mam sustruh MN80 a CNC 3040 frezku pre gravirovanie, plosne spoje a nejake drobnosti.
Potrebujem nieco silnejsie, pretoze na tej 3040 napriklad trva vyroba panela s dierami z AL, ktory ma rozmery cca 180x60 cez 1.5 hodiny (musim brat najviac po 0.4mm a pomaly posuv, inac to utrhnem. Frezku mam 1.2mm na obrys a 0.6 na gravirovanie). Ked je panel hruby 3mm, tak sa zabavim aj viac 3h. Ked mi nastroj utrne, som o to dlhsie smutny.
Sem-tam potrebujem zrazit hranu, spravit zapustenie nahrubo, pripadne drazku. Hlavne plast, fiber, hlinik, mosadz. Ocel nie.
Pre tento ucel som ziskal stojanovu vrtacku zadarmo. Drbkal som sa s nou zopar hodin, posobila pomerne robustne, ale bola hrdzava, zatuhnuta. Ked som ju rozbehal, tak hriadel v pinole mi hadze 0.06 mm

Ako by ste poriesili moju situaciu Vy? Kupit lepsiu stojanovu vrtacku, krizovy stol a zverak, alebo:
Vyuzit XY posuvy MN80, miesto drziaku na noze zverak a na sane miesto konika ukotvit prisposobenu skrinu vrtacky.
Bolo by to super, pretoze v pracovni zas nemam tolko miesta na dalsi stroj. Jednym dychom dodavam, ze nerad by som si zas znicil sustruh nejakymi frezovacimi silami, na ktore nie je stavany.
Dakujem za rady,
Maros