Pořízení frézky
Vážení kolegové. Prosím o radu ohledně pořízení menší vertikální frézky.
Rád bych si pořídil nějakou menší frézku. Nejvíce se mi líbí FN 20. Ale ty jsem zatím na bazarech neviděl (respektive jen od překupníků). Navíc bych nevěděl, jak a co měřit, abych posoudil, zda nekupuji jen šrot za drahé peníze. Jak další možnost mne zaujala produkce české fy CYRRTEC. Konkrétně jejich Profimill 55 GA Expert. Nevím však, zda to opět není jen navoněná Čína, protože o původu jejich strojů není na ja stránkách firmy ani slovo. Co byste doporučili vy, jako zkušení pardálové?
Rád bych si pořídil nějakou menší frézku. Nejvíce se mi líbí FN 20. Ale ty jsem zatím na bazarech neviděl (respektive jen od překupníků). Navíc bych nevěděl, jak a co měřit, abych posoudil, zda nekupuji jen šrot za drahé peníze. Jak další možnost mne zaujala produkce české fy CYRRTEC. Konkrétně jejich Profimill 55 GA Expert. Nevím však, zda to opět není jen navoněná Čína, protože o původu jejich strojů není na ja stránkách firmy ani slovo. Co byste doporučili vy, jako zkušení pardálové?
Než tu čínu, raději bych si osobně odvezl tohle. https://stroje.bazos.cz/inzerat/1955909 ... s-fn20.php Překupník to není, frézka je prakticky nepoužívaná, jen trošku špinavá, takže jen umýt. O ceně bych nediskutoval, nebo ji nakopne o 20 víc jako to SUIL, který jsme tady řešili dřív. Za mě je to mašinka pěkná, poctivá, trošku vybavená, a v pěkným stavu. A pokud ti není líto 150 do Cyrrteku, tak tady není o čem.
- **Rozměr pracovního stolu**: 800 × 200 mm (liší se dle verze).
- **Maximální zdvihy**:
- Podélný (X): cca 500 mm.
- Příčný (Y): cca 200 mm.
- Svislý (Z): cca 400 mm.
- **Otáčky vřetena**:
- Rozsah otáček vřetena: cca 40 až 2000 ot/min (liší se dle stupňů převodovky a konkrétní verze stroje).
- **Výkon motoru**: cca 2,2 kW.
- **Hmotnost**: přibližně 1200–1500 kg.
Porovnej si hmotnost
- **Maximální zdvihy**:
- **Otáčky vřetena**:
- Rozsah otáček vřetena: cca 40 až 2000 ot/min (liší se dle stupňů převodovky a konkrétní verze stroje).
Porovnej si hmotnost

H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
Cyrtec je v podstatě navoněná Čína. Stroje nakupují v Číně a zde je prodávají. Rozdíl je jen v jiných barvách.
125. tisíc za tu FN20 je v celku slušná cena. Ale nečekej, že to bude na nějaký hrubování apod. Je to stroj dělanej na nástrojařský práce a jemnější obrábění
125. tisíc za tu FN20 je v celku slušná cena. Ale nečekej, že to bude na nějaký hrubování apod. Je to stroj dělanej na nástrojařský práce a jemnější obrábění

Naposledy upravil(a) Radek335 dne 29. 12. 2024, 6:43, celkem upraveno 1 x.
FA3V_V20_CZ1337G_Pilous ARG130_Kowax GeniMig 250LCD_Orlík 2JSK75
Moc nedefinuješ jaké máš možnosti finanční, prostorové ...
Fenku 20 máš třeba tady a je to už přeci jen stroj. Ne vrtačko/frézka
.
https://stroje.bazos.cz/inzerat/1951482 ... -fn-20.php
Záleží co také chceš dělat. Když jsem volil mezi FNGJ 32 a FA3U // se svislou hlavou // tak nakonec zvítězila ta FA3U. Je to jednoduchý stroj se strojními posuvy ve všech osách a velikým rozsahem.
Fenku 20 máš třeba tady a je to už přeci jen stroj. Ne vrtačko/frézka

Záleží co také chceš dělat. Když jsem volil mezi FNGJ 32 a FA3U // se svislou hlavou // tak nakonec zvítězila ta FA3U. Je to jednoduchý stroj se strojními posuvy ve všech osách a velikým rozsahem.
Za těch 150k co stojí ta 55 expert, máš třeba tohle :
https://stroje.bazos.cz/inzerat/1946696 ... enstvi.php
V klidu se rozhlédni, vyčkej. Strojů začíná být docela dost a ceny půjdou dolů.
https://stroje.bazos.cz/inzerat/1946696 ... enstvi.php
V klidu se rozhlédni, vyčkej. Strojů začíná být docela dost a ceny půjdou dolů.
Naposledy upravil(a) Milan199 dne 29. 12. 2024, 6:48, celkem upraveno 1 x.
Díky, to je to, co jsem hledal. Teď ještě překousnout kyselé ksichty od manželky.DwPetr píše: ↑29. 12. 2024, 6:28 Než tu čínu, raději bych si osobně odvezl tohle. https://stroje.bazos.cz/inzerat/1955909 ... s-fn20.php Překupník to není, frézka je prakticky nepoužívaná, jen trošku špinavá, takže jen umýt. O ceně bych nediskutoval, nebo ji nakopne o 20 víc jako to SUIL, který jsme tady řešili dřív. Za mě je to mašinka pěkná, poctivá, trošku vybavená, a v pěkným stavu. A pokud ti není líto 150 do Cyrrteku, tak tady není o čem.
- **Maximální zdvihy**:
- **Otáčky vřetena**:
Porovnej si hmotnost![]()
Finanční docela dobré - do cca 150 t. Prostorové asi taky - cca 2x2 m pro frézku. Ale není to na práci - pouze se tím bavím. A, jsa původně profesí elektronika - kybernetika - programování, chci se naučit zase něco nového.Milan199 píše: ↑29. 12. 2024, 6:40 Moc nedefinuješ jaké máš možnosti finanční, prostorové ...
Fenku 20 máš třeba tady a je to už přeci jen stroj. Ne vrtačko/frézka.
Co takhle tato možnost?
https://stroje.bazos.cz/inzerat/1955408 ... rv1992.php
Ještě koukni na tuhle
https://stroje.bazos.cz/inzerat/1934771 ... ngj-20.php
Nedávno jsem se tam byl podívat na soustruh a letmým pohledem jsem okouknul i tuhle frézku. Nevypadala špatně…
https://stroje.bazos.cz/inzerat/1934771 ... ngj-20.php
Nedávno jsem se tam byl podívat na soustruh a letmým pohledem jsem okouknul i tuhle frézku. Nevypadala špatně…

FA3V_V20_CZ1337G_Pilous ARG130_Kowax GeniMig 250LCD_Orlík 2JSK75
Proč? Kvůli obráběcím rozsahům a tuhosti? Ptám se asi hloupě, ale prosím o shovívavost, v tomto oboru jsem amatér. Našel jsem manuál k FNGJ 20, bohužel ne k FNGJ 32.
Ještě jedna otázka. Nakolik je finančně náročná výbava? Některé ty nabídky obsahují nějaké příslušenství, jiné ne. Některé obsahují odměřování, jiné ne.
Ano, našel jsem konečně rozměrové parametry a kloním se také k modelu FNGJ 32. Je jen o málo (20 cm) větší a má lepší posuvy. Váha 1700 kg je celkem přijatelná. Mohl by někdo říci, jaké příslušenství bych měl počítat za vhodné? Abych mohl posoudit preference mezi příslušenstvím, cenou holého stroje a cenou odměřování.
Odměřování je otázka z venčí cca 5-7 tis. Na tom FNGJ bude jako příslušenství sklopný stůl, pak to má 380mm otočák, pak to má nahazovací rameno s děličkou, možná jak FN to bude mít nos a trny na horizont. Myslím že jsem i zahlídl konzolovej kulatej otočnej stůl. Pak klasika, svěrák/ky, a upínače.
Sklopnej stůl jsem sehnal cca 5tis, stejně tak otočák. Děličku jsem nesháněl a ani jsem ji uplně nepotkával, ale na stůl se dá pohodit normální DU, případně na sklopnej stůl.
Svěráky 1-3 tis, a upínače kolem 300 kus.
Osobně bych dal přednost stroji ve slušným stavu, kterej nemá moc naběháno, před vyběhanou ludrou z fabriky. Mezi náma, to příslušenství je fajn, ale z 99% bude jen ležet. Samozřejmě sám si taky všechno kompletuju a chci mít všechno pro případ co kdyby, ale prakticky mi na většinu věcí stačí dvě až 3 upínky. Je to pohodlnější, než tam něco nahazovat a štelovat. Samozřejmě záleží co budeš chtít dělat.
Sklopnej stůl jsem sehnal cca 5tis, stejně tak otočák. Děličku jsem nesháněl a ani jsem ji uplně nepotkával, ale na stůl se dá pohodit normální DU, případně na sklopnej stůl.
Osobně bych dal přednost stroji ve slušným stavu, kterej nemá moc naběháno, před vyběhanou ludrou z fabriky. Mezi náma, to příslušenství je fajn, ale z 99% bude jen ležet. Samozřejmě sám si taky všechno kompletuju a chci mít všechno pro případ co kdyby, ale prakticky mi na většinu věcí stačí dvě až 3 upínky. Je to pohodlnější, než tam něco nahazovat a štelovat. Samozřejmě záleží co budeš chtít dělat.
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
Takže, pokud to správně chápu, z příslušenství jsou podstatné tak maximálně svěráky. Spíše se zaměřit na stroj jako takový, tj. co nejmladší. Odměřování se dá, když tak, pořídit za cca 7 tisíc o našich šikmookých přátel, pokud by je stroj neobsahoval (díval jsem se, že tam je občas ještě Tesla a spol. a jako elektronik bych dnes volil přece jen něco novějšího).DwPetr píše: ↑29. 12. 2024, 9:14 Odměřování je otázka z venčí cca 5-7 tis. Na tom FNGJ bude jako příslušenství sklopný stůl, pak to má 380mm otočák, pak to má nahazovací rameno s děličkou, možná jak FN to bude mít nos a trny na horizont. Myslím že jsem i zahlídl konzolovej kulatej otočnej stůl. Pak klasika, svěrák/ky, a upínače.
P.S.
Žena mi to již schválila - jen to musím mít v původní dílně a nikde jinde.

Loni jsem totiž postavil něco, čemu z nedostatku lepšího názvu říkám zahradní bouda a hned jsem tam nacpal nějaké nářadí, což se hrubě nelíbilo.
Neřekl bych podstatný, ale když budeš mít skvělý stroj, tak ten otočák si na bazosi vysedíš, i ten sklopný stůl. Ale když bude vyjetý vedení, nebo vyhrkaný převody od zanedbaný údržby, tak ti příslušenství radost neudělá. Nějlepší samozřejmě je, když je mašina dobrá, a ještě je k ní originální kompletní příslušenství.