Ovládání malého CNC silným modelářským servomotorem ... :)

TOMCAT.TF

9. 8. 2010, 7:18

Ahoj všem.

Když jsem projížděl internet, našel jsem nějaké odkazy na NC stroj ovládaný servem. Když jsem nad tím přemýšlel tak mi došlo, že je to poměrně levný a výkonný pohon. Ale když jsem hledal dále, už jsem nikde nenašel ovládací elektroniku, která by byla schopná komunikovat s MACH 3, nebo podobným programem.
Chtěl by jsem postavit malý stroj o rozměrech cca 150x250x50

A proto se obracím na všechny, kteří by mi mohli pomoci s tímto problémem.

1.) postavit a navrhnout ovládací elektroniku pro serva, ovládanou z PC, nebo PDA, ale na ovládání podobnému MACH 3, nebo zkusit něco nového (šance pro programátory).

2.) odečítání polohy, pokud možno rychlé odečítání. Napadlo mě, že by se dali použít incrementální snímače otáček, ale nenapadl mi levnější ekvivalent.

3.) myslím, že hlavní problémy jsem shrnul, pokud by někoho napadlo něco jiného, ať neváhá napsat.

Doufám, že se ozve někdo, v tom lepším případě 100 lidí, kteří by mi mohli pomoci, nebo nasměrovat.
Tento odkaz http://luboshort.cz/ostatni/picaxe/picaxe.htm je velice podnětný, ale nelíbí se mi ovládání. Je moc závislé na znalosti PICAXE a problematiky s tím spojené.
Nepohrdnu jakoukoli informací, či příspěvkem, nebo směrem bádání.

Předem všem moc děkuji :)

TOMCAT.TF
rawen
Sponzor fora

9. 8. 2010, 8:28

S PICAXE pracuju od podzimu a teď už asi měsíc poměrně intenzivně cvičím serva, Proxxona MF70 mám doma (dva roky běhal pod Machem) a o odkazovaném projektu samozřejmě vím.

Řešení (klíčového) bodu 1. vidím tom, že by PICko četlo signál STEP a DIR pro každou jednu osu a točilo servem podle zpětného hlášení IR senzoru.
Má to ale spoustu ALE:
a) V podstatě tím oddělíš jednotlivé osy (serva) a zjistíš, že vlastně vyrábíš servo driver (jako driver KM).
b) IR čidlo s 10+10 odrazovými plochami ti moc parády neudělá, na cenu resolverových kotoučků se mrkni na GME :(
c) Někde v mezičase zjistíš, že to PICAXE nestíhá, resp. BASIC to nestíhá, potřebuješ Assembler nebo C a tedy PIC nebo úplně jiný procesor.

Jinými slovy, dle mého názoru jde o slepou cestu...
PICAXE řízení je levné řešení pro určitý okruh problémů pracující s přesností dostačující pro modelařinu. Mach míří (alespoň teoreticky) do vyšší sféry a tedy chce i "vyšší" prostředky.

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
QNX
Kontaktovat uživatele:

10. 8. 2010, 12:38

modelářské servo je DC elektromotor s převodovkou a se zpětnou vazbou přes potík. Potík vyhodíš, někam k tomu přibastlíš IRC a zapojíš na vhodný DC servo driver spolupracující s machem (třeba gecko).......... ale nevím, proč nepoužít rovnou opravdové DC servo.
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

10. 8. 2010, 9:18

Ale jaké jsou maximální otáčky modelářského serva? Ta nejrychlejší mívají řádově 0,1 s / 60 stupňů, což jsou dejme tomu 2 otáčky za sekundu, a to je zoufale málo.

A o kolik to bude levnější než standardní řešení s krokovými motory? Jediná výhoda oproti KM bude to, že to má zpětnou vazbu, takže neřešíš ztrátu kroku. Ovšem otázka je, jestli by se taková primitivní regulace dokázala vyrovnat s podmínkami, za kterých by ke ztrátě kroku došlo.
Petr Spáčil
rawen
Sponzor fora

10. 8. 2010, 11:49

Já myslím, že tazatel byl motivován finanční stránkou: Podle odkazovaného článku stojí PICAXE řízení se vším všudy max. 1000,- za součástky + 1600,- dvě originál HITEC serva (nebo 500,- nezn.).

Tomu nelze konkurovat, a jak jsem napsal výše, pokud se uživatel smíří s menší přesností (obrábět balzu na setiny je stejně nesmysl) a nutností ručního programování, tak je to ideální.
I kdyby to mělo sloužit jen jako "strojní" posun, tak rozdíl v kvalitě obrobeného povrchu za ty pidináklady stojí.

Radek
TOMCAT.TF

10. 8. 2010, 7:04

Vaše názory jsou velice zajímavé.

Nejde mmi o rychlost a ani extra sílu, jde mi o to, aby bylo možno postavit malý stroj s minimálními náklady, ale také snadnou ovladatelností, nejlépe přes počítač, nebo s vlastním malým terminálem. Jak uvedl správně "rawen", je cesta přes PIC, ale bohužel jsem se na tomto bodě zadrhl, jelikož programovat neumím.
Jak tedy dále, aby si člověk nemusel kupovat motory krkové a drivery a MACH a vše ostatní. Při dobré vůli to vyjde na 15-20 tis., a to je docela mnoho pro toho kdo si potřebuje udělat jen pár žeber a jiných "ptákovin". Myslím, že PIC nebo jiné podobné ovládání je dobrá volba, ale jak to poskládat dále? Jsem laik a proto by jsem potřeboval poradit s elektronikou a programováním... (odkazy, cokoli... )

Děkuji TOMCAT.TF
rawen
Sponzor fora

10. 8. 2010, 7:52

Promiň, ale tvůj příspěvek si prostě překládám tak: "Neumím to, vyřešte to za mě".
Bojím se, že ti nikdo kompletní řešení nevymyslí.

Poradím ti to, co se tu radí začátečníkům stále dokola: Hledej, čti toto fórum i jiná, a potom se ptej na konkrétní věci.
Já osobně se taky pořád ptám, ale snažím se vždycky položit otázku v duchu "Až sem jsem se dostal, tady jsem se zasekl, poraďte prosím.". Pokud přistoupíš na tuto hru, je velká šance, že ti tu lidi pomůžou.

Hodně štěstí a nenech se mnou odradit :), Radek

P.S.: Pokud ti jde skutečně jen o vyřezání pár ptákovin, zvaž, jestli není nakonec levnější to zadat někomu jako zakázku. Tvar žebra na PICku nenaprogramuješ, modelářská serva ti velkou mašinu neutáhnou a řezat to na Proxxonu po jednom by byla dost pakárna.
Jenda9999

10. 8. 2010, 9:19

Taky si pridam trosku do mlynu.Onehdy jsem potreboval pro nekoho levne(hodne levne ) reseni pohonu.Na strankach od madara lze koupit radic DC motoru www.quantumservo.com/DSP/DPSENG.htm. Stoji od nej 28 Eur a k nemu se pripoji pouze vystupni transistory.Radic ma jako vstup 3 potenciomery pro nastaveni PID.A ovlada se vstupy krok a smer.
Jako inkrementalni enkoder lze pouzit magneticky krouzek(prumer kolem 36 mm) a k nemu prislusny snimac od od Spezial electronic(dohromady cca 300 kc)(Praha).Dostaneme tak enkoder s rozlisenim 4000 poloh na otacku.Pokud to pridelame na dc motor treba ze sterace.
Dostaneme tak pohon, o kterem se 3-f krokovym motorum ani nezda.....
martyxxx

10. 8. 2010, 9:29

Jestli se mohu zeptat, jedná se o AS5311? Pokud ano, kde se dá ten magnetický kroužek sehnat a jaká je přibližně cena? Díky.
Jenda9999

10. 8. 2010, 9:40

....tesne vedle AS5306. Mame z nej udelane take jog kolecko.A ta jemnost a presnost pohybu se neda s kolecky, jez maji 100 imp na otacku srovnat ani nahodou.Krouzek take dodava Spezial a stal do 200kc. Kupoval jej kolega, tak presne nevim. Mohu se zeptat na nazor osazenstva. S timto vyrobkem lze udelat Jog kolecko za cca 300kc.Ma pro ovladani frezky cenu delat 3 kolecka.A nebo 1 to prepinat.?
jakub199

10. 8. 2010, 10:02

Pekný večer páni

pozrite sa na toto
http://www.goodluckbuy.com/cnc-kit-3-ax ... rrency=usd

cena 90€ 3xKM+driver+odelovacia doska

kvalita samozrejme otázna ale myslím že na tieto mašinky na ktorích sa človek aj tak z väčšia učí alebo vyrába na toleranciu prívetivé predmety ideálne. Môj osobný názor je že to za ten čas strávený pri pisaní pomerne rozsiahleho kódu pre nejaké MCU +návrh plošákov ich výroba a podobne za tých pár ušetrených € nestojí a aj tu sa dá polemizovať lebo často sa stáva že keď si človek práve vyberie cestu šetrenia tak je potom z výsledku sklamaný a aj tak nakoniec skončí pri už hotovej variante.
Jenda9999

10. 8. 2010, 10:17

Jenomze zrovna to co popisujes je podle mne to nejhorsi reseni.Krokovy motor Nema 23(kratky) a radic s tb6560.Velikost motoru hned udava maly moment a ten driver na 40V konci v kremikovem nebi.A krokovy motor na 40V pri nekolika otackach za sekundu zastavi i lehky zavan vetru.A pritom 5x silnejsi motor a 10x silnejsi driver stoji jenom 2x tolik.
Nejsme vyrobci tiskaren abychom pocitali kazdy mikro-Nm.Uspora 1U$ na tiskarne dela v serii mnoho. Nam se vsak chybejiciho 1/2 Nm hrube nevyplati.Jako navod pro uplne zacatecniky....Pokud motor nema aspon 2.5kg, moc muziky neudelame...
jakub199

10. 8. 2010, 10:25

Dobré uznávam , ale v tom prípade je to prerobenie serva už úplne niekde inde. A cena 2x toľko by napr. cenu tohto stroja tiež 2x prekonala.
Jenda9999

10. 8. 2010, 10:44

Ja jsem nepsal posledni reakci o servu.Ale napr krokovy motor 1.2Nm stoji 770Kc. Krokovy motor 8Nm stoji 1470 Kc. Krokovy motor 2.7Nm stoji 995 Kc. Pokud tedy dame 2x 8Nm a 1x2.7 Nm.Tak zaplatime o 2000 kc vic. A dejme tomu celkem o 2500Kc vice na driverech.Ale mame jistotu ze nam neuhne krok motoru.Ze kdyz nam stroj prestane dostacovat, tak jenom pohony premontujemena novy vetsi.Ty motory ve vasem odkazu maji tak 0.6Nm....
jakub199

10. 8. 2010, 11:10

Súhlasím. Samozrejme ak to niekto myslí vážne a ma prostriedky tak zainvestuje už na začiatku a ma pokoj. Lenže je tu kopec ľudí ktorí sa stavajú mašinky napr. na šuflikových pojazdoch, chcú použiť motory s kopiriek a pod. Tak čo v takom prípade ? ideálne riešenie našetriť je však často kôli nedočkavosti zavrhnuté hneď na začiatku :)
Inak kľudne mi môžete tykať :D
Odpovědět

Zpět na „Servomotory“