BUA16A - pokus o GO
voľné pokračovanie vlákna "čím to ovládať"
viewtopic.php?t=48625
brúska je bez hydraulickej skrine, ktorá stála bokom. Ja som ju tak už kúpil. Amputácia prebehla dávno v minulosti. začal som čistením. brúsne vreteno a pracovný vreteník sa točia. ostatné posuvy fungovali v manuálnom režime. tu je vidieť miesto, kde odfikli rúrky, odcvikli káble a hotovo... Dobrá správa je, že pod stolo ostal piest posuvu stolu, ventil na prepínanie smeru aj piest na pridávanie do záberu. zlá správa je, že za roky nečinnosti je z toho jedna zatuhnutá kocka. na plochách vedenia stolu je vidieť zbytky zaškrabania, ale aj zbytky brúsnej pasty z brúsenia...čistenia je stále dosť.
celé je to ako ježko v klietke, ale hlavné veci už mám vybraté von z tela. teraz by som rád vybral ovládacie kolesá s prevodmi, zatiaľ sa bránia. celé to je asi zkolíkované, ale z kolíkov vidím len nedokonale zagitovaný závit.
ďalšia vec je demontáž "točne" brúsneho vreteníku s prísuvom.
tu by sa mi hodila dokumentácia, nech dačo nepototo...
viewtopic.php?t=48625
brúska je bez hydraulickej skrine, ktorá stála bokom. Ja som ju tak už kúpil. Amputácia prebehla dávno v minulosti. začal som čistením. brúsne vreteno a pracovný vreteník sa točia. ostatné posuvy fungovali v manuálnom režime. tu je vidieť miesto, kde odfikli rúrky, odcvikli káble a hotovo... Dobrá správa je, že pod stolo ostal piest posuvu stolu, ventil na prepínanie smeru aj piest na pridávanie do záberu. zlá správa je, že za roky nečinnosti je z toho jedna zatuhnutá kocka. na plochách vedenia stolu je vidieť zbytky zaškrabania, ale aj zbytky brúsnej pasty z brúsenia...čistenia je stále dosť.
celé je to ako ježko v klietke, ale hlavné veci už mám vybraté von z tela. teraz by som rád vybral ovládacie kolesá s prevodmi, zatiaľ sa bránia. celé to je asi zkolíkované, ale z kolíkov vidím len nedokonale zagitovaný závit.
ďalšia vec je demontáž "točne" brúsneho vreteníku s prísuvom.
tu by sa mi hodila dokumentácia, nech dačo nepototo...
-
Sancho Panza
"točnu" sundáš tak, že úplně odmontíš ty čtyři uzavřený matice (jsou vždy po dvojici vedle toho kulatýho stolu pro brusný vřeteník - nahoře na tý točně). Pak odpojíš vymezováníá vůle (závaží a nebo pružina, bývaly, pokud si pamatuju dvě verze) - to je uvnitř toho fundamentu - pčístupná pod tím deklem z boku. nejsem u mašiny, takže to píšu popaměti.Tím se uvolní celá horní část a tu pak za pootáčení sem a tam po té točně nadzvedneš - stáhneš z těch čtyřech šroubů, co jsi z nich sundal ty matice. Je to na na přesném průměru, takže to obvykle jde dost blbě - protože to bude totálně zas..... - usadama z hydrolu - protože jsi tam neměl ten přední gumový (původně kožený) "jazyk" co to má zepředu krejt. Prostě pootáčet tam a zpátky a tahat nahoru. Tím sundáš stůl pro brusný vřeteník, celé valivé vedení včetně hřebenu, dole na fundamentu akorát zústane ten střed - tj. pastorek zabírající do hřebenu a pak dole v fundamentu to šnekový kolo, co do něj zabírá ten šnek - poháněná zepředu kolem a zezadu válcem odskoku hydrauliky. Je třeba dát pozor, protože jakmile to nadzvedneš z toho pastorku, tak se uvolní pojezd té nejhornější "desky" (s drážkama, co na ní je pak utažený brusný vřeteník) a samozřejmě to je volný a bude to v rámci zdvihu vedení jezdit tam a zpátky po těch kuličkách vedení - takže bacha ať ti to nevyjede a bacha na ruce a prsty. Pak rozebereš to valivý vedení - sundáš boční a čelní plechy, povolíš šrouby vymezování vůle a stul z toho spodku vysuneš (tím, že to není v tom pastorku, tak to už jde). Opět, bude to zoufale zas., je třeba se připravit na to, že to vedení bude mít zk. dráhy, takže někdo kdo není tlachal (je to schopen přesně přebrousit) bude muset ty lišty přebrousit, kuličky dáš nový. Až to budeš mít dole, tak můžeš si vytáhnout (obvykle není nuitný) ten náboj s šnekovým kolem dole a pastorkem nahoře, ale pokud bude zasr. pouze ten pastorek a nebudou v tom žádný vůle, tak bych akorát vyčistil pastorek. Co bude špatný budeš muset opravit, protože přesnost je daná celym tímto uzlem a hlavně musí to být naprosto čistý a pak namazaný. Složitý to není, píšu to po paměti, rozebraný (kvůli čištění) jsme to měli tak před třemi až pěti lety.
Ten pohon stolu s mikroposuvem - k tomu potřebuješ sestavu, to samý pro ruční a automatiku přísuvu - to je dost složitý a bez výkresu budeš naprosto hluchej pes. Pokud to někdo nějak fatálně nezk., tak to bude stačit vyčistit. Vřeteníky (oba) - ty budou na totální demontáž a vyčištění a pak je budeš muset seřídit, to teď nemá smysl řešit. Hlavně nezkoušet brusný vřeteník v zas. stavu na motor - jakmile ho přidřeš, tak je zásadní problém, vřeteno je nitridovaný. Takže rozebrat, perfektně vyčistit, pečlivě seřídit vůle, nalejt správný olej (je to háklivý), opatrně zaběhnout a zkontrolovat oteplení. Spouští se to zásadně na několkrát, ťukancema do spínače, nikdy NE najednou. Co ale vidím jako dost fatální problém, je to, že je přidřený vedení stolu - protože ty kapsy byly bez oleje a možná se ani netočily ty mazací kladky. Stav podle fotek neodhadnu, když bude nejhůř, tak to budeš muset nechat přebrousit (vedení na stole a vedení na fundamentu). Stul (horní deska) bude mít vyjetou přední hranu do lavoru - od koníku - to je vždy nepříjemný - buď ohoblovat nebo opět nechat opatrně přebrousit. Shora to bude podobný, ale míň (horní plochu) uvidíš (jak to je vyjetý), ale to bývá menší problém. Co je rovnou na předělání, tak je ten řemenový pohon unášecí desky pracovního vřeteníku - to je čistý peklo, netáhne to (na žádný 16), my to kdysi předělali, máme tam pokud si pamatuju nový řemenice na 3x vedle sebe kulatý Habasit pr. 6 - místo toho původního plochého a od té doby o tom nevím. Ten habasit tady nemá smysl řešit - jedině v poště - ale jsme soběstační, protože máme habasit na spoustě mašin, pro mě je to nutný rutinní spotřebák, kdy si svařím co potřebuju.
Co se týče dokumentace, nevidím v tom problém (teda kromě času) , pokusím se udělat maximum a dát link do pošty.
Ten pohon stolu s mikroposuvem - k tomu potřebuješ sestavu, to samý pro ruční a automatiku přísuvu - to je dost složitý a bez výkresu budeš naprosto hluchej pes. Pokud to někdo nějak fatálně nezk., tak to bude stačit vyčistit. Vřeteníky (oba) - ty budou na totální demontáž a vyčištění a pak je budeš muset seřídit, to teď nemá smysl řešit. Hlavně nezkoušet brusný vřeteník v zas. stavu na motor - jakmile ho přidřeš, tak je zásadní problém, vřeteno je nitridovaný. Takže rozebrat, perfektně vyčistit, pečlivě seřídit vůle, nalejt správný olej (je to háklivý), opatrně zaběhnout a zkontrolovat oteplení. Spouští se to zásadně na několkrát, ťukancema do spínače, nikdy NE najednou. Co ale vidím jako dost fatální problém, je to, že je přidřený vedení stolu - protože ty kapsy byly bez oleje a možná se ani netočily ty mazací kladky. Stav podle fotek neodhadnu, když bude nejhůř, tak to budeš muset nechat přebrousit (vedení na stole a vedení na fundamentu). Stul (horní deska) bude mít vyjetou přední hranu do lavoru - od koníku - to je vždy nepříjemný - buď ohoblovat nebo opět nechat opatrně přebrousit. Shora to bude podobný, ale míň (horní plochu) uvidíš (jak to je vyjetý), ale to bývá menší problém. Co je rovnou na předělání, tak je ten řemenový pohon unášecí desky pracovního vřeteníku - to je čistý peklo, netáhne to (na žádný 16), my to kdysi předělali, máme tam pokud si pamatuju nový řemenice na 3x vedle sebe kulatý Habasit pr. 6 - místo toho původního plochého a od té doby o tom nevím. Ten habasit tady nemá smysl řešit - jedině v poště - ale jsme soběstační, protože máme habasit na spoustě mašin, pro mě je to nutný rutinní spotřebák, kdy si svařím co potřebuju.
Co se týče dokumentace, nevidím v tom problém (teda kromě času) , pokusím se udělat maximum a dát link do pošty.
Naposledy upravil(a) Sancho Panza dne 9. 1. 2026, 4:25, celkem upraveno 1 x.
-
Sancho Panza
koukám na mašinu - tak jsem si to pamatoval správně - k tomu odpojení kompenzace vůle v přískoku (obecně celé vůle v pohonu šnek/šnekové kolo/ pastorek/ hřeben) se dostneš uvnitř fundamentu - sundáš ten boční plechový kryt na pravé straně (v mezeře mezi mašinou a bývalou hydraulikou) a pod ním to péro (nebo závaží - ale mám pocit že tam je pružina ) vyhákneš z toho řetězu. Ten pak jde přes kladku nahoře (v spodní části té "točny") no a když má volný ten dolní konec, tak to celý (tu točnu a stůl na valivém vedení) lze sundat nahoru - ten řetez se vytáhne z tý díry v fundamentu pod tou točnou. To valivý vedení si už přesně nepamatuju - ale mám pocit, že se nedá v složeným stavu dostat zespodu k šroubům, co drží pohyblivý nastavitelný pravítko, takže se to musí udělat stejně jako třeba na Agathonu SL150 nebo čemkoli, kde se nemůže k šroubům lišty a jsou tada ty šrouby nastavené tak "akorát" - povolit odtlačovací (vymezení vůle v vedení) šrouby pravítka - tu řadu vpravo, celý horní pojezd pak oťukat z boku dřevem (velkým, a rozumně - aby se uvolnilo předpnutí v valivým vedení - prostě velivé elementy byly volné - neodvalovaly se) - stačí i jenom o stovku až desetinu - prostě tolik, aby se pak daly ty plechový klece včetně koulí vytáhnout z pravítek dozadu nebo dopředu (to uvidíš, nepamatuju si, kam to jde líp). No a jakmile jsou elementy venku, tak už jde ta horní deska (stůl) včetně hřebene a horních vedení už sundat nahoru z tý točny - se to rozpadne na točnu (spodek) s spodníma vedeníma a kladkou pro řetez kompenzace a na horní stůl pro brusný vřeteník s horníma lištama vedení a hřebenem. Vyjet jednoduše s tím stolem mám pocit nejde, protože vadil mám pocit hřeben něbo něco jinýho - ale to už si nepamatuju a uvidíš to sám - buď to půjde volně vysunout a nebo když bude něco vadit, tak viz výše. Zpětná montáž je pak jednoduchá, protože už budeš vidět jak je to udělaný. Vedení je nutné ideálně vyčistit, koule dej rovnou nový, předepnutí bylo tuším tak 0.005 až stovka - nenastavuje se to zrovna moc dobře.
Prostě musí to být předeplý, ale co nejmíň a absolutně bez vůle. Namazaný to máme myslím lds 18 - protože se mi nechtělo
jít pro jinou pixlu. Vepředu pak musíš dát do pořádku ten "jazyk" - tu gumu - aby Ti to neprášilo do vedení a nesvinilo se.
Prostě musí to být předeplý, ale co nejmíň a absolutně bez vůle. Namazaný to máme myslím lds 18 - protože se mi nechtělo
Nakoniec som sa ku brúske dostal aj dnes. celá točňa bola zabetónovaná, nehýbali s ňou snáď 100 rokov.
neponohlo poklepanie, ani páka, ani wdčko. začal som demontáž od hora. ľavé vedenie má skrutky prístupné zhora, to som vytiahol prvé. na pravej strane miesto presných guličiek ostali len "hlinené" gramorky. po demontáži sa ukázalo, že celé vedenie asi budem musieť vymeniť. minimálne prebrúsiť a dať väčšie guličky. aby som mohol zhodiť vrch, musel ísť dolu ešte hrebeň. po odľahčení som sa oprel do tej točne. 4 skrutky + predĺžené matice a improvizovaný sťahovák bol na svete. postupne som to vytlačil nahor. točňa aj so stolom je už dolu. ten základ na pohľad celkom fajn. síce tam je množstvo brúsneho kalu a tiekla tam emulzia, ale nie je to zlé. ešte by som mal vytiahnuť ten piest, len sa mu nechce. ale počas demontáže točne sa mi uvolnili nejaké časti v prevodovke prísunu do záberu a už sa hýbe skoro všetky páčky a točítka. pokračovanie v pondelok...
neponohlo poklepanie, ani páka, ani wdčko. začal som demontáž od hora. ľavé vedenie má skrutky prístupné zhora, to som vytiahol prvé. na pravej strane miesto presných guličiek ostali len "hlinené" gramorky. po demontáži sa ukázalo, že celé vedenie asi budem musieť vymeniť. minimálne prebrúsiť a dať väčšie guličky. aby som mohol zhodiť vrch, musel ísť dolu ešte hrebeň. po odľahčení som sa oprel do tej točne. 4 skrutky + predĺžené matice a improvizovaný sťahovák bol na svete. postupne som to vytlačil nahor. točňa aj so stolom je už dolu. ten základ na pohľad celkom fajn. síce tam je množstvo brúsneho kalu a tiekla tam emulzia, ale nie je to zlé. ešte by som mal vytiahnuť ten piest, len sa mu nechce. ale počas demontáže točne sa mi uvolnili nejaké časti v prevodovke prísunu do záberu a už sa hýbe skoro všetky páčky a točítka. pokračovanie v pondelok...
premýšľam ako sa dá zhodnotiť stav toho vedenia. položiť na stôl pravítko (napr. sinusovú 300ku) a zmerať hodinkami v 2 smeroch?Sancho Panza píše: ↑8. 1. 2026, 7:54 Co ale vidím jako dost fatální problém, je to, že je přidřený vedení stolu - protože ty kapsy byly bez oleje a možná se ani netočily ty mazací kladky. Stav podle fotek neodhadnu, když bude nejhůř, tak to budeš muset nechat přebrousit (vedení na stole a vedení na fundamentu). Stul (horní deska) bude mít vyjetou přední hranu do lavoru - od koníku - to je vždy nepříjemný - buď ohoblovat nebo opět nechat opatrně přebrousit. Shora to bude podobný, ale míň (horní plochu) uvidíš (jak to je vyjetý), ale to bývá menší problém.
vyčistené to viac menej je. chcem strhnúť hrany na záderi a môžem to spraviť.
otázka je, či mi to napovie o skutočnom stave vedenia.
No když to vidím, nejsem si jistej jestli nebylo lepší ji dát do šrotu a koupit lepší kus...
třeba https://stroje.bazos.cz/inzerat/2111122 ... bua-16.php s tím že samo nemusí být v lepším stavu
třeba https://stroje.bazos.cz/inzerat/2111122 ... bua-16.php s tím že samo nemusí být v lepším stavu
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
-
Sancho Panza
Hodnota té "lepší"r4cv píše: ↑9. 1. 2026, 5:16premýšľam ako sa dá zhodnotiť stav toho vedenia. položiť na stôl pravítko (napr. sinusovú 300ku) a zmerať hodinkami v 2 smeroch?Sancho Panza píše: ↑8. 1. 2026, 7:54 Co ale vidím jako dost fatální problém, je to, že je přidřený vedení stolu - protože ty kapsy byly bez oleje a možná se ani netočily ty mazací kladky. Stav podle fotek neodhadnu, když bude nejhůř, tak to budeš muset nechat přebrousit (vedení na stole a vedení na fundamentu). Stul (horní deska) bude mít vyjetou přední hranu do lavoru - od koníku - to je vždy nepříjemný - buď ohoblovat nebo opět nechat opatrně přebrousit. Shora to bude podobný, ale míň (horní plochu) uvidíš (jak to je vyjetý), ale to bývá menší problém.
otázka je, či mi to napovie o skutočnom stave vedenia.
Proti tomu je ta Tvoje (podle fotek) absolutní Rolls Royce.
To valivý vedení není žádný složitý - v nouze nejvyšší ho uděláš celý nový - ale to řeš až jako poslední.
V tomto případě (ten Tvůj kus byl teda taky dost dobře napadený kutilem) je třeba zjistit, jestli to, co by bylo pro Tebe z hlediska opravitelnosti neřešitelné, je v pořádku a nebo ne.
Důležitý jsou obě vřetena, ne, že by se nedaly udělat nový, ale cena by byla strašná.
Takže - brusné musí mít průměry do ložisek perfektní (a nebo dolapovatelné - tj ne už opravované - malé - protože pak bude nitridace pryč) - vytáhni ho, nezk. ty bronzový futra (povolíš je, aby byla větší vůle, pak ho vytáhneš - nemůžeš to tahat ven v nastaveném stavu - protože ty plochy nikdy nejsou ideálně válcové - vždy to má nějaký i nepatrný kužel - patvar). To samý s pracovním vřeteníkem - opět musí být dobrý vřeteno (teda pokud bys brousil pouze v hrotech, tak ani to ne - protože pak je zaaretovaný a točí se pouze unašecí deska). Podle mě ale hrotovka, co se na ní nedá brousit s živým vřetenem, jako by nebyla. Obvykle bývá brusný vřeteník daleko víc dobitý než pracovní.
Až to kuchneš, tak to změř (průměry do ložisek) a pak teprve má smysl řešit, co s tím - pokud by byly v xxxxx obě vřetena, tak to podle mě nemá ekonomický smysl se s tím patlat.
To vedení stolu - to podle fotky nepoznám - ale zdá se mi, že v něm bylo brusivo a to je prostě problém - pak by se to muselo přehoblovat (přefrézovat) a doškrabat. Nám (mě) to když jsem potřeboval dělali známí kdysi v strakonicích, ale tam je to podle mě už neřešitelné - nikdo tam nic z mašin nedělá.
Jakmile to vedení nebude rovný, tak nenabrousíš válec - bude to furt kopírovat ten patvar zmršenýho vedení.
Na začiatku som asi mal povedať, že táto brúska má nahradiť "brúsenie na guľato" na nástrojovej NUA25.
dôvodov je viac: má to chladenie, má to väčší kotúč, má to väčšiu vzdialenosť medzi hrotmi...
na skutočnej brúske som asi v živote nerobil, preto brúsenie na tisíciny nepožadujem, lebo ho neviem ani zmerať. hlavná náplň bude prebrúsenie opotrebených plôch na opravné rozmery na zvislých čapoch, rotory dynama, rotory štartéru a pod.
samozrejme, ak sa mi podarí ju dať do dobrého stavu, tak možno nájdem aj iné využitie. ale čap L250 v IT5 brúsiť určite nemienim. na to sú iný machri. väčšina tých plôch má dĺžku do 30mm, zvislý čap má cca 80, ale funkčné sú len konce.
určite sú aj brúsky v lepšom stave, táto bola za hubičku a hlavne sa mi páčila, že je kompaktná (lebo jej ufikli tú bočnú skriňu)
u mňa sa mašiny často presúvajú a kompaktnosť je výhoda. chytím ju paleťákom a hodím ju do kúta alebo vedlajšej dielne.
Sancho - najprv to umyjem a zmeriam, podľa toho uvidím aký veľký ten bubon na vedení je.
brúsny vreteník som jemne skúsil pred demontážou a zdal sa v použiteľnom stave. s ohľadom na zložitosť a zodpovednosť nastavenia ložísk po prípadnej demontáži, asi to skúsim najprv len vyčistiť.
dôvodov je viac: má to chladenie, má to väčší kotúč, má to väčšiu vzdialenosť medzi hrotmi...
na skutočnej brúske som asi v živote nerobil, preto brúsenie na tisíciny nepožadujem, lebo ho neviem ani zmerať. hlavná náplň bude prebrúsenie opotrebených plôch na opravné rozmery na zvislých čapoch, rotory dynama, rotory štartéru a pod.
samozrejme, ak sa mi podarí ju dať do dobrého stavu, tak možno nájdem aj iné využitie. ale čap L250 v IT5 brúsiť určite nemienim. na to sú iný machri. väčšina tých plôch má dĺžku do 30mm, zvislý čap má cca 80, ale funkčné sú len konce.
určite sú aj brúsky v lepšom stave, táto bola za hubičku a hlavne sa mi páčila, že je kompaktná (lebo jej ufikli tú bočnú skriňu)
u mňa sa mašiny často presúvajú a kompaktnosť je výhoda. chytím ju paleťákom a hodím ju do kúta alebo vedlajšej dielne.
Sancho - najprv to umyjem a zmeriam, podľa toho uvidím aký veľký ten bubon na vedení je.
brúsny vreteník som jemne skúsil pred demontážou a zdal sa v použiteľnom stave. s ohľadom na zložitosť a zodpovednosť nastavenia ložísk po prípadnej demontáži, asi to skúsim najprv len vyčistiť.
není to zadarmo , ale má tu dost návodů : https://stroje.bazos.cz/inzerat/2128745 ... ruskam.php
doporučuju nekupovatpacka píše: ↑9. 1. 2026, 7:09 není to zadarmo , ale má tu dost návodů : https://stroje.bazos.cz/inzerat/2128745 ... ruskam.php
má od něj právě návod na BUA16
výkresy jsou nekompletní a absolutně nečitelné jediné číslo
r4cv: nebudu ti to ani scanovat...protože to je tragedie...možná schema elektro a hydrauliky, vřeteno....jinak absolutně k prdu na učel repasu
mám brusku kompletně rozebranou, přebroušený stůl, opravený koník, dál sem se nedostal....já mám teda to kuličkové vedení jak nové....mužu oměřit pro učel vyroby polotovaru atd. Pouze mám manualní brusku s ručním posuvem a hydraulickým přísuvem
Masso, stroje všemožný, autoservis, amatérské závody Nissan GTR
-
jergus.balaz
- Kontaktovat uživatele:
Nechytej me za slovo, vzal jsem prvni z bazoseSancho Panza píše: ↑9. 1. 2026, 6:31Hodnota té "lepší"r4cv píše: ↑9. 1. 2026, 5:16premýšľam ako sa dá zhodnotiť stav toho vedenia. položiť na stôl pravítko (napr. sinusovú 300ku) a zmerať hodinkami v 2 smeroch?Sancho Panza píše: ↑8. 1. 2026, 7:54 Co ale vidím jako dost fatální problém, je to, že je přidřený vedení stolu - protože ty kapsy byly bez oleje a možná se ani netočily ty mazací kladky. Stav podle fotek neodhadnu, když bude nejhůř, tak to budeš muset nechat přebrousit (vedení na stole a vedení na fundamentu). Stul (horní deska) bude mít vyjetou přední hranu do lavoru - od koníku - to je vždy nepříjemný - buď ohoblovat nebo opět nechat opatrně přebrousit. Shora to bude podobný, ale míň (horní plochu) uvidíš (jak to je vyjetý), ale to bývá menší problém.
otázka je, či mi to napovie o skutočnom stave vedenia.brusky je tak cca 2kč/kg mínus náklady na transport do pece - protože nějaký kxxxxt, na to místo původního originál brusného vřeteníku nabastlil
tu komunistickou suportovou brusku - a živě si dokážu představit, jak bude vypadat ten zbytek, když to obsluhoval ten censored, co to takhle dokázal doxxxxx......
Proti tomu je ta Tvoje (podle fotek) absolutní Rolls Royce.
To valivý vedení není žádný složitý - v nouze nejvyšší ho uděláš celý nový - ale to řeš až jako poslední.
V tomto případě (ten Tvůj kus byl teda taky dost dobře napadený kutilem) je třeba zjistit, jestli to, co by bylo pro Tebe z hlediska opravitelnosti neřešitelné, je v pořádku a nebo ne.
Důležitý jsou obě vřetena, ne, že by se nedaly udělat nový, ale cena by byla strašná.
Takže - brusné musí mít průměry do ložisek perfektní (a nebo dolapovatelné - tj ne už opravované - malé - protože pak bude nitridace pryč) - vytáhni ho, nezk. ty bronzový futra (povolíš je, aby byla větší vůle, pak ho vytáhneš - nemůžeš to tahat ven v nastaveném stavu - protože ty plochy nikdy nejsou ideálně válcové - vždy to má nějaký i nepatrný kužel - patvar). To samý s pracovním vřeteníkem - opět musí být dobrý vřeteno (teda pokud bys brousil pouze v hrotech, tak ani to ne - protože pak je zaaretovaný a točí se pouze unašecí deska). Podle mě ale hrotovka, co se na ní nedá brousit s živým vřetenem, jako by nebyla. Obvykle bývá brusný vřeteník daleko víc dobitý než pracovní.
Až to kuchneš, tak to změř (průměry do ložisek) a pak teprve má smysl řešit, co s tím - pokud by byly v xxxxx obě vřetena, tak to podle mě nemá ekonomický smysl se s tím patlat.
To vedení stolu - to podle fotky nepoznám - ale zdá se mi, že v něm bylo brusivo a to je prostě problém - pak by se to muselo přehoblovat (přefrézovat) a doškrabat. Nám (mě) to když jsem potřeboval dělali známí kdysi v strakonicích, ale tam je to podle mě už neřešitelné - nikdo tam nic z mašin nedělá.
Jakmile to vedení nebude rovný, tak nenabrousíš válec - bude to furt kopírovat ten patvar zmršenýho vedení.
Je jich dost, furt si myslim ze koupě levné v tomhle stavu bez hydrauliky je prostě oser
https://stroje.bazos.cz/inzerat/2119034 ... rotova.php
https://stroje.bazos.cz/inzerat/2117696 ... -po-go.php
https://stroje.bazos.cz/inzerat/2116863 ... bua-16.php
Neplati to u strojku kterych se vyskytuje jak šafránu
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz