Redukce Metric 50 -> Morse 5

Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 7. 2010, 9:10

Koupil jsem frézku FA4V a nafasoval jsem k tomu vřeteno - údajně s Morse dutinou. Po proměření jsem naznal, že nejde o Morse, ale pravděpodobně o metrický kužel 50, který je pro mě naprosto nevhodný - všechny nástroje a trny mám Morse. Dá se koupit redukce z Metric 50 na Morse 5 ? Nebo budu muset bastlit? Připadá v úvahu následující:

1) Obrousit redukci Morse6 / Morse 5. Ovšem to by byl úběr cca 6 mm :roll: Dokáže to někdo?

2) Vykutat do vřetena dutinu Morse 6, případně ISO. Toto ale považuju téměř za utopii. Je to velké a kalené, to by stálo ranec, pokud bych na to nějakého dobrodruha vůbec sehnal.
Petr Spáčil
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 7. 2010, 3:41

Redukce Me50/Mk5 na frézování je utopie :wink: Me 50 má 50mm v nejsilnějším a Mk5 nejakých 45 mm což jak sám uznáš je blbost redukce se stěnou nějakých 2,5mm.
Navíc i kdyby,tak budeš mít jen jednu,narazíš na to nějakou Mk5 věc a potřebuješ přehodit nástroj,jak bys to srážel,je to zdlouhavý a tak celkově si to nedovedu představit.
Podle mě na tak velké frézce je celkově morse a nebo metrika naprd, už by mělo být na nějaký pořádný frézování ISO aspoň 50.Za pár kačáků seženeš trnů a redukcí plnej pytel ,takže nebudeš muset furt něco vyměňovat,vyrážet a šroubovat ,ale budeš tam jen ládovat baldy a čumět jak jde práce hezky od ruky :lol:

Moje rada: sehnat vřeteno s ISO pade nebo aspoň 40 :lol: :wink: ale to je stejná utopie jako ta redukce :(

Ale ještě jak se tak dívám,tak píšeš FA4V, to je vertikálka a tam byl standartně ISO 50 kužel tak teda někde v informačním kanálu bude chybka
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
maverick

24. 7. 2010, 6:57

nějak se mi nezdá, že by na FA4V byl tenhle kužel, vždyť na FA2V, kterou jsi viděl při našem setkání je ISO 40, tak na větší by měl být asi teda ISO 50
ono se dá říct, že na většině těch ještě našich frézek byl ISO kužel, i ja na te malé mám ISO 30 (číňan by tam rval Morse :D ), ten metricnej 50 je na SV 18? jestli se nepletu

k těm nástrojům... pokud je mi známo tak Morse kužel není na frézování nic moc, je dělanej na axiální tlak což jsou vrtáky a jim podobný nástroje, k frézování je právě přec ISO kužel, to jen číňani tam na ty jejich "frézky" davaj Morse kužel, ale o tom víš víc než já, já su furt jen mírně pokročilej začátečník, samouk...

jen tak mimo, jak ke koupi vlastně došlo, tenkrát jsi nevypadal, že se chystáš něco velkýho kupovat a najednou takovej obr?
jinak je to ale o duvod víc abych se přijel podívat :D konečně
capumpor

24. 7. 2010, 9:10

Jaký kužel si zákazník objednal, takový dostal. U FA4V podle katalogu standartně strmý 70, na zvláštní přání metrický 50. Akorát by mě zajímalo jak je pak řešený unášeč. Stejný kužel by měl být ve vřetenu SV18 a na vřeteníku BN102. To by se možná nechala sehnat redukce metrický50/morse4, aby stěna byla silnější, ale pořád je tu problém s tím srážením jak psal Tumlik.

Dutina by se zvětšit možná dala. Předhrubovat plátkovým nožem na soustruhu a pak brus, ale mám pocit jestli vřeteno není cementované. Aby se nesundala tvrdá vrstva.
Taky potom nějak vyřešit ten unašeč.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

25. 7. 2010, 9:53

Jo brusičské redukce se dají normálně sehnat(první čtyři zleva na fotce) .První dvě zleva jsou Mk5/ME40 což by sílou stěny odpovídalo té Krutorově ME50/Mk5.
Určitě mám někde i tu ME50/Mk5 ale nenašel jsem .Me50/Mk4 je běžně jak psal Capumpor u SV18 ale v "krátkém" provedení bez unášeče(jako na brusku).Na BN 102 největší kužel je ME60(třetí zleva a čtvrtá je ME60/Mk4),poslední ME50/Mk4 na frézku :wink:
Přílohy
P1050469.jpg
P1050470.jpg
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

28. 7. 2010, 11:52

To bylo tak. Kolega z vedlejší dědiny taky obrábí a má malé CNC, tak jsem u něj byl na "exkurzi". A na dvoře vidím větší frézku. Měla ji tam uloženou sousedící zámečnická firma. Prý ji časem dají do šrotu. Tak jsem to skoukl, vidím FA4V, takže X-rozjezd 1000mm, po úpravách i víc, to jsem nedávno potřeboval jako sůl. Stav pod nánosy černoty vypadal navzdory roku výroby 1954 zachovalý. Mašina byla slušně naolejovaná a přikrytá, takže jen šmír, skoro žádná rez. Sice chybí motor vřetena i posuvů, ale to není problém dobastlit. Stejně bych tam dával modernější a slabší motor na vřeteno. Převodovky a spojky naprosto ok. Akorát na ose X byl místo trapézu hydraulický válec, mašina tedy pravděpodobně fungovala jako nějaký jednoúčelový stroj.

Váha 2650 kg, šrotová cena je tady u nás teď 3 kč/kg, tak jsem naběhl k majiteli s desítkou a plácli jsme si. 500 Kč za dopravu a je doma. Bohužel hlavu jsem k tomu dostal jen Me50, zatímco standard je ISO 70.

Na fotce vidíte frézku už nahrubo očištěnou a odstrojenou od všech zbytečností. Elektrika je komplet vykuchaná, to bych stejně nikdy nedal dohromady. Stejně tam přijde měnič, takže nová elektroinstalace bude velmi jednoduchá.

Myslím, že je to luxusní koupě, i když práce na tom bude jako na kostele. Samozřejmě že to nemám kam dát, ale stejně časem budu muset na dvoře postavit druhou dílnu.

Jinak to ale není ten hlavní přírůstek tohoto léta, aspoň ne co se týká financí. Tou hlavní investicí je pásová pila Bomar 230. Funglovka, 43.000 Kč včetně dopravy a náhradního pásu. Supr, mám radost, ale pro letošek vyhlašuju stop stav :-)

Jinak s tou redukcí Me50/Mk5 jsem to myslel tak, že by tam byla nasazená jednou provždy a nikdy by se nevyrážela. A nevyčuhovala by ven, takže by snad neměla prasknout. Zkrátka udělat z toho vřeteno Morse5, což by mi bohatě stačilo.
Přílohy
fa4v.jpg
hlava.jpg
me50.jpg
stg230.jpg
Petr Spáčil
motorovy

28. 7. 2010, 1:11

krutore, dufam ze tam pojdu gulickace a serva bude z toho monster cnc :wink:
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

28. 7. 2010, 2:40

Není pro tebe zbytečně moc velká? I když cena je pěkná, ale souhlasím s tím, že si na tom pořádně mákneš. Když jsi u těch kuželů ve vřeteni, metrický kužel je kravina a já osobně bych o něm nechtěl ani slyšet. Ani Morse. Jedině strmý (ISO). Co udělat nové vřeteno? Já tohle kdysi před 12ti lety řešil. Koupil jsem Maďarku Strigon ME250, měla ve vřeteni Morse 3 a já měl všechen vercajk s ISO 40. Tak se udělalo celé vřeteno nové a nebylo co řešit. Měla navíc vřeteno posuvné, takže na něm bylo cca 200mm dlouhé drážkování. Nějvětší problém jsem tenkrát spatřoval ve vyvrtání průchozí díry na upínací šroub. Vrtal jsem to obyč. vrtákem pr. 18, broušeným v ruce, navařeným na hlazenku a měl jsem strach, že mi to na druhé straně vyleze někde v řiti. Přece jen se vrtala celková délka skoro 400mm. Znamenalo to půl otáčky koněm a okamžitě ven, aby vypadaly špony. Trvalo to asi 2 hod a trefilo se to do 1mm na druhé straně, což jsem pokládal za zázrak. Mat. 14 220, vyhrubované + brus, cementačka, kalení, brus z venku, pak v lunetě ISO dutinu a hotovka. Jediné dvě operace - broušení ISO a cementování+kalení, museli udělat v jiné fabrice, protože u nás byla otvorovka rozbitá a kalírna u nás nebyla. Běhá to tam do dnes k mé plné spokojenosti.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
maverick

28. 7. 2010, 5:00

.
Naposledy upravil(a) maverick dne 29. 4. 2014, 12:57, celkem upraveno 1 x.
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

29. 7. 2010, 2:46

CNC z toho nebude ani náhodou, ale dobrej vtip :-)

Frézka je pro mě už dost velká, ale občas jsem potřeboval ofrézovat něco kolem 1m délky a musel jsem to upínat nadvakrát. S tímto strojkem to bude o něčem jiném. Další důvod, proč se mi hodí, je to, že je to vertikálka, a já měl jen horizontálku FH32. Udělám na ní ledacos, ale někdy je prostě šikovnější svislé vřeteno. A to mám jen na BF 20 :D Ale koupil jsem to hlavně proto, že by byl hřích to za ty prachy nekoupit. Nicméně na výstavku to rozhodně nebude, když už je doma, tak ji řádně zapřáhnu, jen co ji zprovozním. Dneska jsem ji stěhoval hlouběji do garáže, celkem výzva. Rychlost 1 m/hod :-)

ISO kužel by byl samozřejmě ideální, ale mně Morse nevadí, navíc nemám doma jediný ISO trn či redukci, všechno Morse. Vyrobit nové vřeteno by šlo, ale jak píšeš, je to už poněkud složitější proces. Možná časem, ale pro začátek si vystačím s redukcí.

Mavericku, myslíš poptat u Svobody celou hlavu, nebo jen hřídel s dutinou? Se bojím, že hlava by stála víc než celá frézka, a jen hřídel že neseženu.
Petr Spáčil
maverick

29. 7. 2010, 6:28

.
Naposledy upravil(a) maverick dne 29. 4. 2014, 12:58, celkem upraveno 1 x.
pavelk

30. 7. 2010, 3:43

maverick píše:nějak se mi nezdá, že by na FA4V byl tenhle kužel, vždyť na FA2V, kterou jsi viděl při našem setkání je ISO 40, tak na větší by měl být asi teda ISO 50
ono se dá říct, že na většině těch ještě našich frézek byl ISO kužel, i ja na te malé mám ISO 30 (číňan by tam rval Morse :D ), ten metricnej 50 je na SV 18? jestli se nepletu
jak rika camcumpor, evidentne jsou tam ruzne kuzele. ja mam FA2V taky a mam tam MK4. coz mi pripomina, nemel bys k ni nejakou dokumentaci? diky.

to krutor: kolik to vazi? ja jsem k frezce poridil i paletak a musim rict, ze jsem si uz nekolikrat gratuloval. k frezce jsem prisrouboval dreveny kvadry (spalky :D), ktery jsem jeste podhodil gumovymi silentbloky. takze kdyz potrebuju, hejbnu si s ni bez problemu.
maverick

30. 7. 2010, 6:34

tu FA2V nemam, má jí jeden známej co mi prodával frézku, takže mi má momentálně dávat dokumentaci k FHJ17, co jsem koupil, tak se ho zkusím zeptat jestli nemá dokumentaci i k té FA2V, pokud má tak to bude bez problémů, buď okopírovat nebo naskenovat
jinak ta FA4V váží myslim necelé 2,5 tuny, což by normální dva a půl tunovej paleťák měl ještě snest, ale netuším nakolik by ho krutor uživil
pavelk

30. 7. 2010, 7:29

za tu dokumentaci predem dekuju.

jinak se omlouvam za svuj prispevek. nahore je vaha (kterou jsem predtim prehledl) a tim se moje poznamka o paletaku stava naprosto bezpredmetna.

no vlastne, v tom pripade bych byl rad, kdyby se krutor pochlubil, jak a cim ji vlastne po te dilne postrhoval. jenom nejakym pajcrem po kulatine? dik.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

30. 7. 2010, 10:11

Tak když už se to tak zvrhlo :lol: tak já bych měl taky něco i když negativního ale neber to ode mě ve zlém :lol: .
Z vlastní zkušenosti bych už NIKDY nic takového nekoupil a ani to nechtěl zadarmo,pokud by to samozřejmě nebyla nějaká těžko sehnatelná mašina po které bych hodně toužil.Něco starýho atd.
Tu frézku jsem někde na netu viděl tak za 30k funkční se vším všudy,z ISO a zapojenou k vyzkoušení.
Krutor píše:Sice chybí motor vřetena i posuvů, ale to není problém dobastlit.
Akorát na ose X byl místo trapézu hydraulický válec,
Naopak ,dobastlit cokoli co ani nevím jak má vypadat je někdy nepřekonatelný problém,minimálně ať to tam je,prasklé,vydřené,ale kus na okoukání a oměření.Jenom když si představím sehnat ten trapéz co tam není ,to se bavíme o kusu co má min. 1800mm,to nedobastlíš,kdyby ses ....!
Krutor píše: Myslím, že je to luxusní koupě, i když práce na tom bude jako na kostele.
I když jsi za ni dal 10k tak s tím co tam chybí se na tu cenu 30k hravě vyšvihneš a to nebudeš počítat nějakou tu stovku hodin práce (kterou bys mohl strávit na zakázkách) s velmi nejistým výsledkem a vidinou přesného stroje :wink:
Víš ,když už je to rozebrané,nechám to přebrousit,bum 10k ,zaškrabu bum dva týdny,něco tam hrčí rozebrat ,přetěsnit,atd
Navíc to vřeteno ..... držím palce

Docela tě obdivuju,když jak sám píšeš, podnikáš a děláš sám na sebe, to je docela sousto.Jak už jsem psal nahoře osobně už bych se do něčeho takového nepustil protože mám s takovou koupí velice podobnou zkušenost.Dneska když po něčem pasu tak jedině kompletní ideálně s příslušenstvím min.v hodnotě mašiny :D jinak si to může dotyčnej narvat do špic :wink: .A to mám čistě teoreticky na opravy "relativně" :lol: :lol: hodně času.Radši zaplatím víc,navíc k mašinám co někdo vyřadí bezdůvodně ze života jsem dvojnásobně nedůvěřivý

Jinak ten Bomar se mě taky líbí ,klidně bych ho vyměnil za tu moji ruskou rámovku :lol:
Odpovědět

Zpět na „pro frézku“