Frézky z aukra - Magma + VF 25 vario

Garfield

24. 8. 2010, 7:38

Zdravím, rád bych se chtěl zeptat na názor ohledně vrtačko-frézek z aukra
Již dělší dobu ovláda tento segment na Aukru polský výrobce frézek MAGMA v cenových rozpětích 10-47 tis.
http://aukro.cz/item1200499476_vrtacka_ ... _nova.html
a teď se přidal i někdo ze slovenska
http://aukro.cz/item1200245072_frezka_v ... onuka.html

Zajímalo by mne, zda jsou tyto frézky kvalitativně srovnatelné s frézkami OPTIMUM, popřípadě jestli je lepší od tooho dát ruce pryč.

Frézku plánuji pro domácí hobby frézování železa do tl. materiálu 15-20 mm.
PS: je mi jasné že pro mé účely bybyla asi nejlepší FN 22, ale málokteré frézky jsou tak předražené jako tyto :(
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 8. 2010, 11:09

Já si myslím, že to bude ze stejné čínské fabriky, jako Optimum/Quantum. Takže kvalita sice nevalná, ale na druhou stranu, jak už tu bylo několikrát řečeno, lepší poměr cena/užitná_hodnota u NOVÉHO stroje těžko někde najdeš. Vždycky tam budou nějaké ty domácí dodělávky a úpravy, ale na hobby obrábění si myslím, že to jsou velmi slušné stroje. Hlavně člověk musí respektovat limity toho stroje a nechtít po tom něco, co to při nejlepší vůli nemůže zvládnout.

K obrábění železa bych byl ale lehce skeptický. U toho menšího stroje co váží 135 kg počítej spíš jen s automatovou ocelí a úběrem někde kolem průměr_nástroje x hloubka_záběru = cca 30 mm2 (nechytejte mě za slovo, to je jen hrubý odhad). U toho 300 kg stroje to bude asi o dost lepší.

Hrozně záleží na tom, co chceš hlavně dělat. Pokud jde o hrubování metráků a metráků železa, tak kup starou frézu od tuny vejš, dáš za ni 20-30 tisíc a jedeš. Nástrojovky jsou na různý složitý kusovky, ale ne na velké úběry, a jsou drahé.

Tyto sloupové vrtačko-frézky jsou podle mě velmi univerzální, dobře padnou do ruky, rychle na nich spíchneš kdejakou kravinu, ale v produktivitě práce ani přesnosti zrovna nevládnou. Hodně chybí strojní posuv aspoň na ose X. Ale jako souřadnicové vrtačky jsou velmi šikovné.
Petr Spáčil
Garfield

27. 8. 2010, 12:38

Předem děkuji Krutore za pro mne dostatenou a vyčerpávající odpověď. Je vidět, že tomu zde vládneš :)

Pro ty co by váhali nad koupí té menší frézky VF 25L od slovenského prodejce, přeposílám doplňující specifikace, které jsem se dozvěděl od prodejce p. Dudy

Začínám s predajom týchto strojov, tak asi nebudem vediet odpovedat na
všetko, tieto stroje nevyrábame ale nakupujeme s cielom prestavby na CNC.

1) zajištění nástroje v Morse 2 (je tam závit M10 ? nebo jiný)
Ano závit M10

2) jakým způsobem je řešen přenos kroutícího momentu z motoru na vřeteno
ozubené kolečka kovové

3) je možné vymezit případnou vůli v rybinách křížového stolu?
Toto neviem

4) způsob regulace otáček vřetena (zda nedochází se snižujícími otáčkami kvýraznému snižování kroutícího momentu)
Myslím že pokles nie je výrazný

5) dělení noniusu na křížovém stolu (popřípadě kolik je posuv na otáčku)
1 otácka = 2mm - nastavitelná vôla

6) Je nějaká maximální zaručená házivost vřetena? (pokud ano, tak jaká?)
Neudaná

7) Pokud tuto aukci nevyhraji, je možné sehnat další kus? (pokud jste výrobce, je možné si u vás frézku prohlédnout popřípadě přeměřit?)
Momentálne mám na sklade 4ks - doporučujem prísť pozrieť a premerať.

8) Pokud jste výrobce nebo prodejce, hodláte se prezentovat na podzimním strojírenském veletrhu v Brně?
Na výstave tento rok nebudeme,

S pozdravom / regards Dudas Jan
lamoz
Sponzor fora

27. 8. 2010, 1:30

3) je možné vymezit případnou vůli v rybinách křížového stolu?
Toto neviem
z fotek je videt ze tam stejna konstrukce, jako BF20. To znamena ze ano.
time

30. 6. 2013, 9:55

Priatelia,

Chcem Vás poprosiť o radu a pomoc pri výbere.
Chcem si kúpiť vrtačko frézku a na to málo financií ( vymeraných do1300,-EURO) si môžem maximálne dovoliť mašinku typu
Potrebujem si totiž viac menej ofrézovať aj oceľ, (čas od času nejaký kus).
Žiaľ ZAY7025 z Vyškova cenou presahuje môj "pytlík peněz" a to ešte bez dopravy. (škoda)

2.Ak áno, ktorý stroj by som mal preferovať?

Cenovo sa všetky tri stroje zmestia do tých 1300,-Euro aj s prepravou.
Preto by mi veľmi pomohla od fachmanov odborná rada, nie som strojár-skôr samouk (elektrotechnik na dôchodku).
Vopred vám Ďakujem..
Přílohy
Zay 7025FG cz.jpg
Naposledy upravil(a) time dne 18. 8. 2013, 12:03, celkem upraveno 1 x.
chb

30. 6. 2013, 11:05

neodpovím přímo, ale snad k věci ...
Tak jak se čínský polotovar - BF20 prodává pod různým označením různých "výrobců" a vždy jde o to samé a liší se to snad jen jak silná či poctivá firma dohlíží na výrobu (a také si dá své logo a své kličky) Tak jak koukám na obrázky bych řekl, že ten druhý typ je opět jeden model od různých prodejců. Skoro bych si troufl říci, že výstupní kontrola v číně to dělí na ty lepší a horší a ty rozesílá do různých koutů světa. A lze i tak trefit na extrém v kvalitě na obě strany.

Na železo jsou slabé řekl bych obě - ne že by nefrézovaly - ale při záběru o desetinku klidně "uhnou". Na doma to často až tak nevadí, ale optimální to určitě není - ale tunový stroj pro nás amatéry do sklepa prostě není.

Pozor ale na jednu věc, abych mohl frézovat potřebuji nástroje a upínání a měření. Mám-li před sebou rozbité prasátko, měl bych peníze přibližně rozpůlit, půlku na stroj a půlku na příslušenství.

Aukro je/bývá ... další prodejní kanál normálních prodejců, je lepší dohledat prodejce a jet se na stroj podívat - cena může být i nižší než na Aukru. Svou BF20 jsem našel na Aukru a dalších dvou "prodejních" web-stránkách a vše vedlo na jeden stůl.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
time

1. 7. 2013, 1:35

Kedysi ako "veci znalý laik" som si kúpil na Aukre vrtačko-frézku ZX7016 aj so stolíkom/podstavcom, ale je zrejme skôr na obrábanie dreva a plastu. potom som kupoval sadu upínania T12/M10, upínaciu hlavu ER 32/MK2 aj so sadou klieštin 2-20mm, a hromadu fréz aj hrubovacie no najviac drážkovacie. Keď som kúpil strojový otočný zverák 50mm tak som zistil že je skôr potrebný stôl so strednou drážkou. Inak povedané stále som rozširoval príslušenstvo, napriek tomu že stroj ešte nebežal. Už jednak preto že som mal ako prvé zakúpený malý sústruh za 8000.- Kč Asist 550W- AE 4...z Aukra.
Takže následovaly odchýlkomery 0.01mm a 0.001mm aj s meracími stojančekmi, mikrometer 25mm, digitálna šupléra atď, sada kovových kôl, kovové kolá na radenie, set presného odmeriavania, príruby na TOS sklúčidlá 100mm a 125mm, lapovacia doska, malé slzičky a to všetko od tumlíka. kartón rezného oleja Paracut, rôzne spreje s rezným olejom, bandaska s chladiacou a reznou kvapalinou aj s nádobou a čerpadlom. Nuž stroj ZX 7016 bude posunutý daľej inzerciou. Vtedy stál 8900,- Kč teraz ho tá istá polská firma ponúka na Aukre za 11.500,-Kč.
Pamätám sa, ako som kedysi dovliekol z Nemecka modelársky liatinový stojan s krížovým stolom od Wabeca za 199+199 DM zakúpený v Quelle. A s 500W dvojrýchlostnou vŕtačkou-s príklepom od Narexu som strúhal drážkovačmi 4mm hrubé železné plocháče na upínky, hučalo to od vibrácií a to som to drel na sucho. Ale zvládlo to.Nuž také boli začiatky vtedy. Takže predstava že ZX7016 je dosť mohutná na frézovanie ma presvedčila ako laika vtedy ku kúpe. No ako som sa tu dočítal na niektorom vlákne že ako rozumný stroj na frézovanie sa nehodí.
A napriek tomu sa nájdu borci, čo z neho urobia frézku CNC :) :)
na tejto stránke je kopa obrázkov ako na to:
http://hpeters.home.xs4all.nl/cnc/hbm16cnc.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Přílohy
Wabeco stojan a stôl.jpg
ZAY7025FG  stĺp  fr.jpg
ZAY7025FG  stĺp 1  fr.jpg
ZAY7025FG  prevodovka  fr.jpg
Naposledy upravil(a) time dne 18. 8. 2013, 11:59, celkem upraveno 1 x.
Rs.

3. 7. 2013, 1:49

time - aktuálně mám BF 20L, čína, kterou tady ladil např. "potraviny".
Tebou vybraná 25 je určitě o něco lepší a tužší, ale. Jestli předpokládáš, že to vybalíš, seřídíš a budeš frézovat, zapomeň. Rybiny hrubé, posuv Z katastrofa, vůle a nepřesnosti na šroubech X a Y v řádu desetin a více.
Já mám jako požadavek ruční frézování nerezu do rozměru 50mm frézou pod 3mm (modelařina) a postavit na stůl mimo černou dílnu. Proto jsem volil "menší" 20. Je otázkou, jestli u té 25 Ti budou stačit převody a elektro výzbroj.
jako nutné pro práci:
- zaškrabat všechny rybiny a spoje, mj. v spoji pinoly 1/10mm zakopla fréza
- DRO
- posuv Z + protiváha Z
- vyztužit
- část vibrací, které spolehlivě štípou HM frézy pochází z nepřesné převodovky a ne zcela optimálně vyváženého motoru.

Prostě je to za nějaké peníze funkční polotovar. Levněji to po částech nevyrobíš/neseženeš. V čínském CNC provedení bych se toho bál.
time

5. 7. 2013, 12:17

Nuž som skôr videl bezpečnejšie riešenie asynchrónny motor s klasickou prevodovkou.
Z otáčkami si veľké starosti nerobím, väčšinou mám štandardné HSS frézy a frézky čo som na Aukre dávnejšie všelikade poskupoval.
Takže zatiaľ s kúpou akosi stagnujem. (Aspoň som si vopred objednal schodiskovú rudlu s nosnosťou do 250kg.)
Přílohy
Model SKU 40939
Model SKU 40939
Naposledy upravil(a) time dne 18. 8. 2013, 11:49, celkem upraveno 1 x.
rogi

5. 7. 2013, 12:40

zaujímavá frézka, ale za tú cenu sa dá kupit dospelácka spoctivej sivej liatiny :mrgreen: mne by sa pačilo niečo takéto, lebo tiež nemám kam dať 700kg mašinu
Přílohy
bb2v035.jpg
Rs.

5. 7. 2013, 1:50

Nejsem strojař nebo profík, ale ..
Ze zámoří tahám každou druhou věc, ale smysl to má jenom kvůli ceně nebo nedostupnosti tady. Nemá smysl na vlastní triko tahat polo-číňana, kterého pohodlně koupíš tady nebo u Němců. To se domluv někde u překupníků, ať Ti to svezou a proclí.
BF 20 mám proto, že opravdu jenom modelařím + nějaké to pouzdro na hodinky. Stojí mně to na stole v paneláku ... nic většího tam nedostanu. Po zalapování mám na kličkách dostatečný cit, abych udělal co potřebuji. Jinak to mělo tendenci skákat o setiny (stick-up). Co do velikosti platí, že ber to největší, co jseš schopný ubytovat a zaplatit. Mikro-stolek na to posadit můžeš vždy, naopak asi těžko.

3-fáze určitě ano, ale zkus si tady najít něco na téma měničů, samotný motor není drahý, podstatná je elektronika a jeho precizní vyvážení. Ani jedno není něco, co by bylo od pohledu vidět, takže to bude .... Totéž převodovka. OZ kola bych v této cenové kategorii viděl jako nesmysl, broušené na setiny to prostě nebude a s trhavým pohybem už nic nenaděláš. Broušená řemenice udělaná pod 0,05 odvede stejnou práci a není-li zbytečně dlouhý řemen, je to tiché a nekmitá to.
Ne nadarmo hodinářské stroje používají v podstatě volný řemen a motor mimo desku stroje, i když budeš mít tuhý stůl a všechno přesně, jestli se to bude třepat, tak stejně to nelze trefit (lupa, mikroskop) a můžeš jít jenom na opakovatelné rozlišení DRO.

to zelené vypadá dobře, ale 700kg je jenom 10x víc, než na ten stůl dám ...

ETIT - když se tak dívám na ty poslední obrázky od time, tak si říkám že je na té pinole hafo zbytečných spojů a otočností, které nevyužiješ a budeš škrabat a škrabat jak mourovatý. horizontální z toho naklopením hlavy neuděláš, pootočením rozsah pojezdu nezlepšíš (ten kloub není přesný, uhne to) a sinusová deska nebo podložky v případě pořeby udělají stejnou službu jako naklápění hlavy.
time

5. 7. 2013, 6:28

Asi to vyzerá tak, že si obstarám takúto frézku, len neviem koľko má kilo. :D :D
Přílohy
263553_10151238155738711_1154410778_n.jpg
time

5. 7. 2013, 6:40

Vidím, že ZAY 7025 sa dá vymakať s frekvenčným meničom, plynovým tlmičom atď a atď.
Přílohy
dsc00903o.jpg
zay7025 new.jpg
Naposledy upravil(a) time dne 18. 8. 2013, 11:55, celkem upraveno 1 x.
Kvako1
Sponzor fora

6. 7. 2013, 11:13

time píše:Vidím, že ZAY 7025 sa dá vymakať s frekvenčným meničom, plynovým tlmičom atď a atď.
libí se mi tam ta nasazená freza :D :D to až da do zaběru tak se to rosype :D :D :D
RaS

6. 7. 2013, 11:25

mě by spíš zajímalo jestli se v takovejhle dílnách někdy pracuje nebo jen uklízí, vše má své místo, nikde ani špona.. to je takovej sen.. já jednou když nemůžu něco najít tak uklidím a pak za měsíc je to zase to samé.. :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“