Picomax 100 CNC3 chyba při frézování kružnice

diskuze tykajici se ridicich systemu a software komercnich CNC stroju
Odpovědět
Zbýňa

22. 2. 2025, 7:33

Ahoj, mám na svém Picomaxu s Heidenhainem TNC155 problém s nepřesností při frézování kružnice, typicky ložiskového domku. Ve dvou na sebe kolmých směrech mám rozdíl kruhovitosti cca 0,05. Rozložení nepřesnosti je podle skici. Stroj je vybaven přímým odměřováním s pravítky. Nemáte s tím prosím někdo zkušenost? Děkuji.
Přílohy
Výstřižek.PNG
Výstřižek2.PNG
testone
Sponzor fora

22. 2. 2025, 8:14

podle pgm by ale měl být průměr toho kruhu 34,8 mm, ne 30 ?????
.....
jestli ta TNC 155 umí zobrazovat za chodu vlečnou chybu (??, se 155 jsem se nepotkal) tak bych se podíval, zdali ta hodnota není na osách nějak brutálně odlišná (třeba desetinásobná)
zkusil bych najíždět na hodinky v různých směrech vždy jednou osou - vůle ve šroubech ??
zkusil bych jet ten kruh po čtvrtinách nebo osminách se zastavením (mělo by to předpokládám umět příkaz STOP) a zkontrolovat zda pozice v bodech kam mašina dojede a stojí souhlasí s výpočtem
v bodech 45°, 135°, 225°a 315°musí číselně polohy os na displeji být shodné
to, co TNC zobrazuje je skutečná poloha jezdce pravítka, nikoli přání ř.s. jako u pohonů s krokáči - snadno to ověříš, při shozených pohonech (total stop) pootočíš rukou řemenicí šroubu, zobrazení polohy na displeji se bude měnit
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Zbýňa

22. 2. 2025, 10:24

Děkuji moc za rady, zkusím to podle toho proměřit. To zobrazení vlečné chyby za chodu to asi nemá, alespoň o tom nevím. Platí program, ten obrázek byla jenom rychlá skica. Díky.
Odpovědět

Zpět na „Ridici systemy“