Frezka 6T10

Vse o konvencnich frezkach, ne o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
karol.net

31. 5. 2026, 8:47

Dobry den, chcem sa opytat, ci nemate niekto skusenosti s frezkami typu 6T10. Zaujima ma spolahlivost, presnost stroja, celkova spokojnost, ale aj bezne zavady, nedostatky. Dakujem.
dpkl

1. 6. 2026, 7:36

Ja mám 6T80 a spokojnosť až na malý priestor medzi stolom a hlavou.
4squares4

1. 6. 2026, 8:45

Je o něco menší než klasika FA3, ale za mě maximální spokojenost. Původně jsem plánoval FN40, ale náhoda tomu chtěla, že se skoro za barákem prodával tento stroj v téměř perfektním stavu, tak jsem do ní šel a nelituju. Jediné co mě překvapilo byla vůle 0,05 mm v pinole, což tam vzhledem ke stavu muselo být od výroby, ale na vrtání je to celkem jedno a při frézování ji mám stejně zaaretovanou. Kupoval jsem ji někdy 2018 a pracuji na ní víkendově a zatím jsem narazil jen na jeden spíš srandovní problém, kdy se uvolnila chladící vrtulka na motoru a dělalo to nahodile randál, jak když řadíš za chodu, tak to mě poprvé trošku vyděsilo. Jediné co si zaslouží trošku upravit je centrální mazání XY vedení, protože z výroby to moc neřeší rozdílný tlak u jednotlivých mazacích bodů, tak pokud chceš promazat všechny prvky, vyleje se hodně oleje bokem. Nejvíc na ní používám stopkové tvrdokovové frézy, ale na větší plochy mám 63 mm frézu s osmiúhelníkovými plátky a to bere taky pěkně. Vzhledem k vertikálnímu provedení dříve nebo později narazíš na problém, že se ti obrobek nevleze mezi stůl a vřeteno, ale to je už bohužel neduh této koncepce. K přesnosti, pokud najdeš okopírovaný manuál s předávacím protkolem, tak si můžeš udělat hrubou představu, jak vypadá IDEÁLNÍ stav, pak ale pochopitelně záleží, v jakém stavu bude ten konkrétní stroj, který budeš kupovat... a v neposlední řadě taky kdo točí kličkama :).
karol.net

3. 6. 2026, 8:16

pekne dakujem za nazory a postrehy
Odpovědět

Zpět na „konvenční frézky“