Mikrobodovací raznice

JHP

20. 5. 2010, 5:38

Ahojte rád bych vás poprosil o pomoc se zprovozněním mikrobodovací raznice. Raznice sama o sobě se zdá funkční ale :) chybí jí ovládací jednotka a řídící elektronika :) V raznici jsou použity motorky : MINEBEA 17PM-K302 ty jsem proměřil a zdají se ok
Má představa je že koupím drivery, zdroj a vše budu řídit pomocí mach 3
Soupis materiálu : Driver M325
Oddělovací deska : CNC-IO-Board V24
Napájecí zdroj PS 100 / 24

Zajímá mě zda věci které chci objednat budou schopné raznici řídit.
Dále zda je šťastné rozhodnutí použít MACH3 momentálně nemám představu čím řídit samotné mikroudery

Za všechny odpovědi předem děkuji s pozdravem Pepa
Přílohy
DSC01091.JPG
JHP

20. 5. 2010, 5:59

Notak lidi je to jak CNC má to 2 osy 2 motory koncáky akorát to místo obrábění razí znaky potřebuji vědět zda drivery jso schopné řídit moturky jak jsem koukal na mach3 tak by v něm neměl bejt problém razit pomocí raznice znaky do plechu.
Nikdy jsem to nezapojoval máte někdo jakékoliv skušenosti s tímto driverem popřípadě s motůrky písněte mi sem za veškeré info budu vděčný nechci koupit zajíce v pytli díky pepa
ferguson

20. 5. 2010, 7:42

myslim, ze by to malo ist spolu. nenasiel som nejaky problem. ak sa mylim, opravte ma niekto. jedine co neviem, ako MACH bude zapinat/vypinat to klepanie.
tiez som si chcel postavit takuto masinku, ale nemal som tu "raziacu jednotku".
JHP

21. 5. 2010, 5:17

Díky to rád sliším počkám do pondělí jestli se ještě někdo ozve a pak to koupím. Napadlo mě že mach3 by podle nějakeho kodu mohl spinat vystup na pneumaticky ventyl který obsluhuje samotnou razící hlavu.
Budu razit datum do plechu tudíž potřebuji aby začal spínat na začátku čísla na jeho konci přestal razit na začátku dalšího začal atd......
Pokud máte někdo nápad jak to ražení řídit dejte vědět dík pepa
rawen
Sponzor fora

21. 5. 2010, 5:53

Jestli je ta razící hlava udělána tak, že na signál (zapnutí elektriky) začne klepat a po vypnutí přestane, není nic jednoduššího, než ji ovládat relátkem, které v MACHu zapíná a vypíná vřeteno nebo chlazení.

Pokud se ale ovládá každý úder jednotlivě, tak potěš... Vlatně teda stejný princip, MACH sepne relé a bude tam muset být další elektronika vytvářející ty pulzy.

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Mambo

21. 5. 2010, 7:11

Ty pulzy by mohl generovat i mach pres vretenovy vystup ne ? Mam dojem ze dokazal ridit vreteno pres dir a step tak vyuzit step vystup.
sidonie

21. 5. 2010, 7:13

Mikroúder je většinou ovládán pneumaticky = regulace vzduchu, který tvoří jednotlivé údery + jejich síla (tlak vzduchu). Pokud je regulace součástí stroje, není již nic jednoduššího než ji ovládat přes relé a některé jdou ovládat přímo, mají vše v sobě.
JHP

21. 5. 2010, 7:13

říkal jsem si jestli mach umí spínat output třeba 100x za vteřinu začal by na začátku číslice a skončil na konci přejel by na začátek další číslice atd....
Pokud ne budu muset sehnat nejaký pulzní generátor a ten spínat machem
Umíte někdo napsat program do mach3 tak aby každých cca 0,2mm sepnul output ???
Dík Pepa
Mad_BOXs

21. 5. 2010, 7:25

Možná na to špatně koukám, ale není náhodou ta hlava pneumatická? Tedy, přivedu stlačený vzduch do hlavice a ona se rozkmitá, princip pneumatického kladiva? Potom by počet úderů na 1mm dráhy, byl odvislý od rychlosti posuvu....
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
JHP

21. 5. 2010, 8:22

hlava je pneumatická a je v ní pružina která tlačí proti hrotu. V praxi to funguje tak že ventil pustí vzduch (signál na ventilu =1) z hlavy se vyseune hrot.Po přerušení přívodu vzduchu (signál na ventilu =0) pružina zatlačí hrot zpět do hlavy. Podle toho kolikrát ventyl sepne dojde k pohybu hrotu hlavy z toho vyplívá že potřebuji nečím řídit ventyl který je na 24 V a sepnout ho třeba 10 x za sec ale pouze pokud razím číslici ne pri přejezdu mezi nimi.

pomocí spínání toho vřetena by to možná šlo nevíte kolikrát je to schopno sepnout za sec
Budu si muset nainstalovat mach3 a začít laborovat vyděl jsem ho 1 x v životě a je to pro mne velká neznámá
Je možné si to v Machu3 nasimulovat ???
Za reakce děkuji pepa
Mad_BOXs

21. 5. 2010, 8:46

Tomu se mi nechce věřit, že by to stíhal el. ventil 1/10s už jen kvůli rychlosti plnění válce a jeho odfouknutí. Vzduch je mizerné medium na takto rychlé reakce. Tohle dokáže jen hydraulika a to ještě silně omezeně. Máš to fyzicky doma?
Není to spíš kovorytecká hlava? To by pak tomu tvému popisu odpovídalo.
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
JHP

21. 5. 2010, 10:08

Všem se omlouvám a děkuji uživateli Mad_BOXs (nějak mě tato možnost vubec nenapadla) měl jsi pravdu jehla se rozkmitá sama pokud je připojen vzduch a příjde signál na ventil.
Takže bude stačit pakud sepne ventil na začátku ražení číslice a skončí na konci číslice atd........
Dík Pepa

Ted již by neměl bít problém to spínat pomocí toho vřetena jak se již někdo zmínil
Mad_BOXs

21. 5. 2010, 10:22

:wink: OK
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Obal

22. 5. 2010, 6:11

Čaute borci.
Tento smer bodového značenia riešim aj Ja. Avšak pohon raziaceho hrotu mi tvorí silný el.magnet. Nemám to ešte oživené. Predpokladám však ,že raziaci hrot udre vždy len raz pri log 1. To znamená ho musím riadiť tzv. ako laser avšak omnoho pomalšie. Mám predstavu ,že týmto spôsobom vygravírujem obrázkový raster premenený na čiernu a bielu. Biely bod bude rýchly jeden mikroúder.
To je zatiaľ iba moja teória ako by to mohlo fungovať.
JHP

22. 5. 2010, 9:57

Ahoj přiblž mi prosím ten elektromagnetický pohon razícího hrotu hoď sem nějakou fotku nebo odkaz docela mě to zajímá nějak si to neumím představit. Jaká je frekvence uderu a jeho síla ??
Co vrací hrot zpět pružinka ??
Zajímalo by mě jak mohutné je provedení přemíšlím o konstrukci malého cnc ze starého mikroskopu s rycí hlavou a tohle by se mohlo hodit :)
Zdar Pepa
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“