Doporučte malou CNC frézku na AL - vysoké otáčky, ATC
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Píšu za kolegu (vyrábí mj. modely lokomotiv H0 - www.techimage.cz). Řeší CNC frézku na AL formy do malého vstřikolisu. Stávající frézka má tyto nedostatky - krokové motory s rizikem výpadku kroků, backlash na kuličkáčích několik setin, absence ATC. Dále je k dispozici Haas VF2, což je kanón na vrabce, a 10.000 ot/min je zoufale málo.
Požadavky na stroj:
- Rozjezdy: X×Y stačí 350×200 mm, Z stačí 100 mm
- Pohony: serva + přesné kuličkové šrouby
- Obráběný materiál: dural
- Průměr nástroje: stačí do 8 mm
- Otáčky: alespoň 20.000 ot/min
- Přesnost max 0.01 mm (často se frézuje mikronástrojema až 0,2 mm)
- A pokud možno ATC, nebo alespoň ruční výměna kuželů, aby nebylo třeba každý nástroj znovu délkově měřit
- Není třeba krytování stroje, nebude se obrábět s emulzí, maximálně ethanolová mlha
Lze něco takového koupit, nebo bude třeba začít stavět? A pokud je tu někdo, kdo je schopen takový stroj postavit na míru, tak se prosím ozvěte. Díky.
DATRON samozřejmě známe, ale to je cenově úplně mimo, naše přestava je řádově půl milionu.
Při hledání často narážíme na to, že jakmile to má ATC, tak je to velkoplošný CNC router spíše na dřevo. A běžná obráběcí centra nemají dostatečné otáčky. Jo a samozřejmě se nebavím o čínských strouhátkách z plechu nebo ITEMu a s Kressem. Jde nám o přesný tuhý stroj pro profesionální použití.
Požadavky na stroj:
- Rozjezdy: X×Y stačí 350×200 mm, Z stačí 100 mm
- Pohony: serva + přesné kuličkové šrouby
- Obráběný materiál: dural
- Průměr nástroje: stačí do 8 mm
- Otáčky: alespoň 20.000 ot/min
- Přesnost max 0.01 mm (často se frézuje mikronástrojema až 0,2 mm)
- A pokud možno ATC, nebo alespoň ruční výměna kuželů, aby nebylo třeba každý nástroj znovu délkově měřit
- Není třeba krytování stroje, nebude se obrábět s emulzí, maximálně ethanolová mlha
Lze něco takového koupit, nebo bude třeba začít stavět? A pokud je tu někdo, kdo je schopen takový stroj postavit na míru, tak se prosím ozvěte. Díky.
DATRON samozřejmě známe, ale to je cenově úplně mimo, naše přestava je řádově půl milionu.
Při hledání často narážíme na to, že jakmile to má ATC, tak je to velkoplošný CNC router spíše na dřevo. A běžná obráběcí centra nemají dostatečné otáčky. Jo a samozřejmě se nebavím o čínských strouhátkách z plechu nebo ITEMu a s Kressem. Jde nám o přesný tuhý stroj pro profesionální použití.
Petr Spáčil
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
neco ted budu prestavovat, ma to luxusni parametry a do zadani se asi vejdu
presnost by mela byt okolo 0.0001mm
linearni motory, pravitka, jezdi to po vzduchovem polstari, vreteno 80 000 ot.
laserove mereni nastroju
atc zasobnik na 200 nastroju
a urcite se vejdu do ceny toho haase
laserove mereni nastroju
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Tady na fóru je luboš a on prodává stroje od brotheru. Staré, na repas.
My jsme jeden dříve vzali. Udělali mu totální generálku a je to fakt mašina na všechno.
24 000 ot. ale zároveň zvládne hrubovat ocel 16mm rychloposuvovou frézou.
Pro vaše potřeby by se dal sehnat motor na 30 000 ot. a do originálního vřetena (na bt30) akorát dáte keramická ložiska (protože originálně ty stroje byly dimenzované na nižší otáčky).
Ale pro vás pokud je repas náročný a hlavní problém u haase jsou otáčky, tak bych to řešil zrychlovacím držákem. Vyjde to ve finále nejlevněji. A co vím tak haas podporuje automatickou výměnu těch zrychlovacích držáků.
My jsme jeden dříve vzali. Udělali mu totální generálku a je to fakt mašina na všechno.
Pro vaše potřeby by se dal sehnat motor na 30 000 ot. a do originálního vřetena (na bt30) akorát dáte keramická ložiska (protože originálně ty stroje byly dimenzované na nižší otáčky).
Ale pro vás pokud je repas náročný a hlavní problém u haase jsou otáčky, tak bych to řešil zrychlovacím držákem. Vyjde to ve finále nejlevněji. A co vím tak haas podporuje automatickou výměnu těch zrychlovacích držáků.
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
Kamodel.cz
Mach4
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Díky, to bude jistě parádní mašina, ale pro nás už trochu overkillrobokop píše: ↑27. 9. 2025, 5:24 neco ted budu prestavovat, ma to luxusni parametry a do zadani se asi vejdu
laserove mereni nastroju

Petr Spáčil
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Komplet repasi časově nedáváme, potřebujeme pokud možno hotové řešení.Lukas_2 píše: ↑27. 9. 2025, 8:13 Tady na fóru je luboš a on prodává stroje od brotheru. Staré, na repas.
Zrychlovací hlavička by asi šla, ale pro využití ATC bysme jich museli mít několik, a ona to asi nebude láce... Kolik to tak stojí na SK40? Na první dobrou jsem nic nenašel.
Petr Spáčil
Snažil jsem se najít originál haas zrychlovač, ale nenašel. Mám pocit že jsem ho dříve viděl na youtube, na kanále haas že to představovali. Ale možná se mi to plete. Tak to se omlouvám.
Každopádně haas nabízí úhlové držáky podporující automatickou výměnu. tak možná zkusit se zeptat nějakého dealera jestli dělají i speed increaser. Ten princip používání je identický.
Jinak jsem něco našel, ovšem i na aliexpress za to chtějí docela dost peněz a většinou max do 20 000 ot.
Teď když jsem si udělal krátký research tak bych doporučil spíš tu přestavbu (sám speed increaser nepoužívám.
500 000 je docela realistický budget na to dát dohromady dobrý stroj.
Jen jestli mohu poradit (jako někdo kdo má ty repasované stroje 3 (a na dalším zrovna pracuju)) tak bych se určitě postavil za repas staršího cnc (než aby jste si objednali u někoho stavbu "namíru"). Rozhodně ten výsledek v případě repasu bude stát za to (hlavně díky toho že počítáte s realistickým rozpočtem).
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
Kamodel.cz
Mach4
Kdybych byl na Tvém místě, tak do Haasu nešel. Při případné poruše je to jak se starým luxiusním ojetým autem plným elektroniky. Prostě budeš solit, solit, solit.
Sám bych nešel do CNC od "někoho". Doporučoval jsem CNC od Pipíka.
Nevím, zda si troufneš na retrofit sám a hlavně je otázka, jestli se chceš do toho pouštět. Za mě je to nejlepší cesta. To co vlastníš, je opravdu "Tvoje" a v případě problému opravíš stejně jako starého Favorita.
Jestli se budeš bavit s Pipíkem, tak se ho zeptej, jestli by do retrofitu Brothera šel. Ten by se mu mohl vlézt do dílny. Taky jsem jednoho Brothera dělal, ale už na to nemám čas.
Sám bych nešel do CNC od "někoho". Doporučoval jsem CNC od Pipíka.
Nevím, zda si troufneš na retrofit sám a hlavně je otázka, jestli se chceš do toho pouštět. Za mě je to nejlepší cesta. To co vlastníš, je opravdu "Tvoje" a v případě problému opravíš stejně jako starého Favorita.
Jestli se budeš bavit s Pipíkem, tak se ho zeptej, jestli by do retrofitu Brothera šel. Ten by se mu mohl vlézt do dílny. Taky jsem jednoho Brothera dělal, ale už na to nemám čas.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
zz912.webnode.cz
Tady je Brother, co jsem dělal já:
viewtopic.php?t=42907
A Brothery ještě dělá Ladis
viewtopic.php?t=38384
A zde od Lukiho:
viewtopic.php?p=461977&hilit=Brother#p461977
viewtopic.php?t=42907
A Brothery ještě dělá Ladis
viewtopic.php?t=38384
A zde od Lukiho:
viewtopic.php?p=461977&hilit=Brother#p461977
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
zz912.webnode.cz
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Ty Brothery jsou zajímavý, jedno z mála opravdu malých obráběcích center. Pochopil jsem správně, že excelují především v rychlosti výměny nástroje? (což ale není věc, která by nás trápila). Trápí nás otáčky, kolik na tom TC-201 apod. reálně točíte?
Dále asi vynikají v univerzálnosti, že to zvládne hrubování 16-kou i šolichání 0,4-kou, ale za cenu opravdu malých rozjezdů XY.
Nadhodím to na "vrchním velení", zatím díky
Dále asi vynikají v univerzálnosti, že to zvládne hrubování 16-kou i šolichání 0,4-kou, ale za cenu opravdu malých rozjezdů XY.
Nadhodím to na "vrchním velení", zatím díky

Petr Spáčil
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
ja ho tocim 10 000
mozna by snesl vic ale mam origo menic ktery je takto
16 max do duralu protoze tuhost to moc nema
ocel opravdu solichame
na tu formarinu to patrne bude chtit udelat repas sroubua, linearu a loziska vretena
vsechny tyhle stary brothery maji nalitano
takze dukladne zmerit a posoudit - skoro jiste bude potreba neco z toho udelat, mozna vse
mozna by snesl vic ale mam origo menic ktery je takto
16 max do duralu protoze tuhost to moc nema
ocel opravdu solichame
na tu formarinu to patrne bude chtit udelat repas sroubua, linearu a loziska vretena
vsechny tyhle stary brothery maji nalitano
takze dukladne zmerit a posoudit - skoro jiste bude potreba neco z toho udelat, mozna vse
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Díky. Zatím frézujeme max. 6-kou nástrojem, takže pohoda. A bavím se pouze o duralu, na ocel máme toho Haase. Při případné repasi Brothera samozřejmě předpokládám, že výměna kuličkových šroubů by byl základ. Ale vypadá to, že kámen úrazu budou ty otáčky, potřebujeme minimálně 18.000, raději více (protože ve formařině se samozřejmě často chodí malým nástrojem do ostrých koutů, pomalu, úběr nula nula nic, a jsou to programy na X hodin, pak to zkusíš na lisu, není to ono, tak formu upravuješ, a letí den za dnem a furt z tebe nepadají použitelné výlisky
)

Petr Spáčil