Chtěl jsem použít čtyřsloupovou konstrukci .......... začal jsem u čtyř tyčí o průměru 60mm a desek tloušťky 60mm o rozměru 300x500mm, ale podle výpočtů se to kroutí jako had. Tak jsem přidal ........ čtyři tyče 80mm, desku zesílil na 100mm a zmenšíl na 300x450mm............. pořád je to špatný.
Dalším krokem byl pokus o zesílení pomocí žeber a stejně to pořád není ono.
Tak bych měl pár dotazů:
1) když udělám ty desky hodně žebrované, tak už to bude nutně znamenat odlévání z nějakého pořádného matroše (frézování z bloku by bylo moc drahé, svařování těžko realizovatelné a vzhledem k těm silám bych tomu ani moc nevěřil) Kde se dá zajistit odlévání z nějakého pořádného materiálu (normální litina stačit nebude) a s jakým materiálem můžu počítat (potřebuju něco dosadit do výpočtů a podle toho to navrhnout) ? Ta deska bude vážit přes 100kg
2) neznáte někdo podobný lis: půdorys cca 300x450 síla 200 tun? Něco pro okouknutí, abych tak moc netápal. Nehledám 200 tunovku co váží 5 tun, ale 200 tunovku, co váží tak 500 kg

Možná jsem mimo s tou čtyřsloupovou konstrukcí, ale připadala mi nejvhodnější, na nic lepšího jsem zatím nepřišel.