OT: lis

prichy

21. 7. 2007, 3:18

Clovek se dostane k ruznym vecem, ja mam soucasne dobe nasledujici ukol:
vyrobit lis na premekcene PVC (hmota uz je hotova), takze jde je o to hmotu "zamknout" do vyhrivaneho valce a z toho tlacit do forem.
To cele by melo byt vice nez levne :-D.
Zbastlil jsem nasledujici zalezitost (viz obrazek), ale mam problemy.
Pokud forma obsahuje vice dulku na vylisek, nestacim do ni rucne natlacit dostatecne mnozstvi a hmota zatuhne v polovine vylisku.
Pokud vyrobim formu na jeden vylisek vysledky jsou uchazejici....ovsem i tade je problem v plneni.....pokud se jedna o clenitejsi povrch uzavre se mi napr v polovine vylisku vzduch. bublina.

Pokud jste nekdo o teto problematice nekde nekdy neco videli, pomozte prosim odkazem ci dokonce scripty (navrh forem apod.).

To same plati o lisu na plasty.....zatim jsem sehnal par odkazu, ale jsou to tak velike stroje, ze si netroufam ani se zeptat na cenu :-D (navic je vetsinou o stroje, kde se sipe z jedne strany granulat a zdruhe strany vypadavaji vyrobky.....coz nepotrebuji.

Jinak k moji konstrukci.....predstavuju si nasledujici zmeny.
Udelat posuvny stul na formy.
Topne valce tak prichytit pevne na nejaky ram.
pisty pohanet pres lin. posuv a sroub. (zde nedokazu odhadnout zda by stacila nejaky kaleny trapez??? mam strach, aby to nejaky cas vydrzelo.

Budu rad za kazdou reakci.....klidne kritizujte, jak rika muj kolega, jsem jenom blbej elektrikar, tak podle toho vypadaji me konstrukce :-D

For QNX: nekde jsem cetl, ze jsi se pokousel snad o lis na nejake strely....jak to dopadlo?? (jestli to ovsem neni jen shoda nicku)
Přílohy
cele valce jsou pouze na pruzine a pisty se tlaci rucne!!! s jedni pistem a jednim "dulkem" ve forme to fungovalo celkem slusne.....
cele valce jsou pouze na pruzine a pisty se tlaci rucne!!! s jedni pistem a jednim "dulkem" ve forme to fungovalo celkem slusne.....
Prichy
QNX
Kontaktovat uživatele:

21. 7. 2007, 9:22

Jo, to jsem byl já. O výrobu lisu pro lisování střel jsem se zatím nepokoušel, pouze jsem si z USA objednal nějakou literaturu a software, tak to studuju. Je to určitě zajímavé, ale mám ted rozdělané jiné projekty (např přestavbu tří strojů na CNC :-), čas na to tedy zatím nemám, ale časem bych si takový jednoduchý hydraulický lis rád udělal. Uvažuju i o jeho využití jako vstřikolisu, ale spíš při tvorbě voskovových modelů pro přesné lití.
O vstřikování plastů jsem už několikrát uvažoval také, ale zatím mi přišlo výhodnější si to nechat někde odstříknout do vlastní formy, nebo to odlévat (třeba i ve vakuu) z dvousložkových hmot.
K tvému problému: Pokud ti to vytuhne moc brzo, tak máš jenom dvě možnosti :-)
1. ) zajistit pomalejší tuhnutí (menší teplota, jiná hmota)
2.) nacpat to tam rychleji. Pokud to tlačíš ručně, tak to je velice pomalé a tlak je naprosto nedostatečný. Předělal bych to na hydrauliku, nebo alespon pneumatiku.
Mrkni se třeba sem:
http://www.cnczone.com/forums/showthread.php?t=28305
prichy

21. 7. 2007, 11:20

QNX: diky, na obrazky se nedostanu, ale snad az mi zaktivuji plne konto (bo co mi to pise :-) ).

Vzduch ci kapalina.....asi mas pravdu, ale radsi bych to vymyslel jinak.....pro upresneni hmotu mam na 160 stupnu a konzistence zhruba jako epoxid pri pokojove teplote.
dost me omezuje cena zarizeni, dale prostor apod. veci.......cele to predelam, zkusim mozna sroub....pokud to nepujde, nezbude nejaka z tvych variant.
Prichy
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

22. 7. 2007, 8:17

pro zajimavos proengineer ma velmi uzitecny modul simulace rozlevani hmoty ve forme
neni problem nacist model formy doplnit o vtoky vyfuky atd.... zvolit hmotu teplotu a mnoho dalsich parametru a vypadne z toho jak bude vypadat zmetek

jestli dobre tusim tak nektere formy mivaji predehrev a nektere zase chalzeni
mozna by bylo zajimave ty formy experimentalne prohrat aby se to tolik nechladilo
pri rychlejsi praci se pak stejne budou zahrivat takze by to z casti asi ukazalo co se bude dit pri seriovce

jinak takovyto stroj jsem videl na fotce a byla tam dost velka paka kvuli sile na vytlacovacim pistu, mozna 1:10 aby se to dalo rychle vytlacit, mozna bude stacit pouze to a pro zacatek predehrati formy
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
prichy

22. 7. 2007, 9:12

robokop: jj, o necem jsem taky uvazoval, ale celkem me nenapadlo mechanicke provedeni te paky....tzn prevod kruhoveho pohybu na linearni, tak aby to bylo "male" a jednoduche.

Asi se stejne nevyhnu tomu, abych proste delal jen jeden vylisk na jedno stlaceni.

Co se tyce prikladu z praxe, zatim jsem nemel to stesti neco videt.....jen jsem nasel, ze se prodava knizka "plastic injection mold machine" nebo tak nejak se to jmenuje.
Zajimava problematika :-)
Prichy
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

22. 7. 2007, 9:58

Taky by se mi líbilo umět si udělat formu a vylisovat si vlastní výlisky :-). Nebo aspoň nechat vylisovat, ale to už by asi chtělo tu formu konstruovat v "profi" stylu, což je zcela bezpečně mimo rozsah mých znalostí :-(

Co že to přesně používáte za tu hmotu? Dá se to normálně sehnat? Jako že bych to zkusil taky...
Aleš Procháska
QNX
Kontaktovat uživatele:

22. 7. 2007, 10:37

mechanický lis není problém udělat také, těch možností jak znásobit sílu je spousta, pokud je to nějaká malá formička, tak by to snad stačilo. Na těch fotkách, které zatím nemáš možnost zobrazit je i jeden mechanický vstřikolis.
Nevím, co to odstřikuješ, jaké jsou požadavky na materiál a v jakém množství to má být, ale zvážil bych možnost využití odlévání místo vstřikování. Prototypových hmot vhodných pro tento účel je ohromná spousta určitě by se dala některá vybrat.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

22. 7. 2007, 11:02

QNX píše:mechanický lis není problém udělat také, těch možností jak znásobit sílu je spousta, pokud je to nějaká malá formička, tak by to snad stačilo. Na těch fotkách, které zatím nemáš možnost zobrazit je i jeden mechanický vstřikolis.
Nevím, co to odstřikuješ, jaké jsou požadavky na materiál a v jakém množství to má být, ale zvážil bych možnost využití odlévání místo vstřikování. Prototypových hmot vhodných pro tento účel je ohromná spousta určitě by se dala některá vybrat.
Mechanický lis bude asi to nejmenší, 1.5 tunový se zdvihem asi 10 cm a zhruba stejným vyložením se dá koupit za necelou tisícovku. Pro mně jsou větší "věda" ty formy a materiály.
Aleš Procháska
prichy

22. 7. 2007, 11:22

Upresnim, hmota je to mekcene (spis premekcene PVC) ve finale je to hmota podobna gumovym medvidkum....samozrejme se to nedoporucuje konzumovat.
Technologii liti zadavatel vyuziva na veci, kde neni treba dostat hmotu do uzkych partii vylisku.....takze proto tvorime tento lisik.
Navic je pozadavek na dvou barevne veci, coz bych litim asi tezko dosahnul.

Prave ty mechanicke zalezitosti me zajimaji, nejsem strojar, takze nemam v hlave co a jak a hlavne nejjednoduseji a ucinne navrhnout.

Co se tyce dostupnosti hmoty, verim, ze se da sehnat, ovsem spis po sudech.....jinak je to obecne praskove PVC nejake zmekcovadlo a sem tam nejaky stabilizator apod. :-D...fakt tomu nerozumim :-D
Ovsem takovy lis by se hodil i na kompozity...ty jsou dostupne v pohode, navic jsou k dipozici separatory apod. (havel composites)

Jinak samozrejme diky moc na nazory.

Na obrazky se moc tesim, snad mi to pujde.
Prichy
QNX
Kontaktovat uživatele:

22. 7. 2007, 5:17

Stále nechápu, proč to nedělat tím litím z dvousložkových hmot, tedy pokud jde o malé počty výrobků. Lze tím udělat i velice tenké stěny, některé hmoty zatékají i do velice jemných spár, pokud se to dělá ve vakuu, tak je to dobrá metoda. Dvoubarevné by to v některých případech mohlo být také. Dostupnost je různá, ale některé jsou balené třeba i po 500g, několika kg .... a pak třeba i ty soudky a sudy. Ceny se pohybují od cca 100kč/kg, často je to kolem 300-500kč/kg, ale nejaké specialní jdou i přes 1000kč/kg.
Pokud to musí být vstřikování, tak bych přesto zvolil alespon pohon pneumatickým válcem. Pokud je rozhodující cena, tak třeba i s nějakým použitým. Rychlost, přesnost i pohodlnost práce budou větší než u čistě mechanického řešení. V každém případě je potřeba si nejdříve ujasnit : Potřebný tlak pro uzavření a plnění formy, potřebnou rychlost plnění formy, objem formy, předpokládaný počet kusů a čas na výrobu jednoho kusu ....... atd. Pak se dá teprve navrhovat nějaké řešení.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

22. 7. 2007, 5:43

QNX píše:Stále nechápu, proč to nedělat tím litím z dvousložkových hmot, tedy pokud jde o malé počty výrobků. Lze tím udělat i velice tenké stěny, některé hmoty zatékají i do velice jemných spár, pokud se to dělá ve vakuu, tak je to dobrá metoda. Dvoubarevné by to v některých případech mohlo být také. Dostupnost je různá, ale některé jsou balené třeba i po 500g, několika kg .... a pak třeba i ty soudky a sudy. Ceny se pohybují od cca 100kč/kg, často je to kolem 300-500kč/kg, ale nejaké specialní jdou i přes 1000kč/kg.
Já to jednou budu muset zkusit. Vlastně zrovna teď mám jednu aplikaci kde by se mi to zatraceně hodilo, tak se třeba odhodlám. Jednou jsem ale zkoušel to lití ve vakuu a moc úspěchů jsem neměl, epoxid se mi strašlivě napěnil, nabublal skoro až do vývěvy a nikde jsem nesehnal radu co s tím.
Aleš Procháska
prichy

22. 7. 2007, 8:10

QNX: za osm hodin cca 1000 vyrobku, hmota ja danna....premekcene PVC (jde o to, ze konzistence hmoty po vychladnuti zustava "gumova").
forma by se mela plnit dvemi tryskami (dve barvy) . Objem jednoho vylisku je max 20ml.
na kolik ma byt zavrena forma? ja mam dve poloviny formy sesroubovane.

PS: nebyl by mi nekdo prosim poslat ty obrazky...nejak me tam nechteji pustit :-(
Prichy
QNX
Kontaktovat uživatele:

22. 7. 2007, 8:46

Tak 1000ks/8hod je už dost. Nevýhodou těch dvousložkových hmot je delší doba tuhnutí. Některé pro strojní zpracování tuhnou za pár minut (z toho jsme dělali třeba nárazníky pro auta), ale s těma se zase moc nedá dělat ručně. Hmoty pro ruční zpracování tuhnou za pokojové teploty většinou tak 15-45 minut, ale to už zase omezuje možný počet odlitků z jedné formy za těch 8 hodin. Požadavek na "gumovost" není problém, dokonce se u některých dá určit podle poměru i výsledný "tvrdost".
Takže pokud to má být těch 1000ks/8 hod, tak bych šel určitě do pmeumatického nebo hydraulického lisul. Sešroubování hodně zdržuje, sevření bych řešil také nějakým tím válcem, nebo alespon něčím podobným svěráku.
Tlak potřebný na sevření vypočítáš z plochy a plnicího tlaku. Ten plnicí tlak bude asi základní hodnota ze které se bude vycházet.

Jo, ještě to pěnění ve vakuu :-) bod varu některých složek za sníženého tlaku může být tak nízký, že se začnou vařit ..... a tedy pěnit. Dělat se s tím nedá nic, tyto hmoty prostě nejsou pro vakuové zpracování vhodné. Musí ze zvolit takové, které jsou pro to určené.
Přílohy
DSC00388.JPG
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

23. 7. 2007, 10:51

jeden lis, par fotek z nejakeho muzea
Přílohy
IMG_0261 (Custom).JPG
IMG_0260 (Custom).JPG
IMG_0216 (Custom).JPG
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
prichy

23. 7. 2007, 1:58

jo, tak to by mohlo fungovat!

Hmotu zmenit nemohu, vlastne potrebuju vyhrivanou zhora plnenou "injekcni strikacku".
Takze mam takovou predstavu, cele valce s tryskama budou jezdit nahoru a dolu elektricky (nebo stul, to mozna bude jednodussi z hlediska hmotnosti) a tlacit na pisty se bude pomoci hrebenu (poteboval bych zdvih tak 180mm, abych mohl vubec valce vzdy naplnit zhora novou hmotou. Zde otazka: nevideli jste, ze by se nekde prodavali hreben s ozubenym koleckem???
bude to asi to nejlevnejsi, co muhu udelat.
(v historii jsem pouzival na ohrev hmoty plechovou tubu s tryskou ponorenou v oleji, nasledne po prilozeni k forme (pres gumove tesneni) jsem klicem (nariznuta tycka- podobna otvirakum z olejovek z drivejsi doby) a fungovalo to celkem dobre...jen se s tim spatne pracovalo)

Vymena formicky by mela byt velice rychla, navic to ma dalsi vyhodu, ze se formy nebudou tolik hrat (dost mozna se bude plnit cca padesat formicek) Jedinne, co jsem zatim nevyresil je zbavit se sroubovani formy, i to by mozna slo....vytvorit pritlacna mista.

V uplnem zaveru si dovolim jednu otazku: je to nekdo kdo ma k dispozici blok duralu, do ktereho by sli "vyvrtat" valce dejme tomu 40mm v prumeru 120-130mm delky???
Prichy
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“