Pár otázek než začnu stavět ohledně tuhosti apod.

Odpovědět
pepa4
Kontaktovat uživatele:

19. 7. 2010, 11:41

Dobrý den,
3. den si pročítám tohle fórum, rozhodl jsem se postavit malou CNC frézku s minimem nákladů (jsem student), pro frézování plastů, dřeva, případně gravírování měkkých kovů(při použití silnějších krokáčů) . Viz. foto níže.
Konstrukce by byla železná možná svařenec, ale bojím se zkroucení.
Rozjezdy bych si představoval X- 500mm, Y- 300mm, Z-100mm
Přesnost 0,5mm
Vedení kuličková ložiska buď na jeklu, nebo hlazené kulatině. (nevím jaké rozměry vedení zvolit, aby bylo dostatečně tuhé)
Šrouby ze začátku metrické později trapézové.
Chtěl bych se zeptat jestli by něco takového utáhly krokáče z tiskáren případně jaké by byly reálné?
Vřeteno Dremel 300.
Vybavení mé dílny je asi "100 let" starý soustruh, nekvalitní sloupová vrtačka, COčko a kupa pilníku :D.
Předem děkuji za odpověď.
Přílohy
Předloha
Předloha
rawen
Sponzor fora

20. 7. 2010, 1:31

Ložiska na jeklu zruš, vynech, zapomeň.
Koupě (i nepodepřených) pojezdových tyčí a příslušných pouzder tě tolik finančně nezatíží, výrazně zlepší parametry a zjednoduší konstrukci. Ve výsledku ušetříš za práci s výrobou přesného uchycení těch ložisek.

Se šrouby je to podobné - k M6 a tuším M8 lze sehnat u RF-techniku vcelku slušné plastové válcové matky (náhradní díl pro Proxxony), ale jinak taky radím jít rovnou do trapézů.

Krokáče - čím "lepší" konstrukce, tím líp to bude klouzat a motory to nebudou muset páčit. Pro tuhle velikost hledej něco okolo 1Nm, staré se prodávají po stovce, dvou.

Schválně koukni na Krutorovy stránky a cncshop, kolik stojí různé díly, a jestli má cenu to šidit.

Špatný stroj tě neuspokojí, bude jen ke vzteku a ani ho dál neudáš. Dobrý ti bude dělat radost a případně půjde odprodat.

Radek
Naposledy upravil(a) rawen dne 20. 7. 2010, 6:42, celkem upraveno 1 x.
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
pepa4
Kontaktovat uživatele:

20. 7. 2010, 4:05

Máš pravdu, teď jsem koukal na ty nepodepřené tyče a není to tak hrozné, na celý stroj by to vyšlo + - na 1000,-kč (bez ložisek).
Ohledně toho závitu doma jsem našel trapézák i s matkou Tr 25x6 (snad to mám dobře doufám, že jsem nezapomněl ze školy jak se měří stoupání u Tr) :oops:
No a krokáče budu asi řešit až mi bude stát mechanika. Podle toho co jsem se dneska díval co mám doma za matroš (viz. níže) tak to bude celkem těžké :-) (tím jsem úplně zavrhnul krokáče z tiskáren).
Díky za rady :wink:
Přílohy
000_2188.jpg
Trochu jsem se pokoušel něco poskládat z toho co jsem našel doma :-)
Trochu jsem se pokoušel něco poskládat z toho co jsem našel doma :-)
pájač

20. 7. 2010, 4:55

Tak zavrhni aj ten trapézák, na tak malé CNC ti stačí priemer 14-16 mm z Teatechniku , ja mám na hodne väčšom stroji 2Nm krokáče z kopíriek a vládzu v pohode .
Nemáš CNC - nič neznamenáš.
30.01.10 pokusne spustené CNC. Neviem, ako som mohol doteraz bez neho žiť. ><((((º>
http://www.fishpol.sk
pepa4
Kontaktovat uživatele:

20. 7. 2010, 6:52

Můžu se zeptat proč bych ho měl zavrhnout? Chci tu mechaniku postavit pokud možno z toho co mám doma :wink: a plánuji železný stůl.
Já žil v domnění že v tiskárnách apod. jsou krokáče max. 0,5Nm, můžu se zeptat jak byla velká ta kopírka ze které pochází?
Děkuji
rawen
Sponzor fora

20. 7. 2010, 6:54

Nerad ti beru další "hračku", ale tenhle trapéz fakt ne. Když pominu všelijaká strojařská zdůvodnění (velká hmota k rozpohybování má velkou setrvačnost odtud špatná dynamika; větší plocha závitu = větší třecí plocha; pravděpodobnost mrtvé vůle neboli vaklání matice na trapézu...), tak pocitově by ho KM neutáhly. Fakt stačí cca 16x4.

Ty stojiny na fotce jsou moc vysoké a tenké - pokud nechceš jít do cca 10mm plocháče nebo T profilu, tak tam musíš navařit kolmé(á) žebro(a). Stejné zpevnění (minimálně) v rozích potřebuje základní stolek.

Doporučuju prohlédnout si Tron ve vlákně "Moje frézka na balzu" - tam jsou ty výztuhy krásně vidět. ANEBO koukni na stavbu Syslovy mašiny, kde jsou použity dost tuhé profily.

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
pájač

20. 7. 2010, 7:01

Vo veľkých starých laserových kopírkách sa dajú nájsť veľké krokáče . 8)
Nemáš CNC - nič neznamenáš.
30.01.10 pokusne spustené CNC. Neviem, ako som mohol doteraz bez neho žiť. ><((((º>
http://www.fishpol.sk
pepa4
Kontaktovat uživatele:

20. 7. 2010, 7:35

Rawen- tak dobrá už si mě zase přesvědčil :D
No jinak ty stojny ty nejsou nařezány na takovou délku jakou chci, zatím to bylo jen zjišťování co mám za matroš. Měly by být o + - polovinu kratší a pravděpodobně je nepoužiji. Protože navařovat na ně žebra se mi moc nechce bál bych se zkroucení a stejně by to nebylo asi ono. A co třeba profil I nebo U, myslím že nějaké to Íčko se nám válí venku(pokud ho tata nebude potřebovat na strop :D)
Ještě bych se chtěl zeptat ohledně spojení základny, protože na šroubky tam není moc materiálu tak bych to viděl na svaření, ale obávám se zkroucení. Mám je radši udělat z jeklu nebo Íčka?
Ještě bych se chtěl zeptat na kolika ložiskových pouzdrech by měl být uložen stůl a zbytek(pokud by jich bylo přes 6 tak budu nucen s fin. důvodů to udělat tak že budou po tyči jezdit valivá kuličková ložiska)? Postačovala by 16mm tyč.?

Přemýšlel jsem o koupi těchto pouzder http://www.cncshop.cz/lmh-uzavrene-kulickove-poudro a že bych na ně udělal nějakou přírubu a přivařil nebo spíše přišrouboval ke stolu on je totiž ten linearset dost drahý.

Pájač- super díky uspořádám "lov" na velké laserové kopírky :D
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“