Soustružení a Mach 4...

Diskuze o softvéru MACH od tvůrců Artsoft všech verzí: dotazy, programování, skripty, poznatky atd...
Odpovědět
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

12. 3. 2025, 4:24

Pánové, dalo by se to tak shrnout?

1. **AXBB s Mach4 a CSS**:
- **AXBB** s **Mach4** skutečně nepodporuje nativně řízení otáček na základě zpětné vazby z enkodéru pro CSS nebo G32. To znamená, že **Mach4 nemá přímý přístup k reálným otáčkám vřetena** prostřednictvím enkodéru na AXBB.
- **CSS** v Mach4 funguje na základě výpočtu, který je spojený s **průměrem obrobku (X osa)** a požadovanou **povrchovou rychlostí**, což není závislé na enkodéru. Takže i když máte enkodér připojený k AXBB, Mach4 **nevyužívá jeho zpětnou vazbu** k řízení otáček vřetena. **CSS funguje pouze na základě výpočtů**.

2. **G32 a CSS ve Fusion 360**:
- **Fusion 360** vytvoří G-code, který obsahuje příkaz **G32** pro závitování, a **Mach4** tento příkaz spustí, protože Mach4 rozumí G32 pro závitování. K tomu použije **CSS**, což je funkce řízení otáček vřetena podle průměru obrobku a požadované povrchové rychlosti.
- Ačkoliv **Mach4 nemá zpětnou vazbu z enkodéru**, skript CSS stále funguje na základě **výpočtů Mach4** a přepočítává otáčky podle aktuálního průměru obrobku a nastavené povrchové rychlosti.

3. **Rozdíl mezi Mach4 a LinuxCNC (Mesa)**:
- **LinuxCNC s Mesou** má plnou podporu zpětné vazby z enkodéru, což znamená, že dokáže **monitorovat reálné otáčky vřetena** a **detekovat chyby polohy** (např. pokud nůž zalomí nebo motor nedosahuje požadovaných otáček). Tato zpětná vazba umožňuje **ochranu proti chybám** při soustružení a v případě, že otáčky neodpovídají požadavkům, systém **zastaví proces a vyhlásí chybu**.
- **Mach4 s AXBB** bohužel tuto ochranu nemá, protože **AXBB neposkytuje zpětnou vazbu o otáčkách v reálném čase** pro Mach4. Pokud se tedy vřeteno zpomalí nebo se objeví jiný problém (např. závitování na nízkých otáčkách), **Mach4 nebude mít způsob, jak detekovat tuto chybu**.

### Shrnutí:
- **Mach4** s **AXBB** používá **CSS** a **G32** na základě výpočtu průměru obrobku a požadované povrchové rychlosti. Nezáleží na zpětné vazbě z enkodéru, protože Mach4 tuto zpětnou vazbu **nevyužívá**.
- **LinuxCNC s Mesou** využívá **zpětnou vazbu z enkodéru**, což mu umožňuje **detekovat chyby polohy** (např. při selhání motoru nebo když otáčky neodpovídají požadavkům), což **Mach4 nedokáže**.

Pokud vám nevadí tento rozdíl a **CSS** bude fungovat dle očekávání v Mach4 (i bez zpětné vazby z enkodéru), pak to bude fungovat podle plánu. Pokud však hledáte **vyšší úroveň ochrany** proti problémům s výkonem motoru nebo chybám polohy, pak by **LinuxCNC** s **Mesou** mohl být lepší volbou, protože má plnou podporu pro řízení otáček vřetena na základě enkodéru a detekci chyb.

Díky
zz912

13. 3. 2025, 10:09

Shrnutí:

komerční Mach
+ tvůrce Machu a elektroniky pro Mach se snaží dělat své produkty uživatelsky přívětivé
- je potřeba se smířit s tím co tvůrce Machu a elektroniky pro Mach vytvořil.

Open Source LinuxCNC
-(+) klade se důraz na univerzálnost. stavebnicovost nad uživatelskou přívětivostí
+ vždy se vylížete z většiny problému

Zrovna ovládání vřetena si v LCNC píšu vždy sám (nepoužívám na ně konfigurátor), protože těch možností hardware, jaké se Ti můžou potkat je skoro nekonečno. (Enkodery, resolvery, karty, sběrnice, drivery...) Každopádně s LCNC z připojitelného hardware vždy vymáčkneš maximum, protože si poskládáš řídící systém na míru. V tomto mají ostatní výrobci smůlu. Buď to jejich produkt nebude umět vůbec, nebo to bude uživatelsky přívětivé, ale bude to kompatibilní jen s omezeným hardwarem, nebo to bude umět všechno, ale bude to drahé a složité.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

13. 3. 2025, 11:36

No, jenže to bych musel být alespoň trochu znalý problematiky. Bohužel Linux nedám. Už se to párkrát řešílo, že je to prý jednoduché, ale pak z toho lezou nějaké šílené slovíčka, které mi nic neříkají. Já zvládnu maximálne zadat číslo pinu do nějakého polička. Na víc si netroufám. Takže potřebuji "hotové řešení", tedy částečně. Ale díky za tip.
zz912

13. 3. 2025, 11:46

Zkus si spočítat, kolik tisíc si už vrazil do neLinuxivých technologií a kolik času si jim věnoval. Možná už by se ti vyplatilo si od někoho udělat integraci LCNC na klíč a pak si ji upravovat dle potřeb.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

13. 3. 2025, 12:24

Popravdě moc jsem do toho nevrazil. Mám stále to, co jsem koupil na začátku. Nic jsem neměnil. Času to zabralo tolik, co instalace a asi dva tři problémy, které ale nesouvisely se samotnám Machem, takže vlastně jsem moc času nastratil.

Nikdy jsem neviděl instalací a "rozchození" Linuxu, jen vždy poslouchám, že to půl roku ladili a tak dále, což mně děsí. Já potřebuji dělat a ne ladit. Ale jak říkám, nevěřím si v tom, že bych to zvládal a u toho Machu alespoň vím, kde co je. A tak to je vše od znova, obrazovka, ladění... Ne, děkuji.

Spíše bych se vrátol k tomu UCCNC. Já ten Mach mám taky proto, že mám vlastní obrazovky již hotové a funguje to tak jach chci.

JEN NEUMÍ ZÁVITOVAT S ENKODEREM.

Nicméně mojo otázka zněla jinak.
Díky
Odpovědět

Zpět na „MACH všech verzí“