výroba frézky
Potřeboval bych trochu poradit. Chci si postavyt CNC frůzku a ted stojím před rozhodnutím zda koupit a předělat hotovou frézku (konkrétně mám vybráno od Siegu SX4 http://www.siegind.com/product.php?id=78 ) a nebo si ji udělat od základu, rám bych svařil z železných jeklů (třeba 200x200x8), nechal vyžíhat a pak pořebné plochy nechal přefrézovat/přebrousit. Na stůl bych použil litinový s T drážky, možná se bude moct koupit jako náhradní díl k frézkám od BOW. Jako vedení bych použil kuličkové vedení od TEA techniku LinRace, velikost jsem myslel tak 25, možná i větší. Nyní by mě zajímalo zda je možné toto vedení použít nebo zda je to nesmysl. Nebo je nutné mít takové vedení jako je na orig. frézách? Rád bych aby to bylo tuhé a mohl na tom frézovat stejně tak jak na videu od Gravosu http://www.gravos.cz/m3k260.htm
děkuji za rady
děkuji za rady
Záleží kolik peněz a času do toho chceš investovat. Ty strojky od Gravosu jsou v nejlepším poměru cena výkon. Když se budeš chtít dostat na jejich úroveň, tak ve výsledku nejspíš zaplatíš více, než když ten stroj u nich koupíš.
Na druhou stranu stavba CNC je sama o sobě koníčkem a je na tobě dobře uvážit, co ti to přinese a jakou cestou se vydáš. Zda koupíš hotový stroj na kterém budeš provozovat hobby nebo i profi činost, nebo zda strávíš desítky i stovky hodin studiem a stavbou CNC s nejistým výsledkem.
Na druhou stranu stavba CNC je sama o sobě koníčkem a je na tobě dobře uvážit, co ti to přinese a jakou cestou se vydáš. Zda koupíš hotový stroj na kterém budeš provozovat hobby nebo i profi činost, nebo zda strávíš desítky i stovky hodin studiem a stavbou CNC s nejistým výsledkem.
mě jde nyní především o to zda je možné použít kuličkové vední Linrace pro toto použití, a nebo je to nesmysl pro toto použití. Co se týká ceny tak bude rozhodně o hodně nižší než na hotovém stroji, ted jsem spočítal vedeni Linrace:
12x vozík
kolejnice 2x 1000mm
kolejnice 4x 500mm
je cena ve velikosti 30 okolo 15000,- ve velikosti 25 okolo 13000,
kuličkový šrouby a matice s domky pr. 25 od Iselu (opracované konce) okolo 15000,-
motory a drivery co tam má gravos cca.9000,- já bych dal asi silnější, bude větší
to je celkem okolo 39000,-
vřeteno teknomotor 24000ot/0.73W cca12000
pak ty jekly a nějaké drobnosti
12x vozík
kolejnice 2x 1000mm
kolejnice 4x 500mm
kuličkový šrouby a matice s domky pr. 25 od Iselu (opracované konce) okolo 15000,-
motory a drivery co tam má gravos cca.9000,- já bych dal asi silnější, bude větší
-
- Kontaktovat uživatele:
Jen malej dotaz. Kolik stojí ta SX4?
1970USDkamilpetrjansta píše:Jen malej dotaz. Kolik stojí ta SX4?
mas to pekne naplanováno, ale rekl bych, ze ty drobnosti prave tvori druhou polovinu ceny..aspon u mych projektu to tak vetsinou byva:-(..tamhle si nechas neco vyfrezovat jinde neco svarit, elektro, kabely a ve finale treba 300 hodin prace..ale ten pocit je k nezaplaceni, ze??
tak já jsem si jednu větší frezku už postavil, takže tak trochu vím co to obnáší.Paik píše:mas to pekne naplanováno, ale rekl bych, ze ty drobnosti prave tvori druhou polovinu ceny..aspon u mych projektu to tak vetsinou byva:-(..tamhle si nechas neco vyfrezovat jinde neco svarit, elektro, kabely a ve finale treba 300 hodin prace..ale ten pocit je k nezaplaceni, ze??
Ten pocit je samozřejmě příjemný když mohu říct na otázku "kde jsi to koupil" (a podobné ) to jsem si postavil sám a jak se na to pěkně kouká když to samo pracuje

-
- Kontaktovat uživatele:
Já si myslím, že pokud už máš nějaké zkušenosti s cnc
a máš přístup k obrábění za rozumné ceny tak jednoznačně
nejlevněji vyjde ta předělávka SX4. Samozřejmě je to o tom
k čemu je přístup a za jaké ceny. Když vezmu ceník Gravosu
tak by neměl být problém se dostat mnohem níž, ale je to o tom, že
při stejné kvalitě si nepočítáš obchodní marži a svůj čas.
To vedení je podle mě použitelné, ale zamyslel bych se nad tím jestli tam nenechat originál kluzné ( plno předělávek které jsou na netu to tak má ),
na druhou stranu kuličkové vedení je jen k dobru.
Jen ještě jedna rada: Než do toho začneš cpát peníze udělej si podrobné
kalkulace, rozmysli si co opravdu od toho stroje očekáváš, protože někdy zdánlivé drobnosti můžou stát hodně peněz.
a máš přístup k obrábění za rozumné ceny tak jednoznačně
nejlevněji vyjde ta předělávka SX4. Samozřejmě je to o tom
k čemu je přístup a za jaké ceny. Když vezmu ceník Gravosu
tak by neměl být problém se dostat mnohem níž, ale je to o tom, že
při stejné kvalitě si nepočítáš obchodní marži a svůj čas.
To vedení je podle mě použitelné, ale zamyslel bych se nad tím jestli tam nenechat originál kluzné ( plno předělávek které jsou na netu to tak má ),
Jen ještě jedna rada: Než do toho začneš cpát peníze udělej si podrobné
kalkulace, rozmysli si co opravdu od toho stroje očekáváš, protože někdy zdánlivé drobnosti můžou stát hodně peněz.
o to mi právě jde, když koupim frézku na předělávku, tak samozřejmě nechám to orig kluzné vedení, když ji budu stavět celou, použiji kuličkové vedení Linrace, ale už nedokážu posoudit jaké to vedení je pro funkčnost lepší, to kluzné nebo kuličkové? Velikost 30 toho vedení je myslím už velice robusní na to aby něco zvládlokamilpetrjansta píše:To vedení je podle mě použitelné, ale zamyslel bych se nad tím jestli tam nenechat originál kluzné ( plno předělávek které jsou na netu to tak má ),
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
vasa píše:mě jde nyní především o to zda je možné použít kuličkové vední Linrace pro toto použití, a nebo je to nesmysl pro toto použití. Co se týká ceny tak bude rozhodně o hodně nižší než na hotovém stroji, ted jsem spočítal vedeni Linrace:
12x vozík
kolejnice 2x 1000mm
kolejnice 4x 500mm
ta cena za vedení je asi na jednu osu ne, dát v 25mm za 3 osy jen 13k je celkem dost málo

Snad už bude brzo ATC
http://www.kovohejduk.websnadno.cz/
http://www.kovohejduk.websnadno.cz/
velikost 25kovohemil píše:vasa píše:mě jde nyní především o to zda je možné použít kuličkové vední Linrace pro toto použití, a nebo je to nesmysl pro toto použití. Co se týká ceny tak bude rozhodně o hodně nižší než na hotovém stroji, ted jsem spočítal vedeni Linrace:
12x vozík
kolejnice 2x 1000mm
kolejnice 4x 500mm
ta cena za vedení je asi na jednu osu ne, dát v 25mm za 3 osy jen 13k je celkem dost málo![]()
vozík přírubový krátký 550,-
1m kolejnice 1600,-
velikost 30
vozík přírubový krátký 710,-
1m kolejnice 1870,-
-
- Kontaktovat uživatele:
Ty vozíky jsou nějaké moc levné. Cena kolejnic je tak normální, ale
já když kupoval v TEA techniku vozíky tak cena nešla pod 2000,-Kč/ks.
Víš určitě, že se nespletli.
tenhle ceník mi poslalkamilpetrjansta píše:Ty vozíky jsou nějaké moc levné. Cena kolejnic je tak normální, ale
-
- Kontaktovat uživatele:
No tak za nové to jsou dost dobré ceny.