Freza na makksie materialy zo stojanovej vrtacky alebo sustruhu?

Vse o konvencnich frezkach, ne o jejich prestavbe na cnc
MarosD

3. 3. 2025, 1:43

Ahojte,

mam sustruh MN80 a CNC 3040 frezku pre gravirovanie, plosne spoje a nejake drobnosti.

Potrebujem nieco silnejsie, pretoze na tej 3040 napriklad trva vyroba panela s dierami z AL, ktory ma rozmery cca 180x60 cez 1.5 hodiny (musim brat najviac po 0.4mm a pomaly posuv, inac to utrhnem. Frezku mam 1.2mm na obrys a 0.6 na gravirovanie). Ked je panel hruby 3mm, tak sa zabavim aj viac 3h. Ked mi nastroj utrne, som o to dlhsie smutny.

Sem-tam potrebujem zrazit hranu, spravit zapustenie nahrubo, pripadne drazku. Hlavne plast, fiber, hlinik, mosadz. Ocel nie.

Pre tento ucel som ziskal stojanovu vrtacku zadarmo. Drbkal som sa s nou zopar hodin, posobila pomerne robustne, ale bola hrdzava, zatuhnuta. Ked som ju rozbehal, tak hriadel v pinole mi hadze 0.06 mm :D Skoro som sa zblaznil. Ked som ju upol do sustruhu medzi dva hroty, tak mi hadze vsade - aj na miestami pod loziskami a aj na morse kuzeli. Pinola v liatinovom ulozeni takmer vobec nehadze - neviem tam zasunut 0.1mm sparomierku.

Ako by ste poriesili moju situaciu Vy? Kupit lepsiu stojanovu vrtacku, krizovy stol a zverak, alebo:

Vyuzit XY posuvy MN80, miesto drziaku na noze zverak a na sane miesto konika ukotvit prisposobenu skrinu vrtacky.

Bolo by to super, pretoze v pracovni zas nemam tolko miesta na dalsi stroj. Jednym dychom dodavam, ze nerad by som si zas znicil sustruh nejakymi frezovacimi silami, na ktore nie je stavany.

Dakujem za rady,
Maros
jenicek

3. 3. 2025, 1:55

Potřebuješ frézku a chceš kupovat vrtačku, nějak to nechápu... :shock:
Na vrtačku působí na vřeteno kolmá síla, na frézce především boční síly a tomu odpovídá uložení a ložiska vřetene.
kiko01
Kontaktovat uživatele:

3. 3. 2025, 3:53

A to akoze ked budes mat z vrtacky frezku tak zrazu tou 1.2mm frezou budes moct brat 1mm hlbku naraz? :)
MarosD

3. 3. 2025, 4:12

Asi som to zbytocne skomplikoval.

1. Teraz pouzivam 0.6 a 1.2 nastroj pri 3040 CNC. Pri vacsom mi cela 3040 strpa, neuhtiahne to, nerobi to pekne opracovanie. Ak by som s tymito malymi nastrojmi robil zapustenia, drazky co sem-tam chcem, tak by som to robil rok.

2. Kedze nemam miesto na velku frezu, potrebujem nieco kompaktne a idealne nie za 2000 Eur.

3. Rozmyslal som teda nad pouzitim stojanovej vtacky, alebo upravenim sustruhu na moje potreby. Stojanova vrtacka sa mi tiez (a castejsie) hodi, tak som chcel "zabit dve muchy jednou ranou".

Mozno som bol naivny, ale myslel som si, ze napr. 3mm nastroj, pripadne zahlbnik na skosenie hran drazky mi spominane riesenie pomoze to spravit rychlejsie (aj ked nahrubo).

Ale ak aj stojanova vrtacka, ktora ma 50 kg nie je dostatocne tuha, aby zvladla obcasne frezovanie plastu a makkych kovov, tak nebudem spekulovat uz... aj to je ucel tejto temy.

Vdaka.
M.
Modros

3. 3. 2025, 4:29

MarosD píše: 3. 3. 2025, 4:12 Asi som to zbytocne skomplikoval.

1. Teraz pouzivam 0.6 a 1.2 nastroj pri 3040 CNC. Pri vacsom mi cela 3040 strpa, neuhtiahne to, nerobi to pekne opracovanie. Ak by som s tymito malymi nastrojmi robil zapustenia, drazky co sem-tam chcem, tak by som to robil rok.

2. Kedze nemam miesto na velku frezu, potrebujem nieco kompaktne a idealne nie za 2000 Eur.

3. Rozmyslal som teda nad pouzitim stojanovej vtacky, alebo upravenim sustruhu na moje potreby. Stojanova vrtacka sa mi tiez (a castejsie) hodi, tak som chcel "zabit dve muchy jednou ranou".

Mozno som bol naivny, ale myslel som si, ze napr. 3mm nastroj, pripadne zahlbnik na skosenie hran drazky mi spominane riesenie pomoze to spravit rychlejsie (aj ked nahrubo).

Ale ak aj stojanova vrtacka, ktora ma 50 kg nie je dostatocne tuha, aby zvladla obcasne frezovanie plastu a makkych kovov, tak nebudem spekulovat uz... aj to je ucel tejto temy.

Vdaka.
M.
a kolik chceš mít na té vrtačce otáček na ten 3mm nástroj? min 10tisíc?
Masso, stroje všemožný, autoservis, amatérské závody Nissan GTR
MarosD

3. 3. 2025, 4:42

Nechapem preco 10000 ot/min? Ved pojdem rukami pomaly.

Ak by som robil 40 mm drazku, siroku 3 mm a hlboku 1 mm na malej CNC, tak by som to na malej CNC robil 15 minut s 1.2 mm nastrojom.

Ak by som dokazal tuto istu drazku spravit manualne s 3 mm nastrojom za napr. 5 minut, tak sa mi oplati nad tym spekulovat.
Dawe

3. 3. 2025, 5:26

MarosD> potrebujes aspon priblizne k sobe spravnou reznou rychlost (otacky*prumer) a radialni posuv, abys mel ve vysledku rozumny prurez trisky, abys jen netupil nastroj a trochu to krajelo.
Doporucil bych ti proste poridit mensi router na Al. Nebo i male VMC, nedavno se tu dve podobne male masinky prodavaly za dobre ceny.

Vrtacka, zvlast mala je nevhodna. Taky mam vrtacku s krizovym stolem pro frezovani kovu, ale vrtacka musi byt tuha (moje ma 400kg, sloup D 125mm) , musi mit taznou tyc aby ti nevypadl morse (na vrtackove sklicidlo zapomen) a stejne je to nouzovka.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
MarosD

4. 3. 2025, 8:52

Dawe:

Dakujem, toto som potreboval pocut ohladom vrtacky, aby som zbytocne neminal peniaze na krizovy stol a podobne prislusenstva. Vrtacka zostane vrtackou.

Co sa tyka toho sustruhu, tam je obdobny problem s tuhostou? Prosim len trosku fantazirovania:

Ak by som dal vyrobit zakladnu, ktora zapadne do lozi MN80 a stiahne sa dvoma T skrutkami (len v jednej osi, inu moznost nemam). Na tejto zakladni by bolo dobre nadimenzovane linearne vedenie (pripadne pouzit z niecoho), na ktorom by sa pohyboval motor vretena so sklucovadlom a nastrojom (nejaky Vevor 1.5kW napr.). Prikladam tech. vykres :D

Ak je to blbost a ten posuv na sustruhu to neda, tak na to zabudnem a ucel temy bol naplneny. Pride dost tuhy, dal som to dokopy a sustruzi sa mi na nom naozaj velmi dobre. Je mi jasne, ze frezovacie sily su uplne inde, lenze kedze som pri manualnej freze stal naposledy ako 17 rocny na priemyslovke...tak neviem uplne ake velke su. Ak to ma ublizit sustruhu, kaslem na to, aj ked by to bol mozno pekny projekt.
napad.jpg
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

4. 3. 2025, 9:11

U soustruhu to musíš vyzkoušet. Vřeteno bude tuhé dost, ale suporty mají vůli, což může ale nemusí dělat problémy - záleží na velikosti soustruhu, když bude mít nožový suport metrák tak s ním trojka fréza nehne :-)
Ohledně měkkého materiálu, třeba termoplastu, ten je možná na tu vůli horší než tvrdší matroš, protože se do něj fréza zakousne, vtáhne se do materiálu a jestli tam máš vůli, problém je na světě.
Aleš Procháska
Milan199

4. 3. 2025, 9:48

MarosD píše: 4. 3. 2025, 8:52 ...
Ak by som dal vyrobit zakladnu, ktora zapadne do lozi MN80 a stiahne sa dvoma T skrutkami (len v jednej osi, inu moznost nemam). Na tejto zakladni by bolo dobre nadimenzovane linearne vedenie (pripadne pouzit z niecoho), na ktorom by sa pohyboval motor vretena so sklucovadlom a nastrojom (nejaky Vevor 1.5kW napr.). Prikladam tech. vykres :D

Ak je to blbost a ten posuv na sustruhu to neda, tak na to zabudnem a ucel temy bol naplneny. Pride dost tuhy, dal som to dokopy a sustruzi sa mi na nom naozaj velmi dobre. Je mi jasne, ze frezovacie sily su uplne inde, lenze kedze som pri manualnej freze stal naposledy ako 17 rocny na priemyslovke...tak neviem uplne ake velke su. Ak to ma ublizit sustruhu, kaslem na to, aj ked by to bol mozno pekny projekt.

napad.jpg
Tohle je o hodně lepší řešení nežli takový ten "výškový" suportik co je i k MN 80. Hlavně máš větší rozsah.
Je potřeba si uvědomit, že soustruh je konstruován na jednosměrné síly // tlačí do lože //, kdežto frézka vyvozuje síly jinam. Proto je dobré suport se kterým nehýbeš zaaretovat. Takhle to má třeba EMCO maximat 11.
Koneckonců si časem můžeš sehnat křížový stůl a celý ten vehement na to přidělat a máš frézku :) .

Pokud to budeš stavět sám tak bych ti doporučil sehnat široké lineární vedení a máš suport hotový. Stavím tak stroje už roky.
MarosD

4. 3. 2025, 11:23

Dakujem obom!

Tie linearne vedenia som pozeral, myslite, ze by toto na prilozenom obrazku bolo vhodne? Je to na gulickach vsetko. Trosku ma trapi na Cina, ale tu uz sa skoro nic nerobi.
vedenie.jpg
1. Tie 60mm vedenia by som najradsej pouzil 2x a v strede zavitova tyc.

2. Je to uz hotove, len by som to dal na tu spominanu zakladnu, co zapadne do lozi.

Ak mate nieco overene, dostupne, vhodne.. velmi rad sa priucim.

Pripadne som nasiel na inzercii este toto a ja rad recyklujem. 2x a stredom zavitova tyc. Len mam obavy, ako je to vylietane a ci sa to nebude medzisebou priecit.
Obrázek
Milan199

4. 3. 2025, 2:54

Pokud to budeš skládat ze dvou kolejnic, musíš mít dobře obrobené dosedací plochy, aby se ti to nekřížilo. To tě vyjde draho.

Použij jednu kolejnici velikosti 50 a máš to samonosné. Šroub tam ale dej trpézový.
Prodává to Rexroth i Hiwin. Když si to pohlídáš, objevuje se to občas na bazoších.
https://www.hiwin.cz/cz/produkty/linear ... nice-wer-r
zverodoktor

4. 3. 2025, 4:01

Ahoj,
neponáhľaj sa a hrab Bazoš a ak máš kde tak nejaký kovošrot. Kedysi tie lineáry boli vzácnosť, dnes na tom jazdia aj dvere na električke. Kdejakí lovci pokladov ich často predávajú na bazári ale zase zo záujmom to také terno nieje, ľahko zjednáš cenu. Len tak náhodne máš taký hotový polotovar tu:
https://elektro.bazos.sk/inzerat/173972 ... a-1-os.php

A podobné sa objavujú na bazároch stále, ten treba hľadať. Druhá vec je, že keď budeš trpezlivý, objavujú sa aj tie čínske malé frézky za rozumnú cenu. má to aké také vreteno a výsuvnú pinolu. Aj keď to tiež nieje nejaké terno, oproti vrtačke to bude mercedes.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
MarosD

4. 3. 2025, 5:29

Aj som si myslel, ze by bol problem s usadenim.

Ta Cina je si myslite zla? V podstate to splnuje vsetko a to druhe je uz aj hotovy vyrobok. Iba upevnit na zakladnu. Ma to vsetko na prvy pohlad. Len ma zaujima, ze v com vidi Vase skusenejsie oko slabinu.

Dam aj podrobnejsie:

●Model: M-SXG5080
●Ballscrew type: SFU1605 (Screw Diameter 16mm, Pitch 5mm,the screw rod rotates once and the panel moves 5mm)
●Ballscrew accuracy: C7 level
●Effective stroke: 300mm
●Total length: Effective stroke+85mm
●Mobile panel size: 50*80mm
●Guide diameter: 12mm
●Guide Type: 2*MGN12R
●Slider Type: 2*MGN12H
●Horizontal load: Max 50KG
●Vertical load: Max 20KG
●Maximum speed: 500mm/s
●Ballscrew Repeat positioning accuracy: 0.02-0.03mm
●Ballscrew and linear rail material: Carbon steel and bearing steel
●Base plate material: Aluminium alloy
vedenie2.jpg
Bazos budem pozerat!
zverodoktor

4. 3. 2025, 5:46

Ahoj,
jednak bez ďalšej výstuhy to asi samotné bude málo tuhé na ohyb a druhá vec je, že guličková skrutka nieje samosvorná, teda nebude ti to dobre držať polohu. Pri zaťažení vozíka ju pomerne ľahko sily pretlačia (pootočia). To čo si sem dal je polohovadlo, je presné, ale neráta sa s nejakými väčšími axiálnymi silami. Treba použiť trapézovú skrutku alebo treba nejaký typ aretácie. Tuším tam na oske aj nejaká je, ale príde mi to na frézku trochu nepraktické. Ale možno je to len o zvyku
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
Odpovědět

Zpět na „konvenční frézky“