TB6560

Odpovědět
audiman

19. 5. 2010, 9:38

Čau, je možné že už se to zde na fóru řešilo, ale nemůžu nic najít, tak zakládám nové téma, chci se zeptat jestli má někdo zkušenosti z driverem na základě obvodu TB6560 ( klasika na e-bay - 3osy, 4 osy ). Jde mi hlavně o MAXIMÁLNÍ TRVALÝ výstupní proud, díval jsem se do datasheetu a vypadá to na 3A, ale nejsem si jistej mají u toho jakýsi označení ještě. Jedná se hlavně o to aby snesl trvale 3A při 24V. Budu rád za jakoukoli radu díky
GMAN

23. 6. 2010, 11:27

Já z něj tahám 3,3A při napětí 34V, ale snižuji proud při stojícím motoru. FUnguje dobře.. Doporučuji provozovat na vyšším napětí než 24V, dosáhneš tak vyšších otáček, rozdíl 10V je opravdu znatelný.
3A by měl vydržet v pohodě, jen se celkem hřeje, doporučuju nasadit chladič i při experimentování :-)
Pro úplnost, nepoužívám driver z ebay, ale navrhoval jsem si svůj vlastní. S driverem z ebay nemám zkušenosti.
ferguson

23. 6. 2010, 3:36

ako znizujes prud pri zastavenom motore? ma to TB v sebe zabudovane, alebo si to Ty nejako poriesil? Toto ma zaujalo...
Diky
GMAN

23. 6. 2010, 6:27

TB6560 má dva vstupy, kterými nastavuješ kroutící moment neboli procentuální hodnotu maximálního proudu(myslím,že se jmenují TQ1 a TQ2). Můžeš nastavit 100%, 75%, 50%, 25%. Udělal jsem jednoduchý monostabilní klopný obvod který sleduje signály step, pokud signál step tiká, obvod se pořád resetuje a nic se neděje, pokud přestane tikat, obvod se překlopí do stabilního stavu a přepne proud ze 100% na 50%. Sem jsem nahrál schéma http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?t=387 ... c&start=30
Šlo by to udělat jednodušeji, ale použil jsem součástky, co jsem měl po ruce :-)
Kilovolt
Sponzor fora

23. 6. 2010, 6:58

Myslím,že na snižování proudu při stojícím motoru jsou určeny vstupy DCY1 a DCY2-teda aspoň tak jsem to vyčet z datasheetu.KV
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
GMAN

23. 6. 2010, 8:21

Vstupy DCY jsou pro nastavení Decay módu (fast, slow, mixed), což je když to řeknu laicky: Jak rychle se má nastavovat proud na požadovanou hodnotu, hlavně v případě, kdy je proud vyšší než požadovaný. Slow decay - tranzistory H můstku se zavřou a proud se nechá snížit vybíjením přes ochranné diody. Fast decay - H můstek připojí na cívku napětí opačné polarity, toto napětí působí proti tekoucímu proudu, čímž se jeho hodnota sníží rychleji. Fast decay je rychlejší, ale za to má vyšší energetické ztráty a obvod se potom víc hřeje. Kompromisem je mixed decay, kde se napřed řídí pomocí slow decay a když do nějaké pevně dané doby proud nedosáhne požadované hodnoty, přepne se do režimu fast decay.
Vstupy pro nastavení procentuální hodnoty maximálního proudu jsou opravdu TQ1 a TQ2
ferguson

23. 6. 2010, 8:28

tak to je paradicka 8) dakujem
a nieco v obrazkovej podobe by nebolo? *.brd ani *.sch nemam ako otvorit. :cry:
GMAN

24. 6. 2010, 8:44

Tady to je. Těmito hradli tvaruju vstupní signál, jedno mi zbylo, tak jsem ho použil sem. Tranzistor T2 lze použít buď PNP nebo NPN, v závislosti na tom, jestli je signál STEP invertovaný nebo ne, dobré je, že mají tyto tranzistory stejně rozmístěné vstupy, takže pokud si někdo není jistý, lze osadit jedním a když nefunguje, tak se vymění za druhý typ :-) Dále u tranzistoru Q2 stačí osadit jednu ze dvou větví, buď jen rezistor R12 a nebo LEDku s předřadným odporem, která bude signalizovat, je-li proud 100% nebo ne
Přílohy
snizovani_proudu.jpg
Kilovolt
Sponzor fora

24. 6. 2010, 9:11

GMAN píše:Vstupy pro nastavení procentuální hodnoty maximálního proudu jsou opravdu TQ1 a TQ2
O TQ1 a TQ2 jsem se nepřel-těmi se určuje proud v procentech proudu nastaveného rezistory na vstupech NFA a NFB-ovšem jak při stojícím motoru, tak při běžícím.S těmi decay vstupy jsem si nebyl jistý (moje english nejni nejlepší),ale z grafů jsem vyčetl,že ten proud jak stoupá na max úroveň (rezistory),pak klesá (v datasheetu úroveň RNF).Toho jsem chtěl využít. Jinak za každý vysvětlení děkuji.KV
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“