci, tedy troje otáčky, zbydou mi troje neredukované.
Zachováním redukce se vyhne problému s chlazením motoru při nízkých otáčkách.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 12. 2024, 9:15

Mílap píše: 19. 12. 2024, 9:05 Ač nerad musím Tumlíkovi odporovat, na vřeteno není šest různých převodů, ale jenom tři, každý na dva řemeny, tři jsou pak redukované. Stejně tak od motoru k předloze to vypadá taky jako převod dvěma řemeny. Takže, když odstraním redukci, tedy troje otáčky, zbydou mi troje neredukované.
máš pravdu, na ten zbytek jsem nekoukal :D jinak k dotazu, protože mám něco podobného
Agos píše: 19. 12. 2024, 8:31 ............. Ja potrebujem poradiť kolko kw/ot motor tam dať.
mám 1,5 kW /1400 ještě jsem to nezastavil, to spíš urvu kudlu :wink:
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Agos

20. 12. 2024, 8:52

tumlik píše: 19. 12. 2024, 9:15
Mílap píše: 19. 12. 2024, 9:05 Ač nerad musím Tumlíkovi odporovat, na vřeteno není šest různých převodů, ale jenom tři, každý na dva řemeny, tři jsou pak redukované. Stejně tak od motoru k předloze to vypadá taky jako převod dvěma řemeny. Takže, když odstraním redukci, tedy troje otáčky, zbydou mi troje neredukované.
máš pravdu, na ten zbytek jsem nekoukal :D jinak k dotazu, protože mám něco podobného
Agos píše: 19. 12. 2024, 8:31 ............. Ja potrebujem poradiť kolko kw/ot motor tam dať.
mám 1,5 kW /1400 ještě jsem to nezastavil, to spíš urvu kudlu :wink:

Chlapi ďakujem , ja som mal v pláne až 3kw .(mam jeden volny doma) plus menič do 4kw . Akurát ten motor je 2980ot/min takže v prevode 1:2 by som mal 1490ot/min pri zapojení na priamo. Musím skusit na kolko viem ist dole s otáčkami cez menič .Prípadne či nepoužit motor s menšími otáčkami , niektoré krásne zvladnu zase naopak otáčky meničom navýšiť.

Ďalej je možnost ponechat funkčnú predlohu/redukovanu . S tým že vyriešim vôlu na spojení remenice a ozubeného kolesa čo by nemal byt problém. Samozrejme zavesenie motora by muselo byt tým pádom tam kde sú teraz zavesene tie remenice vzadu . Vtedy by som vedel používat naozaj velmi nizke otáčky v spojení s meničom . Už sa len správne rozhodnúť.
capajev

20. 12. 2024, 11:19

Sám jsem řešil něco podobného, ale k menšímu soustruhu - MN80.
Dal jsem motor 750W / 1400ot/min a převod do pomala 1:2. Celé to mi to funguje tak od 100-150 otáček. Dříve proklouzne řemen, než že by nebyl výkon. Od nižších otáček (tj. pod 10Hz) už je to s kroutícím momentem horší, ale třeba by šel ještě popostrčit měnič, na to jsem však už línej :-).
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“